COVID-19. Comandantul Spitalului Militar ROL 2: Am câștigat multe bătălii. / Ține foarte mult de populație să scăpăm bine din acest război

COVID-19. Comandantul Spitalului Militar ROL 2: Am câștigat multe bătălii. / Ține foarte mult de populație să scăpăm bine din acest război
Colonel medic dr. Florea Costea, medic primar Medicină de urgenţă, Comandantul Spitalului Militar ROL 2 / Sursa foto/video: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”
Publicat: 31/05/2020, 18:36
Actualizat: 31/05/2020, 18:38

Colonel medic dr. Florea Costea, medic primar Medicină de urgenţă, Comandantul Spitalului Militar ROL 2 din nordul Capitalei, crede că bătălia finală cu noul coronavirus va fi dată în secțiile de terapie intensivă, dar pentru a ieși din acest război este nevoie de aportul populației în respectarea normelor de prevenție.

„Am zile în care sper că se încheie. Urmăresc zilnic cifrele, mai ales pe București și Ilfov și, deși cred că suntem pe un trend descendent, ține foarte mult de populație să scăpăm din acest război bine”, spune dr. Florea Costea, într-un interviu postat pe contul de Facebook al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „ Dr. Carol Davila”.

Sute de pacienți vindecați și externați

„Am câștigat multe bătălii. Primii le-au câștigat cei de la DSU, cu izolare, cu urmărit pacienții, au lucrat impecabil și au muncit. Aici am câștigat și noi sute de bătălii cu pacienții vindecați și trimiși acasă. Cred că bătălia finală, războiul se va câștiga în terapie intensivă, cred că ei vor ieși ultimii din luptă. Și dacă am câștigat sau nu războiul, colegii din Terapie Intensivă o să ne spună, ei sunt niște virtuozi ai medicinei. Războiul nu e încheiat și am mai speranțe în colegii din anestezie – terapie intensivă să-l finalizeze pozitiv pentru oameni, să ieșim bine”, a conchis Comandantul Spitalului Militar ROL 2.

Formațiunea medicală pe care o conduce funcționează ca secție externă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) și, prin procedurile stabilite, FMT ROL 2 preia pacienți de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” și Spitalul Clinic Colentina, care sunt transportați cu autospeciale SMURD pentru transport victime multiple.

Unul dintre cadrele medicale militare care fac parte din echipa Spitalului ROL 2 este Agnes Ciucă, asistent cu o vastă experiență câștigată în teatrele de operații. Într-un interviu recent, ea explica diferența dintre cele două fronturi de luptă: „Acolo eram îmbrăcați în costum cu vestă antiglonț și cască, lucram în permanență cu 18-20 de kilograme pe noi, aici, chiar dacă costumul este aparent mai ușor, condițiile sunt mai grele, în sensul că stresul psihologic și pericolul de contaminare este foarte mare”, a mărturisit asistentul medical militar”.

La sfârșitul lunii aprilie, conducerea spitalului ROL-2 din incinta institutului „Ana Aslan” anunța că Secția de terapie intensivă a devenit funcțională și că, la 10 zile de la începerea preluării pacienților diagnosticați cu COVID-19. 12 dintre cei aproximativ 50 de pacienți tratați erau deja declarați vindecați și externați.

Potrivit MApN, spitalul are în compunere corturi medicale și containere – care cuprind, printre altele, unități de triaj, laborator, radiologie, sterilizare, zonă de decontaminare. Totodată, în incinta Institutului de Geriatrie și Gerontologie „Ana Aslan” Otopeni este acreditată și funcționează o tabără cu peste 130 de spații de cazare destinată formelor ușoare și medii pentru pacienții infectați cu COVID-19, iar în clădirea institutului funcționează Unitatea de Primiri Urgențe și se regăsesc spațiile de cazare pentru personalul care încadrează facilitatea medicală.

Până duminică, 31 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.257 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.256 au fost declarate vindecate și externate. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 124 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internați 160 de pacienți.

Video realizat de col. Oana Ciobanu şi Daniel Iancu / Sursa foto/video: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern