Pierderile din pandemie ale organizatorilor de evenimente, compensate cu 20%. Schema de ajutor de stat pentru HoReCa a fost completată în Parlament cu noi beneficiari

Pierderile din pandemie ale organizatorilor de evenimente, compensate cu 20%. Schema de ajutor de stat pentru HoReCa a fost completată în Parlament cu noi beneficiari
Schema de ajutor este menită să compenseze o parte din pierderile suferite ca urmare a restricțiilor impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 20/04/2021, 12:58
Actualizat: 20/04/2021, 13:18

Organizatorii de evenimente, conferințe, târguri și expoziții au fost incluși printre beneficiarii schemei de ajutor de stat pentru HoReCa, printr-un amendament adoptat marți în Comisia de industrii a Camerei Deputaților.

Schema de ajutor de stat pentru HoReCa, instituită pentru compensarea pierderilor suferite de operatorii din turism și alimentație publică și aflată pe traseu legislativ în Parlament, a fost completată, marți, cu o nouă categorie de beneficiari, după cum a anunțat deputatul PNL Ionel Dancă, fost șef al Cancelariei premierului Ludovic Orban.

Noi potențiali beneficiari: organizatorii de evenimente, conferințe, târguri și expoziții

„Vești bune pentru HoReCa, turism și organizatorii de evenimente! Schema de ajutor stat pentru compensarea pierderilor din industria HoReCa și turism, propusă de PNL anul trecut, a fost completată cu organizatorii de evenimente, conferințe, târguri și expoziții (CAEN 8230), ca urmare a amendamentului inițiat alături de colegii Gabriela Horga, Alexandru Kocsis și Diana Morar și adoptat astăzi în Comisia de industrii din Camera Deputaților”, a transmis Ionel Dancă, pe contul de Facebook.

Pentru schema de ajutor de stat pentru HoReCa – instituită prin OUG 224/2020 și ulterior modificată prin OUG 10/2021 –  cu un buget estimat inițial de 2,5 miliarde de lei (500 milioane de euro), au fost alocate credite bugetare în valoare de 1 miliard de lei în bugetul din anul 2021. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 224/2020, cu modificările ulterioare, este pe traseul legislativ, a trecut de Senat și se află încă în dezbaterea comisiilor Camerei Deputaților, for decizional. Schema de ajutor românească a fost aprobată săptămâna trecută de Comisia Europeană, în urma notificărilor autorităților de la București.

„Prin această nouă schemă de ajutot de stat se vor compensa cu 20% pierderile companiilor din industria HoReCa, turism și organizatorii de evenimente, afectate de restrictiile impuse de pandemie în 2020”, a menționat Ionel Dancă.

Potrivit lui Ionel Dancă, schema de ajutor  urmează acum să fie operationalizata de Ministerul Economiei în același timp cu notificarea imediată a acestei completări pentru organizatorii de evenimente. „Includerea unui nou cod CAEN (8230) nu va ridica probleme la nivelul Comisiei, având în vedere impactul redus de aproximativ 20 milioane Euro la nivelul bugetului de 500 milioane Euro, aprobat deja pentru această schemă de sprijin”, a transmis Dancă.

Vești bune pentru HoReCa, turism și organizatorii de evenimente!

Schema de ajutor stat pentru compensarea pierderilor…

Posted by Ionel Dancă on Tuesday, April 20, 2021

A doua modificare din comisii

Schema a fost completată și de Comisia Economică a Camerei Deputaților, prin adoptarea a cinci amendamente care aduc schimbări majore privind beneficiarii. Pe lângă cei din turism și alimentație publică, au fost adăugați și organizatorii de evenimente și acțiuni culturale și cinematografele. Aceste categorii erau incluse în schema de ajutor de stat pusă în dezbatere publică de Ministerul Culturii, dar care încă nu a ajuns în faza de aprobare.

Prin amendamentele admise în Comisia economică, numărul inițiat estimat al beneficiarilor – 73.211 –  dintre care 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism – a crescut la 76.000 de beneficiari.

O renotificare la Comisiei ar putea duce la întârzieri de câteva luni

Paul Ene, secretar de stat în Ministerul Economiei, invitat la emisiune GÂNDUL FINANCIAR a avertizat că că eventualele schimbări ale prevederilor Ordonanței 224/2020 în Parlament ar putea decala toată schema cu câteva luni.

„Tocmai pentru a grăbi procesul pentru cei din HoReCa am făcut pașii necesari de notificare și pași operaționali pe care trebuia să îi facem, în funcție de ce se decide în Parlament, noi trebuie să aplicăm. Trebuie doar să înțelegem că orice modificare adusă acum poate întârzia procesul acesta, tocmai pentru că deja s-au făcut niște pași necesari. Dacă se modifică, asta înseamnă o renotificare la Comisiei, ceea ce ar putea să întârzie totul cu câteva luni”, a spus Paul Ene.

„Toți cei care au fost restricționați din activitate sunt îndreptățiți la un ajutor de stat și aici e cât se poate de clar. Din păcate (organizatorii de evenimente – n.r.)nu au fost incluși de la început și a fost o schemă special pentru HoReCa, și treaba noastră la Ministerul Economiei a fost să operaționalizăm și să aducem cât mai repede acești bani în piață”, a completat secretarul de stat din Ministerul Economiei, la GÂNDUL FINANCIAR.

La acel moment, secretarul de stat estima că apelul pentru înscriere pentru accesarea banilor ar putea fi lansat în jurul datei de 1 iunie.

Procedura de implementare, în dezbatere publică

Proiectul de ordin privind aprobarea Procedura de implementare a schemei de ajutor pentru HoReCa, conform reglementărilor în vigoare, stabilite prin OUG 224/2020 și ulterior modificată prin OUG 10/2021, a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Economiei în data de 14 aprilie, pentru 10 zile.

Conform procedurii propuse de Ministerul Economiei, aflată în dezbatere publică, dacă valoarea însumată a cererilor de finanţare aprobate depăşeşte valoarea creditului de angajament sau bugetar alocat cu această destinaţie, angajarea, respectiv plata către beneficiar se va face proporţional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanţare aprobate.

Beneficiarii, conform procedurii propuse, sunt structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare clasificate, structurile de alimentaţie, înregistrate în scopuri fiscale pe teritoriul României, agenţiile de turism licenţiate şi ghizii de turism atestaţi, care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României.

Prin această schemă sunt acordate granturi în cuantum de 20% din pierderea suferită în 2020, față de 2019, baza de calcul fiind fie diferența dintre cifra de afaceri, volumul facturilor sau încasările.

Conform procedurii propuse, obiectul finanţării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile:

  • a) cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari;
  • b) datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități, potrivit contractelor încheiate;
  • c) cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat (chiria în avans nu este eligibilă);
  • d) cheltuieli privind achiziția de servicii necesare activității curente, cu excepția serviciilor de consultanță, studiilor și altor categorii de servicii indirecte;
  • e) cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2;
  • f) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar (durata de utilizare este mai mica de 1 an), inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare reluării activității curente (au valoarea sub 2500 lei dar durata de utilizare este mai mare de 1 an);
  • g) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, necesare reluării activității;
  • h) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului, cu excepția TVA deductibil si bugetele locale
  • i) cheltuieli salariale, atât cheltuielile cu salariile nete, cât și cele aferente taxelor și impozitelor salariale.

Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar este echivalentul în lei al sumei de 800.000 euro/întreprindere unică (legată).

Procedura propusă de Ministerul Economiei detaliază și etapele înscrierii și documentele necesare, dar și modul de plată a granturilor și de monitorizare a ajutoarelor acordate.

Cifra de afaceri a operatorilor de hoteluri și restaurante a scăzut cu 32,9% în 2020 față de 2019, iar agențiile turistice și tur-operatorii au avut scăderi de 51,8%. Conform celor mai recente date ale INS, în februarie 2021, față de februarie 2020, restaurantele au avut o cifră de afaceri cu 15,2% mai mică, hotelurile, cu 50,3%, iar agențiile turistice, cu 57%.

Conform Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA), după anul pandemic 2020, numărul unităților active a scăzăt de la 40.000, în 2019, la 28.000, în 2021, iar numărul de angajați, direct sau pe orizontală, a scăzut de la 400.000 în 2019, la 280.000, în 2021.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce salariu are o farmacistă de la Dr. Max sau Catena, acum, în 2024. De...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Taxă trecută în lege pentru proprietarii de APARTAMENTE. Românii care vor plăti de 5 ori...
Acești proprietari de apartamente riscă mult. Trebuie să respecte o mare regulă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni