Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”

Redactor:
Florentina Dinu
Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”
Presa internațională despre proiectul laserului de la Măgurele: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”. FOTO: Euronews

Publicația Euronews scrie despre proiectul laserului de la Măgurele că, desi laserul va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat.

Publicația Euronews notează că scandalul de la fruntea instituției care conduce proiectul riscă să saboteze investiția de 356 de milioane de euro

Academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, a fost revocat din funcție prin ordin al ministrului educației. Contestatarii academicianului din cadrul institutului, motivează decizia prin faptul că directorul a depășit vârsta legală și, pe de altă parte, că proiectul de la Măgurele nu va mai beneficia de fonduri europene.

Zamfir spune că acuzația este neîntemeiată – întrucât a trecut procesul de selecție pentru locul de muncă când avea încă sub 65 de ani – și că plângerea a fost depusă de membri ai personalului care se confruntă cu o răzbunare împotriva sa.

El îl include în acea listă pe omul care l-a înlocuit, Nicolae Mărginean, numit director interimar pentru șase luni după ce Zamfir a fost demis la 15 august. Intrebat de Euronews despre acest conflict, Marginean a ales sa nu comenteze.

„Acest proiect va aduce cunoștințe, înțelegere și descoperiri științifice nemaiauzite. Laserul va beneficia nu numai României, ci și întregii Europe ”, a spus Marginean.

Cum funcționează laserul?

Laserul are două brațe, de câte 10 petawați, care se ridică la zece milioane de miliarde de wați, sau o zecime din energia soarelui concentrată într-un singur fascicul de lumină.

Face parte din Infrastructura de lumină extremă – Fizică nucleară (ELI-NP) și face parte dintr-un proiect mega științific paneuropean mai mare de milioane de euro numit Infrastructură de lumină extremă europeană, împărțit între România, Ungaria și Republica Cehă.

Pe lângă capacitățile de cercetare, oamenii de știință sunt pozitivi cu privire la modul în care laserul poate fi utilizat pentru tratarea cancerului.

Laserele vor fi folosite pentru cercetarea tratamentelor împotriva cancerului folosind tehnologia laserelor de mare putere. Avem nevoie de lasere atât de puternice pentru a accelera ionii grei și a cerceta o tehnologie care în viitor va ajuta la tratarea tumorilor ”, a declarat Calin Ur, cercetător principal în fizică nucleară experimentală la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) din București .

„Un tratament cu radioterapie care utilizează lasere de mare putere va ataca numai celulele canceroase și nu va dăuna pacientului și va fi, de asemenea, rentabil. Dacă vrem să generăm un câmp de radiații suficient de puternic pentru a trata tumorile, avem nevoie de lasere atât de puternice. ”

Laserul va ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă găurile negre, care sunt cauzate atunci când stelele se prăbușesc în spațiu, titrează Euronews.

Un cercetător de renume francez, Francois Laureau, a demontat afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir

Despre jocurile de culise din spatele acestei schimbări, GÂNDUL.RO a scris pe larg.

De altfel, un cercetător de renume francez, Francois Laureau, reprezentantul Thales din România, a arătat că, sub mandatul lui Nicolae Zamfir, „laserul de la Măgurele” a atins puterea de 10.8 PW LBTS (fascicol verde). Acest fapt a demontat evident afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir. În încercarea de ”valida” eliminarea acestuia din funcție, ei au combătut afirmațiile academicianului Zamfir legate de puterea sistemului de laseri. Doar că susținerile lor au fost spulberate de Francois Laureau.

 

Trădare ISTORICĂ în Liga I. Budescu a refuzat-o pe FCSB şi a semnat cu altă...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
9 din 10 oameni NU POT rezolva acest exercițiu. Tu ce raspuns vezi?
Acest bărbat a fost milionar în euro și a ajuns apoi cerșetor! Ce se întâmplă...
ADIO, AJUTOARE SOCIALE! Decizia luată în urmă cu scurt timp de Ministrul Muncii. E jale...
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru,...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Mesaj ascuns pe site-ul Casei Albe, apărut imediat după ce Joe Biden a preluat mandatul:...
S-a SINUCIS în faţa tuturor! Ştirea tristă a zilei în România
Ea este mândria romilor! Este frumoasă, dar și deșteaptă. A fost admisă la 5 facultăți...
Este dovada CĂLĂTORILOR în TIMP? O descoperire recentă provoacă o CONTROVERSĂ de proporții
Două zone din România, pe lista destinațiilor de vacanță recomandate de New York Times
Mare atenție, români: capcanele din noile facturi de energie electrică. Anunțul e clar
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Vestea ȘOC a momentului despre Sebi, băiatul de 7 ani, dat dispărut de două săptămâni
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Surpriză: Ce se întâmplă în Israel după ce a fost vaccinată peste un sfert din...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide