GÂNDUL LIVE. Medic de familie, apel pentru oprirea automedicației la primul simptom suspect de COVID-19. „Măcar acum să fim onești și respectuoși unii față de alții”

Publicat: 22/07/2020, 14:06
Actualizat: 22/07/2020, 16:03

Medicul de familie Valeria Herdea a făcut un apel, în emisiunea Gândul Live, la onestitate și responsabilitate, apel adresat românilor care se confruntă cu simptome pe care ei le identifică a fi similare celor provocate de infecția cu COVID-19, să se adreseze medicilor pentru diagnostic și tratament individual adecvat, nu să ia medicamente după ureche, și să continue să respecte măsurile de protecție sanitară.

Medicul de familie Valeria Herdea ecomandă pacienților să nu ia medicamente din proprie inițiativă, ci să se adreseze specialiștilor pentru recomandare.

„În general, în primul rând îi recomandăm să fie onest, să spună ce simptome are, cu se confruntă. Încercăm să segmentăm niște algoritmi ca pacienții să poată să recunoască acasă simptomele. Dacă acel copil, de exemplu, are temperatură, starea generală modificată, să fie atenți la respirație, ca să dea medicului de familie câteva repere astfel încât acesta să se poată orienta și împreună cu pacientul să poate stabilească: veniți la cabinet și vă văd, apelați la 112 – și să stabilească o stare a bolii și dacă e COVID sau nu”, a afirmat medicul de familie, la Gândul Live.

„Medicația va fi cea stabilită de medic, de echipele medicale din spital”

Valeria Herdea a subliniat că este esențial în evaluarea stării tabloul clinic, antecendentele transmisia și contextul epidemiologic al bolii. În plus, la pacienții cronici nu se întrerup tratamentele cronice.

„Respectarea regulilor de distanțare socială, igiena personală, igiena locuințe, nu în ultimul rând autoizolarea sau carantina în funcție de recomandările medicale, rămân indicații de bază. Medicația va fi cea stabilită de medic, de echipele medicale din spital și în niciun caz nu va fi automedicație”, a subliniat Valeria Herdea.

„Este vorba de o afecțiune într-adevăr producă de un virus nou, experiența a fost câștigată pe parcurs, informația primită de oameni de multe ori a fost oscilantă, ba cu mască, ba fără mască, la fel și cu medicamentele. Și atunci populația are nevoie – și asta e recomandarea noastră ca profesioniști – să aibă încredere în personalul medical, să fie onești atunci când relatează simptomele, să nu ia medicamente singuri. Nu este cazul să ne tratăm cu nu știu ce medicamente, ci doar personalizat la fiecare caz. Discuțiile celelalte sunt din lumea științifică medicală”, a subliniat medicul de familie, făcând referire la timpul lung necesar pentru testarea tratamentelor și dezvoltarea vaccinurilor.

„Singurele resurse la îndemână râmân igiena, consilierea medicală și responsabilitatea din partea fiecăruia dintre noi de a respecta nu atât doar propria persoană, familia, cât și comunicattea în care trăim. A lansa zvonuri alarmiste sau un medicament minune care a apărut nu este fair (corect – n.r.) față de mine, este corect măcar acum să fim onești și respectuoși unii față de alții și să încercăm să fim solidari”, a conchis Valeria Herdea.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?