GÂNDUL LIVE. Vasile Bănescu: Sărbătoarea de Florii este importantă / Ramura de salcie simbolizează nașterea, prospețimea / Sfânta Împărtășanie ne oferă viață veșnică

Publicat: 21/04/2021, 20:35
Actualizat: 21/04/2021, 20:39

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a fost invitatul Emmei Zeicescu în cadrul ediției de miercuri a emisiunii GÂNDUL LIVE.

„Sarbatoarea Floriilor – un eveniment foarte important”

„Trăim într-un timp banal, cenușiu, orizontal. Ne zidim în el cu griji, cu foarte multe probleme care s-au înmulțit în mod dramatic. Sărbătorile sunt nu doar bine venite, ci sunt profund binefăcătoare pentru fiecare dintre noi și trebuie să ne aducem aminte de semnificațiile lor și de faptul că putem evada pe vertical, ne putem orienta privirea și spre sus.

Prima dintre aceste zile de sărbătoare este cea a Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim. Se sărbătorește un eveniment foarte important. Majoritatea știm că această sărbătoare presupunea un timp de pelerinaj, procesiunea de Florii, care se făcea în sâmbăta premergătoare acestei mari sărbători.

Ramura de salcie simbolizează nașterea, prospețimea, viața. Ne vom întâlni anul acesta la biserică, iar dacă vremea va fi favorabilă multă lume va sta în fața bisericii. Nu toată lumea va avea loc în biserică”, a spus Vasile Bănescu.

„Vor putea intra în biserică exact atâția oameni cât permite suprafața”

„În anii percedenți lumea intra în biserică cu un preț care nu ar trebui plătit: cel al înghesuielii. Vor putea intra în biserică exact atâția oameni cât permite suprafața. Preoții au datoria să estimeze, să țină cont de suprafața pe care o au în biserică, dar și că este necesară o distanță între persoane. Acest lucru rămâne valabil și de Înviere. A fost o discuție legată de slujbă. Îndrumările noastre indică exact structura programului care are accentele puse pe ordine, pe păstrarea unor locuri marcate vizibil în curtea bisericilor”, a mai spus el.

Vasile Bănescu, despre înghesuiala de la slujbe: Acel om nu este un creștin adevărat

„Această înghesuială va fi drastic limitată și apropate inexistentă. În primul rând, cred că lumea a apucat să internalizeze niște reguli elementare în spațiul public. Cineva care își propune să vină la biserică, cred că aici vorbim de o majoritate compusă din oameni care sunt în general cuminți, oameni care vin cu gândul de a aprinde o lumânare în liniște și de a se ruga. Un creștin care se înghesuie, țipă sau iese în evidență într-un mod negativ nu este un creștin adevărat”

Vor exista voluntari care se vor implica, ei voi împărți ramurile de salcie la Florii, iar în noaptea de Înviere vor participa la această organizare necesară, ajutându-i pe oameni să găsească loc potrivit, iar acele bucățele de pâine stropite cu vin și cu aghiazmă vor fi împărțite de voluntari.”

„De sărbătorile anului acesta ne vom putea bucura altfel”

„De sărbătorile anului acesta ne vom putea bucura altfel și cred că este un câștig. Există și niște fructe dulci, care ar putea fi culese poate la sfârșitul acestei perioade prin care trecem: ma gândesc la solidaritate.

Împărtășit

Nu se împărtășește o majoritate copleșitoare, dar cei care fac asta sunt oameni care se duc să se spovedească. Cei care doresc să se împărtășească vorbesc cu preotul și pot face asta în cursul zilei de sâmbătă sau în noaptea de Paşti.”

„Nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire după împărtășanie”

Atât la noi, cât și în alte țări au existat rețineri pe care le putem înțelege. Sunt oameni care nu confundă Sfânta Împărtășanie cu vaccinul, iar asta e foarte bine. Sf. Împărtășanie ne oferă viață veșnică, nu ne crește numărul de anticorpi. Nu confundăm lucrurile. Cei care au avut anumite rețineri au putut vorbi cu preotul lor și au găsit îngăduință în sensul acesta de a nu se împărtăși cu aceeași linguriță. Dar, tradiția în toate bisericile ortodoxe este împărtășirea din potirul comun, cu aceeași linguriță. Nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire provocate de această împărtășanie publică. Dar înțelegere există. Nu trebuie să idolatrizăm nimic. Creștinismul real are ca sâmbure exact acest lucru”, a mai spus Vasile Bănescu.

Oamenii sceptici sunt cei care nu se împărtășesc și își imaginează că acest proces este o sursă de infectare. Nu are nicio legătură cu o realitate pe care respectivii nici măcar nu o frecventează.

Vasile Bănescu: Dumnezeu este un cerșetor al iubirii noastre

„Nu ne e deloc ușor. Marea eroare pe care o comit mult este aceea că și-l imaginează pe Dumnezeu ca pe un judecător. El este, cum se exprimau mari gânditori creștini, un cerșetor al iubirii noastre. Împortant este să îl identificăm pe Dumnezeu ca pe o prezență, altfel nu vom reuși să înțelegem esențalul creștinismului. Avem datoria să aflăm mai mult, să ne informăm. Este o onoare să ai o credință pe care să o oferi unui Dumnezeu al iubirii.”

Regulile sanitare din noaptea de Înviere

Florin Cîțu: „Din punctul nostru de vedere ne interesează doar respectarea regulilor: mască, distanță, dezinfectant. Modul în care se desfășoară slujbele nu intervenim. E foarte important să păstrăm aceste reguli. Am primit și de la Partiarhia României niște recomandări și le luăm în calcul. O să avem o noapte de Înviere fără probleme și le-am cerut în continuare susținerea reprezentanților cultelor în procesul de vaccinare.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Accidentul de la Suceava ar fi fost produs în mod intenționat. Victima și șoferul în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
BANII românilor vor fi CONFISCAȚI. Decizia anunțată pe 2 Mai de Guvern: E funcțional sistemul
Putin vrea să distrugă NATO. N-are curaj să atace, dar aplică o strategie perversă
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern