Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”

Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”
Presa internațională despre proiectul laserului de la Măgurele: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”. FOTO: Euronews
Publicat: 01/09/2020, 16:02
Actualizat: 01/09/2020, 16:04

Publicația Euronews scrie despre proiectul laserului de la Măgurele că, desi laserul va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat.

Publicația Euronews notează că scandalul de la fruntea instituției care conduce proiectul riscă să saboteze investiția de 356 de milioane de euro

Academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, a fost revocat din funcție prin ordin al ministrului educației. Contestatarii academicianului din cadrul institutului, motivează decizia prin faptul că directorul a depășit vârsta legală și, pe de altă parte, că proiectul de la Măgurele nu va mai beneficia de fonduri europene.

Zamfir spune că acuzația este neîntemeiată – întrucât a trecut procesul de selecție pentru locul de muncă când avea încă sub 65 de ani – și că plângerea a fost depusă de membri ai personalului care se confruntă cu o răzbunare împotriva sa.

El îl include în acea listă pe omul care l-a înlocuit, Nicolae Mărginean, numit director interimar pentru șase luni după ce Zamfir a fost demis la 15 august. Intrebat de Euronews despre acest conflict, Marginean a ales sa nu comenteze.

„Acest proiect va aduce cunoștințe, înțelegere și descoperiri științifice nemaiauzite. Laserul va beneficia nu numai României, ci și întregii Europe ”, a spus Marginean.

Cum funcționează laserul?

Laserul are două brațe, de câte 10 petawați, care se ridică la zece milioane de miliarde de wați, sau o zecime din energia soarelui concentrată într-un singur fascicul de lumină.

Face parte din Infrastructura de lumină extremă – Fizică nucleară (ELI-NP) și face parte dintr-un proiect mega științific paneuropean mai mare de milioane de euro numit Infrastructură de lumină extremă europeană, împărțit între România, Ungaria și Republica Cehă.

Pe lângă capacitățile de cercetare, oamenii de știință sunt pozitivi cu privire la modul în care laserul poate fi utilizat pentru tratarea cancerului.

Laserele vor fi folosite pentru cercetarea tratamentelor împotriva cancerului folosind tehnologia laserelor de mare putere. Avem nevoie de lasere atât de puternice pentru a accelera ionii grei și a cerceta o tehnologie care în viitor va ajuta la tratarea tumorilor ”, a declarat Calin Ur, cercetător principal în fizică nucleară experimentală la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) din București .

„Un tratament cu radioterapie care utilizează lasere de mare putere va ataca numai celulele canceroase și nu va dăuna pacientului și va fi, de asemenea, rentabil. Dacă vrem să generăm un câmp de radiații suficient de puternic pentru a trata tumorile, avem nevoie de lasere atât de puternice. ”

Laserul va ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă găurile negre, care sunt cauzate atunci când stelele se prăbușesc în spațiu, titrează Euronews.

Un cercetător de renume francez, Francois Laureau, a demontat afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir

Despre jocurile de culise din spatele acestei schimbări, GÂNDUL.RO a scris pe larg.

De altfel, un cercetător de renume francez, Francois Laureau, reprezentantul Thales din România, a arătat că, sub mandatul lui Nicolae Zamfir, „laserul de la Măgurele” a atins puterea de 10.8 PW LBTS (fascicol verde). Acest fapt a demontat evident afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir. În încercarea de ”valida” eliminarea acestuia din funcție, ei au combătut afirmațiile academicianului Zamfir legate de puterea sistemului de laseri. Doar că susținerile lor au fost spulberate de Francois Laureau.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul