DOSAR. Un condamnat celebru, închis pentru corupție, s-a asociat cu Poliția Română în campanii pentru… prevenirea criminalității!

DOSAR. Un condamnat celebru, închis pentru corupție, s-a asociat cu Poliția Română în campanii pentru... prevenirea criminalității!
Ionel Spătaru a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită
Publicat: 03/06/2020, 19:23
Actualizat: 22/03/2021, 13:26

Un fost deținut, condamnat pentru corupție, a ajuns partener (așa cum susține pe site-ul asociației lui) al Poliției Române, Administrației Naționale a Penitenciarelor și al Direcției Generale pentru Protecția Consumatorului Brașov. Este vorba despre Ionel Spătaru, fost şef al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Braşov, arestat în toamna lui 2011 după ce a fost prins în flagrant în timp ce lua o mită uriașă de la administratorul unei firme.

La începutul anilor 2000, numele lui Spătaru era unul important în mediile politice ale Brașovului. Vicepreședinte al PDL Brașov, Ionel Spătaru primise, pe linie de partid, funcția de președinte al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor.

Din această poziție, în anul 2011, Spătaru i-a cerut reprezentantului unei firme nu mai puțin de 300.000 de lei, pentru a revoca o decizie de închidere a societății respective. Potrivit procurorilor DNA, în perioada iulie – octombrie 2011, Ionel Spătaru, ar fi încasat, în mai multe tranșe, suma totală de 70.000 de euro.

În 12 octombrie 2011, după ce administratorul a decis să formuleze un denunț la DNA, președintele Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor a fost reținut imediat după ce a primit, de la acesta, prin intermediul unui fost ofițer SRI, o nouă tranșă în valoare de 10.000 de euro.

În iunie 2012, Spătaru a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare, însă în noiembrie 2014 a fost eliberat condiționat, din Penitenciarul Codlea.

Cu cine colaborează, cot la cot, fostul deținut Ionel Spătaru

Fostul deținut, proaspăt eliberat din închisoare, a ajuns repede președinte al Asociației pentru Siguranță Urbană și Mediere (ASUM). Din punct de vedere al statutului, ASUM este o organizație non-profit, înființată încă din 2006, care are ca misiune de bază „apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale”.

În plus, ASUM este membru în Forumul European pentru Securitate Urbană, terță parte care lucrează pentru prevenirea criminalității. În acest sens, are parteneriate cu Poliția Română, DGASPC Brașov și Administrația Națională a Penitenciarelor, fiind angajată, printre altele, tocmai în activități anticorupție și realizarea de proiecte legislative.

Vicepreședintele organizației este o fostă jurnalistă, Mariana Sebeni, actualmente consilier județean din partea Partidului Ecologist Român (PER) Brașov și membru în Consiliul de Administrație al Casei de Asigurări de Sănătate Brașov.

Înaintea acesteia, vicepreșdinte a fost și soțul ei, Marius Comșa, care a renunțat, însă, la funcție, după ce a fost ales consilier local.

Primarul și prefectul, anchetați separat în dosarul „Mită la OPC Brașov”

La foarte scurt timp după ce și-a intrat în drepturi, noul consilier local a fost printre cei care au votat ca ASUM să primească de la primărie un spațiu, cu titlu gratuit, deși nu este o instituție de utilitate publică.

O altă persoană care ocupă o funcție „cheie” în cadrul autorităților publice locale din județul Brașov și care face parte din schema de conducere a fundației lui Ionel Spătaru, este Alexandru Marin Ganea. De profesie jurnalist, acesta este consilier și purtător de cuvânt la Prefectura Brașov, coacționar la Transilvania Expres (Tipotex SA), alături de Stoica Enache și Ion Marcu (fost consilier județean PDL).

Așa s-a ajuns ca asociația condusă de fostul deținut Ionel Spătaru să primească un sediu gratuit din partea Primăriei Brașov, cu toate că, așa cum am spus, nu este o instituție de utilitate publică. Totuși, Primăria Brașov este condusă, din 2004, de George Scripcaru.

Iar acesta din urmă nu ar fi fost străin de mita primită, în 2011, de președintele ASUM, în condițiile în care, la vremea aceea, angajatul SRI care a intermediat șpaga, a declarat în fața instanței că o parte din banii încasați îi erau destinați tocmai primarului Scripcaru și prefectului Ion Gonțea.
Ca urmare pe numele celor doi a fost constituit un dosar separat, pentru luare de mită, în care au fost deja audiați la sediul DNA.

,, Am primit la redacție în data de 19.03.2021 o comunicare din partea domnului Spătaru Ionel prin care am fost înștiințați că la data de 08.02.2021, ulterior apariției articolului, acesta nu mai este înscris în cazierul judiciar, ca urmare a intervenirii instituției penale a reabilitarii”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Dezvăluiri tulburătoare făcute de Iulia Albu, după ce fostul soț a anunțat că are cancer:...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Florin Piersic a fost mutat la Terapie Intensivă, după operație! Ce spun medicii despre starea...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Netflix a dat lovitura cu acest serial. Abonații devin dependenți
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?