Dragoș Bucurenci, director de comunicare Philip Morris România, la GÂNDUL LIVE, despre IQOS: „Este o soluție pragmatică la o problemă de sănătate la nivel global” – VIDEO

Dragoș Bucurenci, director de comunicare Philip Morris România, la GÂNDUL LIVE, despre IQOS: „Este o soluție pragmatică la o problemă de sănătate la nivel global” - VIDEO
Dragoș Bucurenci, director de comunicare Philip Morris România, la GÂNDUL LIVE, despre IQOS: „Este o soluție pragmatică la o problemă de sănătate la nivel global”
Publicat: 22/09/2020, 01:45
Actualizat: 23/09/2020, 11:45

Sistemul electronic de încălzire a tutunului IQOS, dezvoltat de Philip Morris International, a fost autorizat pentru comercializare în SUA ca produs din tutun cu risc modificat de  Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), iar directorul de comunicare al Philip Morris România, Dragoș Bucurenci, și managerul științific Andrei Ghizdăvescu explică la GÂNDUL LIVE de ce acest dispozitiv reprezintă o alternativă mai bună la țigările clasice.

„Mesajul pe care îl transmitem de foarte multă vreme este: pentru cei care nu fumează, cel mai bine este să nu se apuce niciodată de fumat, iar pentru cei care fumează, cel mai bine este să se lase. Pentru cei care continuă să fumeze, noi credem că există alternative mai bune. Acum 10 ani, Philip Morris International și-a propus să dezvolte alternative mai puțin nocive pentru fumători, iar acum 5 ani, încurajat de rezultatul acestor cercetări care au dus la dezvoltarea unui produs cum este IQOS, CEO-ul companiei și-a asumat în mod public misiunea de a înlocui, la nivel global, țigările cu alternative mai bune pentru fumători. Produsul nostru cel mai cunoscut, cel mai de succes, din portofoliul de alternative fără fum, este IQOS”, a declarat Dragoș Bucurenci, director de comunicare al Philip Morris România.

Ce este IQOS? Un dispozitiv care încălzește tutunul care se află într-o rezervă de tutun. (…) Philip Morris vine cu o soluție pragmatică la o problemă de sănătate la nivel global: atunci când fumezi, pe lângă plăcere și toate celelalte lucruri, inhalezi foarte multe substanțe toxice care sunt rezultatul arderii”

Dragoș Bucurenci, director de comunicare al Philip Morris România.

Dragoș Bucurenci: „E foarte important ca fumătorii să fie corect informați”

De asemenea, acesta punctează și importanța unor decizii informate în ceea ce îi privește pe fumători și produsele pe care le consumă.

”E foarte important ca fumătorii să fie corect informați, să ia decizii în bună cunoștință de cauză și să caute acele produse care sunt fundamentate științific. În acest moment, această nouă categorie de produse este extrem de aglomerată, sunt tot felul de produse. Noi credem că IQOS are avantajul de a avea cea mai bună fundamentare științifică, iar decizia luată de FDA confirmă acest lucru”, a declarat Dragoș Bucurenci la GÂNDUL LIVE.

Încălzirea VERSUS arderea tutunului

„Ce știm deja și este foarte clar și dovedit de decenii întregi de cercetare este că arderea dintr-o  țigară,  combustia, cea care produce fumul  pe care îl inhalează fumătorul, este cea mai nocivă metodă de a inhala nicotină. De ce? Arderea este un proces extrem de complex, de haotic. În acest moment, materia organică care este descompusă, prin piroliză, prin ardere, formează mii și mii de substanțe chimice care nu erau înainte acolo – hidrocarburi aromatice policiclice, benzen, aldehide ș.a.m.d. Aceste substanțe fac ca fumul să fie extrem de de complex – există particule, solide, particule lichide, multe dintre acestea sunt substanțe nocive. Și mai știm că expunerea organismului fumătorului, pe termen lung, la aceste substanțe (sunt mii într-o țigară, dintre care 100 sunt recunoscute ca fiind nocive șau potențial nocive), duce la apariția unor dezechilibre la nivel molecular, celular, la nivel de organe și țesuturi, care, în timp, strică bunul mers al proceselor fiziologice în organism. (…) Spre deosebire de alte lucruri și obiceiuri de consum, la țigări nu există o cantitate sigură. Nu poți spune că un anumit număr de țigări pe zi este în regulă și te ține în zona de siguranță”, a explicat Andrei Ghizdăvescu, manager științific în cadrul Philip Morris România.

„Ideea de a încălzi tutunul vine de la o ipoteză mult mai veche: în momentul în care vei putea decupla nicotina de ardere, vei putea oferi fumătorului substanța pe care o caută fără să îi mai livrezi o mulțime de substanțe periculoase care sunt, de fapt, cele care în timp duc la apariția bolilor și problemelor asociate fumatului. (…) Un dispozitiv de încălzire trebuie să fie extrem de bine studiat, să funcționeze conform cu principiile lui, să nu încălzească prea mult sau prea puțin, să știe când să se oprească.

Ce încălzește acel dispozitiv este foarte important. Se încălzește o rezervă de tutun, dar acel tutun este special prelucrat – este vorba de un tutun de origine naturală, care este tratat cu glicerină  pentru a putea crea un vapor. (…) IQOS emite un aerosol care este fundamental diferit de fumul de țigară, un aerosol care conține, in medie, niveluri  cu 95% mai reduse de substanțe nocive sau potențial nocive și care duce la reducerea expunerii organismului fumătorului care trece complet la IQOS. Acest dispozitiv  funcționează ca un tot, un întreg. Fiecare dintre lucrurile care există acolo au un sens, un scop, iar noi am făcut o foarte atentă evaluare a aerosolului generat”

Andrei Ghizdăvescu, manager științific în cadrul Philip Morris România

Ce impact a avut decizia FDA asupra produsului?

 „Noi avem știința asta de ceva vreme, că IQOS este o alternativă mai bună pentru fumători, că reduce expunerea organismului la substanțele nocive și potențial nocive, dar problema este de credibilitate. Dacă noi spunem asta, lumea spune că noi am pus produsul pe piață și e normal că vom spune lucrurile astea. Atunci avem nevoie de creditări independente, de confirmări și validări care să vină din afară. O astfel de confirmare este decizia Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA care a autorizat comercializarea IQOS în SUA ca produs din tutun modificat. Evident, decizia se aplică doar pentru Statele Unite. Dar este vorba de o autoritate de reglementare din Statele Unite, una dintre cele mai serioase, și care a urmat un proces extrem de riguros. Sigur că asta are efect în toate cele 57 de piețe în care noi operăm, cu efect de reputație. Oamenii au mai multă încredere acum că acele afirmații pe care noi le facem au fost verificate și confirmate de o autoritate de reglementare străină”, a declarat Dragoș Bucurenci la GÂNDUL LIVE.

Ce a implicat analizarea produsului de către FDA?

”Procesul în sine este unul extrem de serios și de riguros. (…) Totul a început cu depunerea dosarului amplu de date, din decembrie 2016, dar pentru a putea depune acel dosar, pentru a putea strânge un pachet de date care să fie acceptabile pentru autoritatea americană, asta înseamnă un deceniu de studii bine făcute, care respectă toate regulile în vigoare, pentru că altfel acele studii nu sunt validate, nu sunt replicabile și nu sunt acceptate. Dosarul a fost deschis publicului și dezbaterii publice, atât experți, cât și oameni obișnuiți au putut să citească, să își spună punctul de vedere, au existat audieri ai experților Philip Morris în relație cu FDA, solicitari de date noi, s-au făcut studii noi la cererea FDA”, a mai explicat Andrei Ghizdăvescu.

Mai mult decât atât, FDA a pus în efectuat propriile  studii pentru a valida și verifica anumite informații. De aceea procesul a durat 3 ani și jumătate. A fost un proces care, cred că nici noi, nici administrația, nu știam cât o să dureze. (…) Cuvântul cheie în acest proces este știința. A fost un proces de evaluare științifică, nu unul de evaluare birocratică. (…)  Concluziile la care a ajuns FDA și a acordat această autorizare pentru IQOS ca produs din tutun cu risc modificat sunt: încălzește, dar nu arde tutunul, acest lucru duce la reducerea semnificativă de substanțe nocive și potențial nocive în aerosolul respectiv, și studiile științifice demonstrează că trecerea completă de la țigări la IQOS reduce semnificativ expunerea organismului la aceste substanțe. Aceste lucruri, din perspectivă de reglementare, se pot comunica împreună cu produsul în SUA”

Andrei Ghizdăvescu

Ce efect are IQOS asupra plămânilor?

 „Aici trebuie să luăm în considerare că oamenii care folosesc IQOS sunt foști fumători. Există un bagaj de risc, de daună, cu care orice fumător intră. Trebuie să ne uităm la cât timp trece. Noi avem niște studii în care s-au dovedit niște îmbunătățiri pe biomarkeri de risc clinic, inclusiv, pe funcția pulmonară. Dar trebuie să fim foarte atenți aici. Pentru că dacă vorbim de un fumător care vine cu o încărcătură făcută în zeci de ani, anumite beneficii le poate sesiza instantaneu –miros, gust mai puțin neplăcut. Sunt lucruri pe care le putem măsura în studii – reducerea inflamației eliminând particulele solide din fum care produc inflamații, iritații și agravează anumite boli. (…) E clar că sunt modificări pe care le putem vedea mai devreme, de exemplu la nivelul sănătății orale. Sunt altele pe care poate nu le vom ști cu precizie niciodată când vorbim de boli care se instalează în zeci de ani la fumători, o populație cu încărcătură de risc. (…) Până nu vom avea un studiu și o dovadă perfect clară care să spună care sunt beneficiile, toate dovezile științifice puse laolalta arată că IQOS este o alternativă mai bună decât continuarea fumatului, că reduce expunerea la aceste substanțe nocive. Fiecare fumător poate încerca și va vedea care sunt modificările”, a mai transmis managerul științific Andrei Ghizdăvescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto