GÂNDUL LIVE: Alexandru Rafila, după declarațile prefectului Capitalei: Nu e concurs de poezie, mai ales într-o criză majoră de sănătate publică./ Mi s-a părut o bâlbâială îngrozitoare

Publicat: 20/10/2020, 13:11
Actualizat: 20/10/2020, 14:42

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul Româiei la OMS, a comentat, la GÂNDUL LIVE, organizarea și mesajele transmise de responsabili la nivelul Bucureștiului, și nu numai.

Rugat să comenteze ce nu s-a făcut în București ca să nu ajungem în această situație, dar și declarațiile prefectului privind incidența COVID-19 în Capitală și reacțiile ulterioare ale premierului privind o eventuală demitere, Alexandru Rafila a spus că este nevoie de o persoană calificată în această funcție și de coordonare a componentelor sistemului de gestionare a situației epidemiologice.

„Am văzut o destul de puțină integrare a activităților”

„E greu să vă spun acum ce nu s-a făcut, haideți să vedem ce s-a făcut bine în București. Ați remarcat câteva lucruri legate de lipsa de inpirație a prefectului. Eu cred că oamenii care ocupă  poziții de genul ăsta ar trebui să fie calificați, nu inspirați. Nu e concurs de poezie, mai ales într-o situație de genul ăsta, în care discutăm de o criză majoră de sănătate publică”, a comentat Alexandru Rafila.

„Eu cred că, fără să intru în detalii, prefectul conduce acest comitet local pentru situații de urgență, primarul este vicepreședinte, deci, practiv, din punct de vedere operațional, el este comandatul, dacă vreți, cre trebuie să gestioneze această problemă, care are multe componente: o componentă legată de învățământ, una legată de organizarea serviciilor publice, de sănătate, bineînțeles. Eu am văzut o destul de puțină integrare a activităților, fiecare instituția a așteptat ca altcineva să rezolve problema, ministerul Educației și prefectura să primească scrisoarea de la DSP și așa mai departe”, a comentat Alexandru Rafila.

„Mie mi s-a părut, vă spun cu obiectivitate și fără conotație politică, mi s-a părut o bâlbâială îngrozitoare, o lipsă de coordonare, care nu afce altceva decât să spotrescă haosul. Văd, am un băiețel care e în clasa a patra și ei nu știau dacă merg sau nu la școală, ce se întâmplă”, a spus Rafila.

„E o problemă sistemicăm nu discut de persoane acum. Ce facem într-o situație de criză ca să gestionă aceste lucruri? Avem o capacitate operațională și de coordonare, în primul rând, care este funcțională și oferă încredere și celor care aplică măsurile și beneficiarilor măsurilor? Avem sau nu avem? Dumneavoastră vi se pare că există? Există tot felul de communicate, de dimineața până seara, nu are legătură…”, a spus Alexandru Rafila.

„Hai să vedem cine poate să ne adune pe toți, să ne coordoneze încât nu muncim dublu sau în zadar și în momentul în care transmitem un mesaj oamenilor să fie un singur mesaj, să fie unitar și să fie de încredere”, a afirmat Alexandru Rafila.

O suspendare diferențiată a activității școlilor „nu cred că era o greșeală”

În ceea ce privește menținerea funcționării afterschool-urilor, Alexandru Rafila este de părere că probabil că decidenții s-au gândit la imposibilitatea unor familii de a lăsa copiii acasă.

„Din punctul meu de vedere, o analiză a diferitelor tipuri de școli și de suspendare a activității în mod diferențiat nu cred că era o greșeală și vă spun din ce cauză: o școală, de exemplu, de proximitate, în care 95% din copii se deplasează pe jos, nu complică în niciun fel nici transportul în comun, nu are niciun fel de efect asupra aglomerației din oraș”, a explicat Alexandru Rafila, la GÂNDUL LIVE.

Spre comparație, spune Alexandru Rafila, într-un liceu unde vin elevi din toată Capitala ar putea fi luată în discuție aglomerarea transportului sau creșterea frecvenței interacțiunilor.

„Haideți să fim flexibili în decizia de sănătate publică și să o luăm individualizat. Măsurile unice nu sunt normale pentru că de multe ori tratează în aceași mod situații total diferite. Vreau să păstrez școala funcțională acolo unde se poate păstra, era simplu să facem o mică investigație să vedem dacă într-o școală marea majoritate a elevilor vin din vecinătate și nu se deplasează și nu am avut probleme, cazuri, puteam să o las să funcționeze în continuare.Găseaam o soluție care putea să fie perfectibilă, puteam să ajungem la acest cod roșu în timp, dar cât pot să mențin o activitate funcțională fără să impactez sănătatea publică în mod negativ, eu aș fi optat pentru astfel de variantă”, a afirmat Rafila.

„Din cauza asta ai nevoie de o autoritate de sănătate publică care să te ajute, să îți dea informațiile de care ai nevoie astfel încât să iei o decizie în cunoștință de cauză, dar țintit pentru fiecare tip de activitate și câteodată pentru fiecrae instituție în parte”, a conchis Alexandru Rafila.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat, duminică seara, că datele pe care le are pe mail sunt de vineri, când încă nu se atinsese pragul de 3 la mie, ulterior, luni, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a constatat, în cadrul ședinței de luni, depășirea pragului de incidență de 3 cazuri la mia de locuitori și aplicarea măsurilor care se vr aplica, respectiv purtarea obligatorie a măștilor în toate spțiile deschise, trecerea școlilor în scenariul roșu și suspendarea activității, pentru următoarele 14 zile, în restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de jocuri de noroc din Capitală. vor fi închise pentru următoarele 14 zile.

Alexandru Rafila a fost inclus pe listele de candidați ai PSD pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...