GÂNDUL LIVE. Medic de familie, apel pentru oprirea automedicației la primul simptom suspect de COVID-19. „Măcar acum să fim onești și respectuoși unii față de alții”

Publicat: 22/07/2020, 14:06
Actualizat: 22/07/2020, 16:03

Medicul de familie Valeria Herdea a făcut un apel, în emisiunea Gândul Live, la onestitate și responsabilitate, apel adresat românilor care se confruntă cu simptome pe care ei le identifică a fi similare celor provocate de infecția cu COVID-19, să se adreseze medicilor pentru diagnostic și tratament individual adecvat, nu să ia medicamente după ureche, și să continue să respecte măsurile de protecție sanitară.

Medicul de familie Valeria Herdea ecomandă pacienților să nu ia medicamente din proprie inițiativă, ci să se adreseze specialiștilor pentru recomandare.

„În general, în primul rând îi recomandăm să fie onest, să spună ce simptome are, cu se confruntă. Încercăm să segmentăm niște algoritmi ca pacienții să poată să recunoască acasă simptomele. Dacă acel copil, de exemplu, are temperatură, starea generală modificată, să fie atenți la respirație, ca să dea medicului de familie câteva repere astfel încât acesta să se poată orienta și împreună cu pacientul să poate stabilească: veniți la cabinet și vă văd, apelați la 112 – și să stabilească o stare a bolii și dacă e COVID sau nu”, a afirmat medicul de familie, la Gândul Live.

„Medicația va fi cea stabilită de medic, de echipele medicale din spital”

Valeria Herdea a subliniat că este esențial în evaluarea stării tabloul clinic, antecendentele transmisia și contextul epidemiologic al bolii. În plus, la pacienții cronici nu se întrerup tratamentele cronice.

„Respectarea regulilor de distanțare socială, igiena personală, igiena locuințe, nu în ultimul rând autoizolarea sau carantina în funcție de recomandările medicale, rămân indicații de bază. Medicația va fi cea stabilită de medic, de echipele medicale din spital și în niciun caz nu va fi automedicație”, a subliniat Valeria Herdea.

„Este vorba de o afecțiune într-adevăr producă de un virus nou, experiența a fost câștigată pe parcurs, informația primită de oameni de multe ori a fost oscilantă, ba cu mască, ba fără mască, la fel și cu medicamentele. Și atunci populația are nevoie – și asta e recomandarea noastră ca profesioniști – să aibă încredere în personalul medical, să fie onești atunci când relatează simptomele, să nu ia medicamente singuri. Nu este cazul să ne tratăm cu nu știu ce medicamente, ci doar personalizat la fiecare caz. Discuțiile celelalte sunt din lumea științifică medicală”, a subliniat medicul de familie, făcând referire la timpul lung necesar pentru testarea tratamentelor și dezvoltarea vaccinurilor.

„Singurele resurse la îndemână râmân igiena, consilierea medicală și responsabilitatea din partea fiecăruia dintre noi de a respecta nu atât doar propria persoană, familia, cât și comunicattea în care trăim. A lansa zvonuri alarmiste sau un medicament minune care a apărut nu este fair (corect – n.r.) față de mine, este corect măcar acum să fim onești și respectuoși unii față de alții și să încercăm să fim solidari”, a conchis Valeria Herdea.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern