Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”

Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”
Presa internațională despre proiectul laserului de la Măgurele: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”. FOTO: Euronews
Publicat: 01/09/2020, 16:02
Actualizat: 01/09/2020, 16:04

Publicația Euronews scrie despre proiectul laserului de la Măgurele că, desi laserul va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat.

Publicația Euronews notează că scandalul de la fruntea instituției care conduce proiectul riscă să saboteze investiția de 356 de milioane de euro

Academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, a fost revocat din funcție prin ordin al ministrului educației. Contestatarii academicianului din cadrul institutului, motivează decizia prin faptul că directorul a depășit vârsta legală și, pe de altă parte, că proiectul de la Măgurele nu va mai beneficia de fonduri europene.

Zamfir spune că acuzația este neîntemeiată – întrucât a trecut procesul de selecție pentru locul de muncă când avea încă sub 65 de ani – și că plângerea a fost depusă de membri ai personalului care se confruntă cu o răzbunare împotriva sa.

El îl include în acea listă pe omul care l-a înlocuit, Nicolae Mărginean, numit director interimar pentru șase luni după ce Zamfir a fost demis la 15 august. Intrebat de Euronews despre acest conflict, Marginean a ales sa nu comenteze.

„Acest proiect va aduce cunoștințe, înțelegere și descoperiri științifice nemaiauzite. Laserul va beneficia nu numai României, ci și întregii Europe ”, a spus Marginean.

Cum funcționează laserul?

Laserul are două brațe, de câte 10 petawați, care se ridică la zece milioane de miliarde de wați, sau o zecime din energia soarelui concentrată într-un singur fascicul de lumină.

Face parte din Infrastructura de lumină extremă – Fizică nucleară (ELI-NP) și face parte dintr-un proiect mega științific paneuropean mai mare de milioane de euro numit Infrastructură de lumină extremă europeană, împărțit între România, Ungaria și Republica Cehă.

Pe lângă capacitățile de cercetare, oamenii de știință sunt pozitivi cu privire la modul în care laserul poate fi utilizat pentru tratarea cancerului.

Laserele vor fi folosite pentru cercetarea tratamentelor împotriva cancerului folosind tehnologia laserelor de mare putere. Avem nevoie de lasere atât de puternice pentru a accelera ionii grei și a cerceta o tehnologie care în viitor va ajuta la tratarea tumorilor ”, a declarat Calin Ur, cercetător principal în fizică nucleară experimentală la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) din București .

„Un tratament cu radioterapie care utilizează lasere de mare putere va ataca numai celulele canceroase și nu va dăuna pacientului și va fi, de asemenea, rentabil. Dacă vrem să generăm un câmp de radiații suficient de puternic pentru a trata tumorile, avem nevoie de lasere atât de puternice. ”

Laserul va ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă găurile negre, care sunt cauzate atunci când stelele se prăbușesc în spațiu, titrează Euronews.

Un cercetător de renume francez, Francois Laureau, a demontat afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir

Despre jocurile de culise din spatele acestei schimbări, GÂNDUL.RO a scris pe larg.

De altfel, un cercetător de renume francez, Francois Laureau, reprezentantul Thales din România, a arătat că, sub mandatul lui Nicolae Zamfir, „laserul de la Măgurele” a atins puterea de 10.8 PW LBTS (fascicol verde). Acest fapt a demontat evident afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir. În încercarea de ”valida” eliminarea acestuia din funcție, ei au combătut afirmațiile academicianului Zamfir legate de puterea sistemului de laseri. Doar că susținerile lor au fost spulberate de Francois Laureau.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
VIDEO. Un Rolls Royce, blocat într-un sens giratoriu din Mamaia, după ce a rămas fără...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
Vine sfârşitul lumii! Prăpăd în cea mai rece regiune a Planetei. Imaginile sunt apocalitice
Regina Elisabeta, ținta unui atentat. Cutremur la palatul Buckingham!
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...