Noi dezvăluiri în scandalul cu procurori și polițiști de la Hanul lui Manuc. Șeful Poliției Sectorului 3, acuzat de un subaltern că a ordonat falsificarea proceselor verbale de amendă

Noi dezvăluiri în scandalul cu procurori și polițiști de la Hanul lui Manuc. Șeful Poliției Sectorului 3, acuzat de un subaltern că a ordonat falsificarea proceselor verbale de amendă
Procurorii Parchetului Militar încearcă să stabilească dacă imaginile din interiorul localului au fost înregistrate în urma unei acțiuni ilegale de filaj/Sursa/Captură video
Publicat: 16/04/2021, 19:07
Actualizat: 16/04/2021, 19:17

Polițistul care a completat procesele verbale de amendă pentru comisarul-șef Radu Gravriș și cei patru procurori care, în seara zilei de 22 ianuarie, l-au însoțit la restaurantul Hanul lui Manuc, din Centrul Vechi, ar fi recunoscut, în fața procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, că a fost obligat să falsifice realitatea, din ordinul șeful Poliției Sectorului 3, Gabriel Șchiopu.

Agentul de poliție ar fi mărturisit la audieri că i s-a cerut să menționeze, în mod mincinos, că în local era organizată o petrecere privată.    

Radu Gavriș, prim-adjunctul Poliției Capitalei, și patru procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul București au fost amendați de polițiști, la sfârșitul lunii ianuarie, după ce au fost găsiți într-un spațiu închis al restaurantul Hanul lui Manuc.

În restaurant erau atunci și alți clienți, la mese, în condițiile în care accesul în spațiul respectiv era permis de către administrația localului.

În acea seară, în presă au ajuns imagini, primite pe surse, din interiorul localului. Filmarea a fost făcută înainte ca acțiunea de control să aibă loc, fapt care a lăsat să se înțeleagă că polițistul și cei patru procurori fuseseră obiectul unei operațiuni ilegale de filaj. Totodată, pe conturile de WhatsApp ale mai multor jurnaliști au fost transmise, de pe un număr necunoscut, informații care conțineau și numele celor cinci persoane și calitatea profesională a acestora.

Șchiopu, denunțat pentru încălcarea secretului profesional

A doua zi, pe numele tuturor celor 25 de clienți care se aflau în local au fost întocmite procese verbale de contravenție, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 17.500 de lei. Adminsitratorul localului a fost și el amendat cu 5.000 de lei.

Câteva zile mai târziu, scandalul avea să capete dimensiuni și mai mari, după ce, printr-un comunicat de presă, Parchetul Militar București a anunțat că s-a autosesizat cu privire la presupusa acțiune de filaj care i-a vizat pe procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

În paralel, procurorii amendați au depus și ei o plângere, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, împotriva șefului Poliției Sectorului 3, comisarul-șef Gabriel Șchiopu, pe care l-au acuzat de divulgare a secretului profesional.

Polițistul s-a desistat la Parchetul Curții de Apel București

Potrivit unor surse judiciare, procurorii au început o anchetă și i-au chemat pentru audieri pe comisarul-șef Gavriș, pe procurori și pe agentul care a semnat procesele verbale de amendă. Șeful Poliției Sectorului 3, care face obiectul reclamației, nu a fost însă chemat să dea declarații.

Sursele citate au dezvăluit, pentru GÂNDUL.RO, că agentul de poliție ar fi recunoscut la audieri că, la solicitarea comisarului-șef Șchiopu, a mințit atunci când a scris în procesele verbale că, la momentul verificărilor, în restaurantul Hanul lui Manuc era în desfășurare o petrecere privată.

Șeful Poliției Sectorului 3 i-ar fi cerut acest lucru pentru că, din punct de vedere legal, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, numai în cazul unei petreceri private pot fi amendați și participanții. Dacă este vorba despre clienții unui local de consumație publică, primește amendă doar administratorul acestuia.

Declarațiile agentului de poliție îi ajută pe clienții amendați în restaurant să obțină anularea proceselor verbale de contravenție.

Sursele citate au precizat că, după dezvăluirile făcute de agentul de poliție în cazul comisarului-șef Gabriel Șchiopu, cercetările ar putea fi extinse și pentru infracțiunea de abuz în serviciu.

Și agentul de poliție riscă un dosar penal pentru fals în acte. El ar putea însă să scape de urmărirea penală, pentru că a decis să se desisteze înainte ca procesele verbale să producă efecte.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor