CRIPTOMONEDĂ. Tehnologia blockchain, în lupta împotriva coronavirusului. Se va folosi un smartcontract pe blockchain ce va cuprinde detaliile achiziției de materiale sanitare

CRIPTOMONEDĂ. Tehnologia blockchain, în lupta împotriva coronavirusului. Se va folosi un smartcontract pe blockchain ce va cuprinde detaliile achiziției de materiale sanitare
Sursa FOTO: Shutterstock
Publicat: 14/04/2020, 09:56

Două asociații lansează în România prima campanie de strângere a criptomonedelor, într-un demers comun menit să-i susțină pe medicii din spitale în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Pasionații de tehnologie se vor implica astfel în achiziția de materiale sanitare cum sunt dezinfectantul de mâini, combinezoane, măști și mănuși chirurgicale, precum și viziere cu ajutorul unui smartcontract pe blockchain ce va cuprinde detaliile achiziției.

Organizatorii au precizat însă că decizia materialelor care vor fi achiziționate va fi luată atunci când campania își va atinge scopul.

Concret, Asociația „Trei Vieți” și „Gabi, The Blockchain Buddy” lansează campania „Un Bitcoin în Fondul Donatorilor” prin intermediul căreia vor colecta câte-o criptomonedă într-una din versiunile disponibile, și anume Bitcoin, Ethereum, Dash, Monero, Litecoin Cash, Tether (USDT), Bitcoin SV și Zcash, în prima crypto-campanie creată în România în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.

Contravaloarea unui Bitcoin este în prezent aproximativ 6.200 euro, iar această din această sumă se pot achiziționa 450 de litri dezinfectant de mâini, 300 de combinezoane, 10.000 de măști chirurgicale, 35.000 de perechi de mănuși chirurgicale sau 3.000 de viziere.

Gabi Dumitriu, specialistul ieșean în tehnologia blockchain, a demarat alături de medicii ieșeni din Asociația „Trei Vieți” această campanie cu gândul de a deschide oportunitatea implicării și participării unei nișe active și generoase, și anume pasionații de tehnologie.

Comunitatea IT este una numeroasă și dornică de implicare în demersurile societății civile, iar facilitarea acestei legături prin „Un Bitcoin în Fondul Donatorilor” reprezintă un prim astfel de proiect demarat.

Pentru a răspunde prompt nevoilor cadrelor medicale la momentul atingerii țelului campaniei, deoarece aceste necesități se schimbă zilnic în funcție de cursul pandemiei, a răspunsului fiecărei unități spitalicești, precum și a pacienților pe care îi deservesc, decizia materialelor care vor fi achiziționate va fi luată atunci când campania își va atinge scopul.

„Adaptabilitatea și rata de răspuns rapid la aceste nevoi sunt esențiale în contextul pandemiei”, menționează medicul rezident Dan Popescu, președinte al Asociației „Trei Vieți”.

Pentru că tehnologia Blockchain e în esență despre transparență, trasabilitate și securitate, Gabi Dumitriu va folosi un smartcontract pe blockchain ce va cuprinde detaliile achiziției (facturi, chitanțe etc.) ale echipamentelor achiziționate. Aceste informații vor fi publice, oricine va putea verifica cum și pe ce anume s-au folosit banii strânși în cadrul campaniei.

„În egală măsură, va fi un exercițiu bun pentru administrație, un use-case pentru implementarea tehnologiei blockchain pe partea de supply chain”, menționează Gabi Dumitriu, specialistul în această tehnologie.

Asociația studenților mediciniști „Trei Vieți” și „Asociația Industrii Creative” prin Rocanotherworld au alcătuit #FondulDonatorilor, un demers comun pentru susținerea medicilor din spitalele ieșene.

Cele două entități au lansat apelul pentru contribuțiile la Fondul Donatorilor pe 22 martie, iar acest fond comun constituit este destinat achizițiilor de echipamente și produse necesare celor din prima linie în lupta pandemiei, respectiv cadrelor medicale.

Din contribuțiile donatorilor individuali și a mai multor firme private a fost strânsă suma de 36.500 euro.

Prin Fondul Donatorilor au fost achiziționate și donate până în prezent 105 kituri de testare rapidă Spitalului „Cuza Vodă” Iași pentru testarea personalului medical și a viitoarelor mame, 700 de viziere distribuite la: Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Spitalele Clinice de Obstetrică-Ginecologie „Cuza Vodă” și „Elena Doamna” Iași și Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Iași; 175 de litri de dezinfectant distribuiți la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iași și la Direcția Publică de Sănătate Iași. Au fost plasate comenzi și sunt în curs de livrare 3000 de măști de protecție, 400 de combinezoane, mănuși chirurgicale, dezinfectanți de suprafețe și de mâini.

Luând pulsul și statusul în timp real de la membrii Asociației „Trei Vieți”, medici rezidenți în diferite spitale ieșene, acest fond își propune să răspundă prompt nevoilor acestora, ajutând la prevenirea răspândirii virusului COVID-19 și la protecția cadrelor medicale.

Donațiile în #FondulDonatorilor pot fi făcute și direct în conturile celor două asociații, iar mai multe detalii se pot găsi aici: https://treivieti.ro/daruieste/

Asociația Trei Vieți este un ONG înființat de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, iar misiunea acesteia este de a crește pragul donatorilor din România peste cel de 2% la care ne aflăm de ani buni. Între activitățile asociației se numără recolte sangvine, campanii de educare și promovare a donării de sânge.

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

Sursă foto: Shutterstock/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
DECIZIE DRASTICĂ pentru toți posesorii de mașini. Abia acum S-A AFLAT ce s-a întâmplat: A...
Surpriză la pompă, înainte de Paște. Prețurile carburanților
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic