Câte sute de miliarde de dolari au pierdut acționarii companiilor din cauza neplății dividendelor în trimestrul II al acestui an

Redactor:
Nelu Dorobantu
Câte sute de miliarde de dolari au pierdut acționarii companiilor din cauza neplății dividendelor în trimestrul II al acestui an
Experții unei firme de gestionare a activelor au calculat că dividendele plătite de companiile din întreaga lume au scăzut cu 22% în al doilea trimestru al acestui an, acționarii pierzând nu mai puțin de 108,1 miliarde dolari / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Experții unei firme de gestionare a activelor au calculat că dividendele plătite de companiile din întreaga lume au scăzut cu 22% în al doilea trimestru al acestui an, acționarii pierzând nu mai puțin de 108,1 miliarde dolari.

Un declin mai accentuat a fost înregistrat la nivelul blocului comunitar european (UE27) și Marii Britanii, conform AFP, ca urmare a efectelor pandemiei de COVID-19 care a afectat puternic companiile, potrivit rezultatelor uni studiu realizat de firma de gestionare a activelor Janus Henderson Investors.

Statisticile companiei citate spun că dividendele totale plătite de companii în trimestrul al doilea au s-a situat la nivelul a 382,2 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai slab trimestru aprilie-iunie după 2012.

Calculele specialiștilor spun că un sfert dintre companiile care erau aşteptate să plătească dividende în al doilea trimestru şi-au redus plăţile, iar o jumătate dintre companiile din acest grup pur şi simplu au anulat complet plata dividendelor.

Analiștii citați mărturisesc că acest an este pe cale să devină „cel mai prost an de după criza financiară mondială”. Ei vorbesc de o degringoladă care nu a mai fost întâlnită de la lansarea raportul din 2009, de altfel primul de acest gen al sursei amintite anterior.

Plata integrală a dividendelor a mai avut loc doar pe continentul nord american

Ca urmare a restricţiilor de călătorie şi a izolărilor care au afectat arii importante de pe mapamond în al doilea trimestru al anului, dividendele au scăzut în toate regiunile în această perioadă, cu excepţia Americii de Nord, iar aici factorul decisiv fiind rezistenţa companiilor canadiene.

Scăderea dividendelor a afectat cel mai mult Europa şi Marea Britanie, unde plăţile s-au redus cu 45% respectiv 54%. Pe de altă parte, companiile canadiene, elveţiene şi japoneze au redus cel mai puţin dividendele plătite.

Fără surpriză, sectoarele cele mai afectate de criză sunt şi cele care au tăiat cel mai mult dividendelor, în special cel al financiar şi cel al consumului ciclic. În sens invers, companiile din sănătate şi comunicaţii au reuşit să îşi menţină dividendele.

Pentru anul în curs, compania citată anterior se aşteaptă la o scădere de 17% până la 23% a dividendelor mondiale, care ar urma să reprezinte totuşi o sumă cuprinsă între 1.100 şi 1.180 de miliarde de dolari.

Începând din 2009, Janus Henderson Investors analizează dividendele plătite de 1.200 cele mai mari companii ale lumii după capitalizarea bursieră.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide