PROGRAM DE GUVERNARE / MEDIU. Plantarea a 220 milioane de puieți, reducerea cu 75% a deșeurilor la gropile de gunoi, restructurarea Romsilva

PROGRAM DE GUVERNARE / MEDIU. Plantarea a 220 milioane de puieți, reducerea cu 75% a deșeurilor la gropile de gunoi, restructurarea Romsilva
Publicat: 23/12/2020, 18:18
Actualizat: 23/12/2020, 18:22

Cel puțin 55 de milioane de puieți plantați anual până în 2024, reformarea Romsilva, reducerea cu 75% a deșeurilor care ajung la gropile de gunoi și un sistem de de alertă prin sms/e-mail privind calitatea aerului sunt câteva dintre principalele direcții asumate prin programul de guvernare prezentat miercuri de Coaliția formată din PNL, Alianța USR – PLUS și UDMR.

Noile programe  implementate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor vor fi dezvoltate alături de cele vechi devenite deja clasice, cum ar fi cele din seria „rabla”.

Împăduriri record: cel puțin 55 milioane puieți/ an

Prin programul de guvernare, ministerul își asumă plantarea a 220 milioane puieți forestieri în perioada 2021-2024 – echivalentul a aproximativ 50.000 ha, dar nu mai puțin de 55 milioane puieți/an.

„Accentul se va pune pe împăduriri în afara fondului forestier național și extinderea acestuia, prin împădurirea terenurilor degradate și înființarea de perdele forestiere de protecție”, se arată în cadrul documentului. Bugetul alocat este de 650 de milioane euro.

Vor fi continuate programele de combatere a tăierilor ilegale de pădure și a altor practici nelegale din sistemul silvic și va fi îmbunătățit sistemului de monitorizare SUMAL – sistemul informatic de urmărire a trasabilității materialului lemnos, principalul instrument în lupta împotriva tăierilor ilegale de pădure.

Noutatea o reprezintă reforma Romsilva, inclusiv prin realizarea unui audit, și adaptarea obiectivelor de administrare a pădurilor, integrând pe lângă rolul economic și rolul lor de utilitate publică.

Noi obiective în reciclare deșeurilor

Noul guvern își asumă reducerea cu cel puțin 75% a deșeurilor care ajung în gropile de gunoi, din totalul deșeurilor generate, până în anul 2025. Se va elabora o strategiei pentru economia circulară, implementată pe baza unor tehnologii noi care să permită colaborarea, comunicarea și transparentizarea sistemelor. Responsabilitățile de implementare din sistemul economiei circulare vor fi repartizate echitabil între toți actorii din sistem pe baza principiului „poluatorul plătește”.

În paralel, se va dezvolta sistemul de garanție – depozit pentru ambalaje, extins ulterior spre toate ambalajele primare de plastic și sticlă (ex: și borcane și flacoane de șampon și a altor categorii de ambalaje atipice).

Serviciu de permanență pentru calitatea aerului

La acest capitol se propune introducerea sistemului de alertă/ avertizare prin sms/ e-mail în cadrul aplicației software specifice colectării și transmiterii datelor de calitate a aerului în situația depășirii unor nivele prestabilite pentru poluanții măsurați de acestea.

Se vor cumpăra noi stații/ laboratoare/ sisteme de gestionare a datelor, echipamente și instrumente care sunt depășite ori uzate din punct de vedere fizic.

Va fi asigurat un serviciu de permanență, 24/24h, pe întreg teritoriul țării și mai ales în aglomerările urbane cu probleme în ceea ce privește poluarea aerului; echipele de control vor fi dotate cu drone cu sistem de termoviziune, pentru identificarea exactă a eventualelor arderi ilegale de deșeuri sau alte materiale.

Programele „clasice” de mediu continuă

Programul privind gestionarea deșeurilor – beneficiari persoane juridice de drept privat sau de drept public va avea un buget alocat de 527 milioane lei. Operatorii economici vor beneficia de 92 milioane lei pentru stații reîncărcare pentru autostrăzi, drumuri europene, naționale (Rețeaua TEN-T) și localități.

Programul Rabla Clasic va fi îmbunătățit iar Rabla Plus, destinat achiziției de mașini electrice, va crește etapizat în următorii ani, urmând să fie adaptat gradual la noile evoluții din acest sector.

Casa Eficientă Energetic – singurul program destinat eficientizării energetice a locuințelor individuale, va continua și va fi îmbunătățit cu noi tipuri de echipamente eligibile pentru finanțare; Rabla pentru Electrocasnice va fi extins cu noi categorii de produse.

Iluminat Public Ecologic – programul destinat administrațiilor locale, va fi lărgit în următorii patru ani, astfel încât să poată fi accesat de cât mai multe primării iar Programul Transport Public Ecologic va fi extins, pentru a da posibilitatea cât mai multor localități din România să-l acceseze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
NU ai voie, sub nicio formă, să faci așa ceva în România. S-a stabilit că...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale