Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”

Presa internațională despre proiectul ”laserului de la Măgurele”: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”
Presa internațională despre proiectul laserului de la Măgurele: ”Deși va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat”. FOTO: Euronews
Publicat: 01/09/2020, 16:02
Actualizat: 01/09/2020, 16:04

Publicația Euronews scrie despre proiectul laserului de la Măgurele că, desi laserul va fi cel mai puternic din lume, nu are capacitatea de a neutraliza scandalul în care este implicat.

Publicația Euronews notează că scandalul de la fruntea instituției care conduce proiectul riscă să saboteze investiția de 356 de milioane de euro

Academicianul Nicolae Zamfir, directorul Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei”, a fost revocat din funcție prin ordin al ministrului educației. Contestatarii academicianului din cadrul institutului, motivează decizia prin faptul că directorul a depășit vârsta legală și, pe de altă parte, că proiectul de la Măgurele nu va mai beneficia de fonduri europene.

Zamfir spune că acuzația este neîntemeiată – întrucât a trecut procesul de selecție pentru locul de muncă când avea încă sub 65 de ani – și că plângerea a fost depusă de membri ai personalului care se confruntă cu o răzbunare împotriva sa.

El îl include în acea listă pe omul care l-a înlocuit, Nicolae Mărginean, numit director interimar pentru șase luni după ce Zamfir a fost demis la 15 august. Intrebat de Euronews despre acest conflict, Marginean a ales sa nu comenteze.

„Acest proiect va aduce cunoștințe, înțelegere și descoperiri științifice nemaiauzite. Laserul va beneficia nu numai României, ci și întregii Europe ”, a spus Marginean.

Cum funcționează laserul?

Laserul are două brațe, de câte 10 petawați, care se ridică la zece milioane de miliarde de wați, sau o zecime din energia soarelui concentrată într-un singur fascicul de lumină.

Face parte din Infrastructura de lumină extremă – Fizică nucleară (ELI-NP) și face parte dintr-un proiect mega științific paneuropean mai mare de milioane de euro numit Infrastructură de lumină extremă europeană, împărțit între România, Ungaria și Republica Cehă.

Pe lângă capacitățile de cercetare, oamenii de știință sunt pozitivi cu privire la modul în care laserul poate fi utilizat pentru tratarea cancerului.

Laserele vor fi folosite pentru cercetarea tratamentelor împotriva cancerului folosind tehnologia laserelor de mare putere. Avem nevoie de lasere atât de puternice pentru a accelera ionii grei și a cerceta o tehnologie care în viitor va ajuta la tratarea tumorilor ”, a declarat Calin Ur, cercetător principal în fizică nucleară experimentală la Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) din București .

„Un tratament cu radioterapie care utilizează lasere de mare putere va ataca numai celulele canceroase și nu va dăuna pacientului și va fi, de asemenea, rentabil. Dacă vrem să generăm un câmp de radiații suficient de puternic pentru a trata tumorile, avem nevoie de lasere atât de puternice. ”

Laserul va ajuta, de asemenea, oamenii de știință să înțeleagă găurile negre, care sunt cauzate atunci când stelele se prăbușesc în spațiu, titrează Euronews.

Un cercetător de renume francez, Francois Laureau, a demontat afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir

Despre jocurile de culise din spatele acestei schimbări, GÂNDUL.RO a scris pe larg.

De altfel, un cercetător de renume francez, Francois Laureau, reprezentantul Thales din România, a arătat că, sub mandatul lui Nicolae Zamfir, „laserul de la Măgurele” a atins puterea de 10.8 PW LBTS (fascicol verde). Acest fapt a demontat evident afirmațiile reprezentanților Consiliului Științific al IFIN-HH (Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară) care contestau public autoritatea lui Zamfir. În încercarea de ”valida” eliminarea acestuia din funcție, ei au combătut afirmațiile academicianului Zamfir legate de puterea sistemului de laseri. Doar că susținerile lor au fost spulberate de Francois Laureau.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Blestemul minelor de sare. Catastrofele din Ocna Mureș, un scenariu posibil pentru Slănic Prahova
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte