GÂNDUL LIVE. Primesc sau nu polițiștii bani pentru a avea grijă de copii în pandemie? Răspunsul Violetei Alexandru

Publicat: 05/11/2020, 14:12

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a explicat, la GÂNDUL LIVE, în contextul protestului din fața Ministerului Afacerilor Interne, că polițiștii, deși fac parte din categoriile care nu pot beneficia de zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii ale căror școli sunt închise, pot primi indemnizații ce reprezintă 75% din salariul mediu brut, în condițiile legii.

Ministrul Muncii a contrazis afirmațiile polițiștilor care au ieșit joi în stradă. Aproximativ 100 de polițiști au protestat  în fața Ministerului de Interne, întrucât sunt nemulțumiți de faptul că sunt exceptați, spun ei, de la anumite reglementări din legislația muncii, printre care cea care se referă la indemnizația de 75% pe zi destinată părinților care trebuie să plătească alte persoane să stea cu cei mici acasă.

„Ordonanța nu are obiectivul să dea sporuri la salariu”

Violeta Alexandru a subliniat că OUG 147/2020 prevede foarte clar condițiile în care polițiștii primesc indemnizațiile, care nu reprezintă un spor.

„Vreau să mă lămuresc dacă polițiștii gândesc acest mecanism ca pe o formă prin care pot să ia un spor la salariu sau sunt intersați să aibe posibilitatea să-și îngrijească copilul acasă? Că dacă ne lămurim asupra acestei probleme, putem să discutăm în mod concret care este de fapt motivul nemulțumirii”, a spus ministrul Muncii, la GÂNDUL LIVE.

„În ordonanță scrie foarte clar, este gândită pentru a da posibilitatea părinților să rămână acasă să-și îngrijească copilul, ordonanța nu are obiectivul să dea sporuri la salarii. Sunt patru domenii exceptate, apărarea, ordinea publică, sănătatea și penitenciarele, încă de la primul decret al domnului președinte au fost considerate domenii în care avem nevoie de permanență. Dacă ambii soți sunt din aceste domenii, unul dintre soți primește bani pentru a plăti serviciile unei persoane să stea cu copilul acasă. Dacă doar unul dintre părinți lucrează în aceste domenii și unul în privat, cel din mediul privat poate merge acasă să își îngrijească copilul. Mai mult, are opțiunea, dacă copilul este mai mare, să lucreze în telemuncă și nu-i afectat cu nimic salariul. Depinde se vârsta copilului. Sunt părinții însă care nu pot face telemuncă, cu copii mici. Am creat posibilitatea pentru ca oamenii să nu piardă la salariu și să lucreze cu angajatorul pentru a nu stopa o activitate care nu poate fi întreruptă”, a subliniat ministrul Muncii.

„Dacă ambii soți sunt din aceste domenii, unul din ei primește ajutor pentru a asigura condițiile de îngrijire a copilului. Ordonanța nu asigură sporuri. Ordonanța este făcută să asigure minimum necesa în această perioadă dificilă pentru părinți, ca să poată să aibă copiii acasă îngrijiți. Dacă unul e în domeniul acesta, altul în privat, cel din privat merge acasă cu plata 75% din salariul mediu brut, dar poate lucra în telemuncă, pentru a nu scădea veniturile, un lucru util și pentru angajator. Ordonanța nu are ca scop cum să facem să existe sporuri. Are rolul de a asigura minimum necesar pentru ca ai noștri copii, în situația creșterii cazurilor de COVID cu repercursiuni asupra închiderii școlilor, să fie îngrijiți de un părinte sau o altă persoană, din fondurile necesare”, a conchis ministrul, la GÂNDUL LIVE.

Categoriile speciale de beneficiari

Ordonața de urgență nr. 147/2020 privind acordarea de zile libere plătite pentru părinții elevilor cu vârste de până la 12 ani sau ai copiilor cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, care studiază în școli în care cursurile sunt limitate sau suspendate din cauza risculului epidemiologic ridicat a fost adoptată în 28 august. Ajutorul este valabil și pentru părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap neșcolarizat sau a adultului cu handicap, dacă activitatea serviciului de zi este limitată sau suspendată.

Aceasta a urmat actului normativ care reglementa ajutoarele pentru părinți la începutul stării de urgență, prin Hotărârea Guvernului nr.217/2020 din 18 martie 2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, publicată în Monitorul Oficial nr 230 din 21 martie 2010.

Conform OUG 147/2020, angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică și siguranță națională, angajaţii din penitenciare și personalul din unităţile sanitare publice, nu beneficiază de zilele plătite. Fac excepție familiile monoparentale. În cazul în care ambii părinți își desfășoară activitatea în unul dintre domeniile menționate, doar unul dintre aceștia are dreptul la o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază / salariul de funcţie / solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută la art. 1 alin.(1) pe baza cererii însoțită de declarația celuilalt părinte că nu beneficiază de majorarea prevăzută de prezentul articol și nu se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin.(6).

Potrivit precizărilor Ministerului Muncii, la solicitarea Gândul, primele cereri ce urmează a fi decontate în baza OUG nr. 147/2020 se referă la drepturile salariale aferente lunii septembrie și angajatorii au posibilitatea achitării contribuțiilor și impozitelor aferente indemnizației până la data de 25 octombrie, iar termenul de transmitere a cererii și a documentelor justificative este de 30 de zile de la data efectuării acestor plăți.

În baza HG nr.217/2020 din 18 martie 2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr.19/2020, din 15 aprilie și până în 21 octombrie, statul a plătit peste 87,8 milioane de lei pentru acoperirea indemnizațiilor pentru părinții care au ales să stea acasă pentru a se ocupa de copiii care nu au mai mers la școală, ca urmare a suspendării cursurilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Plata pensiilor pentru luna mai. Anunțul Poștei Române
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale