Câte sute de miliarde de dolari au pierdut acționarii companiilor din cauza neplății dividendelor în trimestrul II al acestui an

Redactor:
Nelu Dorobantu
Câte sute de miliarde de dolari au pierdut acționarii companiilor din cauza neplății dividendelor în trimestrul II al acestui an
Experții unei firme de gestionare a activelor au calculat că dividendele plătite de companiile din întreaga lume au scăzut cu 22% în al doilea trimestru al acestui an, acționarii pierzând nu mai puțin de 108,1 miliarde dolari / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Experții unei firme de gestionare a activelor au calculat că dividendele plătite de companiile din întreaga lume au scăzut cu 22% în al doilea trimestru al acestui an, acționarii pierzând nu mai puțin de 108,1 miliarde dolari.

Un declin mai accentuat a fost înregistrat la nivelul blocului comunitar european (UE27) și Marii Britanii, conform AFP, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 care a afectat puternic companiile, potrivit rezultatelor uni studiu realizat de firma de gestionare a activelor Janus Henderson Investors.

Statisticile companiei citate spun că dividendele totale plătite de companii în trimestrul al doilea au s-a situat la nivelul a 382,2 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai slab trimestru aprilie-iunie după 2012.

Calculele specialiștilor spun că un sfert dintre companiile care erau aşteptate să plătească dividende în al doilea trimestru şi-au redus plăţile, iar o jumătate dintre companiile din acest grup pur şi simplu au anulat complet plata dividendelor.

Analiștii citați mărturisesc că acest an este pe cale să devină „cel mai prost an de după criza financiară mondială”. Ei vorbesc de o degringoladă care nu a mai fost întâlnită de la lansarea raportul din 2009, de altfel primul de acest gen al sursei amintite anterior.

Plata integrală a dividendelor a mai avut loc doar pe continentul nord american

Ca urmare a restricţiilor de călătorie şi a izolărilor care au afectat arii importante de pe mapamond în al doilea trimestru al anului, dividendele au scăzut în toate regiunile în această perioadă, cu excepţia Americii de Nord, iar aici factorul decisiv fiind rezistenţa companiilor canadiene.

Scăderea dividendelor a afectat cel mai mult Europa şi Marea Britanie, unde plăţile s-au redus cu 45% respectiv 54%. Pe de altă parte, companiile canadiene, elveţiene şi japoneze au redus cel mai puţin dividendele plătite.

Fără surpriză, sectoarele cele mai afectate de criză sunt şi cele care au tăiat cel mai mult dividendelor, în special cel al financiar şi cel al consumului ciclic. În sens invers, companiile din sănătate şi comunicaţii au reuşit să îşi menţină dividendele.

Pentru anul în curs, compania citată anterior se aşteaptă la o scădere de 17% până la 23% a dividendelor mondiale, care ar urma să reprezinte totuşi o sumă cuprinsă între 1.100 şi 1.180 de miliarde de dolari.

Începând din 2009, Janus Henderson Investors analizează dividendele plătite de 1.200 cele mai mari companii ale lumii după capitalizarea bursieră.

NEWS ALERT. Primul mare transfer reuşit de CFR Cluj în această iarnă. Campioana României i-a...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
FOTO. Lidia Buble s-a pozat așa în baie! Ipostaza care arată că nu mai are...
Decese în urma vaccinării anti-coronavirus? Ce spun autoritățile
Lux și opulență! Unde e cazată Simona Halep în Australia: resortul e fabulos! Cât costă...
Sunt obligați sau nu medicii de familie să îi înscrie pe pacienți în programul de...
Avertismentul directorului general al OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Medicii din Wuhan recunosc că au fost puși să mintă despre COVID. Imagini cu o...
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în...
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Dacia a dat lovitura la început de an. Anunțul din Marea Britanie
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a...
Vestea extrem de tristă a dimineții legată de Sebi, copilul de 7 ani dispărut fără...
Spray-ul nazal care te protejează de COVID. Eficiența este de 95%
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE...
Inchide