Pierderi de sute de milioane de lei pentru o companie înființată de Guvern. De vină este pandemia de COVID-19. Cine a scăpat turma

Pierderi de sute de milioane de lei pentru o companie înființată de Guvern. De vină este pandemia de COVID-19. Cine a scăpat turma
Pierderi de sute de milioane de lei pentru o companie înființată de Guvern. De vină este pandemia de COVID-19. Cine a scăpat turma / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 31/08/2020, 15:47

Diferența dintre câştigurile nete din participaţii la valoare justă prin profit sau pierdere, nerealizate, și câştigurile nete din participaţii la valoare justă prin profit sau pierdere, realizate, la nivelul primului semestrul al anului în curs, față de semestrul I din 2019 indică o pierdere semnificativă de nu mai puțin de 919.341.900 lei.

Potrivit raportului Fondului Proprietatea, dat publicității luni, 31 august 2020, (companie înființată de Guvernul României în 2005), pierderile nete nerealizate din evaluarea participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2020 au fost generate de modificările negative ale valorilor juste ale participațiilor Fondului, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de COVID-19 asupra activității economice și asupra piețelor financiare globale.

„Cele mai importante scăderi ale valorii juste au fost înregistrate de participațiile în OMV Petrom SA (pierdere netă nerealizată de 696.616.414 lei), în societățile din grupul EDistribuție (în total o pierdere netă nerealizată de 639.300.000 lei), în CN Aeroporturi București SA (pierdere netă nerealizată de 287.100.000 Lei) și în Hidroelectrica SA (pierdere netă nerealizată de 179.000.000 Lei)”, se menționează în raport.

Pe de altă parte, au adăugat experții care au întocmit raportul, câștigurile nete nerealizate din evaluarea participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2019 au fost generate în principal de modificarea netă a valorii juste a participației în OMV Petrom SA (câștig net nerealizat de 543.700.615 lei) și a participației în Hidroelectrica SA (câștig net nerealizat de 259.000.000 lei), ca urmare a îmbunătățirii performanței financiare a acestor companii.

Nuclearelectrica SA a scăpat turma

Același document explică totodată că, din punct de vedere al câștigurilor nete, realizate din vânzarea participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2020, acestea au fost generate de vânzarea unei părți din deținerea în Nuclearelectrica SA (perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2019: de vânzarea întregii participații deținute în BRD Groupe Societe Generale SA).

„Câștigurile nete realizate din vânzarea participațiilor la valoare justă prin profit sau pierdere au fost calculate ca diferență între sumele obținute din vânzarea participațiilor și valoarea justă a acestora la data ultimelor situații financiare anuale”, au precizat în acest contest specialiștii.

Din 2005, FP este societate pe acțiuni

Fondul Proprietatea a fost înființat în data de 28 decembrie 2005 ca societate pe acțiuni, funcționând ca societate de investiții de tip închis.

Obiectivul investițional al FP este maximizarea randamentelor către acționari și creșterea valorii activului net pe acțiune prin investiții realizate, în principal, în acțiuni și valori mobiliare românești.

Începând cu data de 25 ianuarie 2011, acțiunile Fondului sunt listate la BVB.

Din data de 29 aprilie 2015, GDR-urile FP emise de The Bank of New York Mellon în calitate de bancă depozitară a facilității GDR, având drept suport acțiunile Fondului, sunt listate pe LSE – Specialist Fund Market.

Decizie guvernamentală

FP a fost înfiinţat de Guvernul României pentru despăgubirea persoanelor ale căror bunuri au fost expropriate, în mod abuziv, de regimul comunist (în special în cazurile în care restituirea în natură nu a fost posibilă), prin acordarea de acţiuni la acest fond, în funcţie de pierderile suferite.

Procesul de restituire este total independent de Fondul Proprietatea. Acesta este gestionat de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor – o entitate juridică specializată, din cadrul administraţiei centrale.

Acţionarul iniţial unic al FP a fost Statul Român. Acţiunile emise de Fondul Proprietatea au fost transferate, cu titlu gratuit, deţinătorilor de titluri de despăgubire emise la data constituirii Fondului, dobânditorilor ulteriori sau persoanelor despăgubite prin decizii emise ulterior înfiinţării Fondului Proprietatea. Numărul acţiunilor transferate a fost stabilit prin raportarea la valoarea titlurilor de despăgubire deţinute.

Valoarea iniţială nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea a fost de 1 leu. Ca urmare a mai multor distribuţii de numerar, valoarea nominală a unei acţiuni emise de Fondul Proprietatea este în prezent 0,52 lei, începând cu 16 iunie 2017.

Fondul Proprietatea este o societate comercială pe acţiuni şi nu o instituţie guvernamentală. Prin urmare, acesta se află sub controlul Adunării Generale a Acţionarilor.

La 30 iunie 2020 Fondul avea 7.441 de acționari și un număr total de 6.494.137.323 drepturi de vot.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Vești proaste pentru proprietarii de clădiri istorice. Urmează amenzi usturătoare
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei