ACHIZIȚII PUBLICE. Proiect de OUG privind unele măsuri în domeniul achiziţiilor publice, urmează să fie aprobat de Guvern

ACHIZIȚII PUBLICE. Proiect de OUG privind unele măsuri în domeniul achiziţiilor publice, urmează să fie aprobat de Guvern
Guvernul va lua în discuție măsurile pentru perioada de după expirarea actualei stări de alertă
Publicat: 09/07/2020, 15:50
Actualizat: 06/04/2021, 14:47

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri în domeniul achiziţiilor publice, potrivit ordinii de zi afişate pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Unul dintre argumente prezentate în notă de fundamentare susține că este nevoie de măsuri de perfecționare, în caz contrar fondurile alocate și europene vor fi pierdute.

În nota de fundamentare a proiectului, citat de Agerpres, se explică „necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru perfecţionarea şi flexibilizarea sistemului achiziţiilor publice”, întrucât, în caz contrar, există „riscul diminuării gradului de cheltuire a fondurilor alocate, inclusiv a fondurilor europene, consecinţa cea mai gravă în acest caz reprezentând-o amânarea/întârzierea implementării unor proiecte de investiţii majore, cu impact social şi economic la nivel naţional sau local”.

„Riscul de dezangajare acţionează imediat la sfârşitul anului calendaristic, din bugetul alocat României”, argument pentru adoptarea proiectului de OUG

În acelaşi document se menţionează, tot ca argument pentru adoptarea proiectului de OUG, faptul că pentru anul 2020 „riscul de dezangajare la nivelul tuturor programelor operaţionale este în valoare de 2.154,81 milioane euro, iar cele mai mari valori ale riscului de dezangajare sunt înregistrate la nivelul Programului Operaţional Infrastructură Mare cu valoarea de 778,17 milioane euro, Programului Operaţional Regional cu valoarea de 740,13 milioane euro şi a Programului Operaţional Capital Uman cu o valoare de 382,16 milioane euro”, şi se precizează că „riscul de dezangajare acţionează imediat la sfârşitul anului calendaristic prin dezangajarea sumelor din bugetul alocat României”.

Suma necesară a fi acoperită de la bugetul de stat pentru achiziţia de medicamente pentru tratamentul tuberculozei, în proiectul de OUG

Pe agenda şedinţei de Executiv figurează şi un proiect de OUG pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, a sumelor necesare acoperirii plăţii TVA aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate în cadrul programului ROU-T-MOH.

„Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanţat de Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, tuberculozei şi malariei, aprobat pentru perioada 1 octombrie 2018 – 31 martie 2021 şi denumit în continuare programul. Suma estimată pentru acoperirea TVA este în valoare totală de „568.433 lei”, conform notei de fundamentare. „În cazul în care suma sus-menţionată se va asigura de la bugetul de stat, ea va fi direcţionată către achiziţia de medicamente pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente şi respectiv pentru alte bunuri necesare pentru prevenirea şi controlul tuberculozei în rândul populaţiilor vulnerabile, între care menţionăm utilizatorii de droguri. În cazul în care din bugetul de stat nu se va asigura suma respectivă, Fondul Global va considera cheltuiala neeligibilă şi va diminua conform bugetul grantului, acest fapt având implicaţii deosebit de grave în ceea ce priveşte asigurarea diagnosticului şi al tratamentul pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă”, se arată în proiect.

Guvernul urmează să adopte în aceeaşi şedinţă şi două proiecte de lege, unul pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului de stat, a contului anual de execuţie a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi a contului general anual al datoriei publice aferente anului 2019 şi un altul pentru pentru aprobarea contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 şi a contului general anual de execuţie a bugetului asigurărilor pentru şomaj pe anul 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se dă lege pentru românii din TRANSILVANIA. Noile măsuri vor deveni OBLIGATORII prin lege
Pe cine vânează Dana Budeanu. Clienții de la care vedeta nu-și ia ochii
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul