Asociaţia Energia Inteligentă: Prețul gazelor naturale pentru populație nu va crește iarna aceasta

Asociaţia Energia Inteligentă: Prețul gazelor naturale pentru populație nu va crește iarna aceasta
Asociaţia Energia Inteligentă: Prețul gazelor naturale pentru populație nu va crește iarna aceasta. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/09/2020, 16:37

Prețul gazelor naturale pentru consumatorii casnici va fi similar iarna aceasta cu cel din iarna anterioară, informează Asociația Energia Inteligentă.

Totodată, prin intermediul unui comunicat citat de Agerpres, Asociația susține că România va putea acoperi consumul de gaze naturale din această iarnă din producția proprie.

„Piaţa de gaze naturale trece printr-o transformare puternică, care va continua şi în perioada următoare. Vom asista la creşteri ale preţului gazului marfă faţă de preţurile actuale, fără ca această creştere să fie resimţită de majoritatea consumatorilor casnici de gaze. Nu vor fi probleme în asigurarea cu gaze a consumatorilor datorită cantităţilor mari de gaze din depozitele de înmagazinare şi a dezvoltării infrastructurii de transport gaze”, se arată în comunicat.

Asociația mai susține că prognozele meteo pentru regiunea României pentru această iarnă arată un anotimp rece blând, cu episoade severe de frig și viscol, astfel că, cel mai probabil, cererea de gaze nu va fi mai mare ca cea din ultimii ani.

De asemenea, evoluția prețului gazelor în regiune va urma un ușor trend ascendent ca urmare a creșterii cererii, însă cel mai probabil prețiul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăşi 14 -15 euro/MWh (68 – 72,75 lei/MWh).

România se înscrie în acelaşi scenariu, potrivit Asociației Energia Inteligentă, astfel că preţul gazelor naturale pentru iarna aceasta va fi similar cu cel din iarna precedentă.

„Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul preţului pe care acesta o să-l plătească. Preţul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020”, a declarat Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Consumul va fi similar celui din iernile anterioare

Potrivit comunicatului, dat fiind faptul că meteorologii prognozează o iarnă blândă, consumul va fi similar cu cel din ultimele ierni, cu maxime de consum în zilele friguroase.

Asociația mai explică și că 90% din depozitele de gaze sunt pline, iar temperaturile ridicate prognozate pentru octombrie și noiembrie, dar și costurile ridicate ale gazelor din depozite, vor duce la deschiderea depozitelor abia spre decembrie, ceea ce va face ca disponibilul de gaze din depozite în ianuarie și februarie să fie de 25-30 de milioane de metri cubi pe zi.

Acest lucru va permite, cel puțin teoretic, acoperirea consumului de gaze al României exclusiv din producția internă în majoritatea zilelor de iarnă. În zilele geroase, dacă numărul consecutiv al acestora nu va depăși șapte zile, România va avea nevoie de 5 până la 15 milioane de metri cubi de gaze naturale din import în fiecare zi, gaze care nu ar trebui să fie dificil de achiziționat din import, având în vedere preţul comparativ al gazelor din import cu preţul din România, dar şi importantele modificări în infrastructura românească care vor asigura curgerea mai rapidă a gazelor din Ungaria către principala zonă de consum din România, Bucureşti – Ploieşti, urmare a staţiilor de comprimare montate în sistemul românesc de transport şi a construcţiei BRUA, se mai arată în comunicat.

Această estimare nu ia în calcul scenariul întreruperii activităţilor economice cu scopul de a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2.

„În această analiză nu am luat în calcul scenariul, posibil, în opinia mea, de oprire a activităţilor datorită crizei valului al doilea de COVID, aspect care va determina scăderi ale cererii de energie şi va genera o ofertă mai ridicată decât cererea cu diminuarea preţului la gaze marfă”, a explicat Chisăliţă.

Asociaţia Energia Inteligentă reuneşte profesionişti din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale, care militează pentru un preţ corect al gazelor naturale şi pentru creşterea transparenţei în piaţa de energie din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii