Escrocheriile cu criptomonede cresc exponențial: Numele lui Elon Musk, folosit de infractori în înșelătorii de peste 2 milioane de dolari

Escrocheriile cu criptomonede cresc exponențial: Numele lui Elon Musk, folosit de infractori în înșelătorii de peste 2 milioane de dolari
Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 18/05/2021, 12:30

Escrocheriile cu criptomonede s-au înmulţit începând din octombrie 2020, atingând la începutul anului 2021 cel mai ridicat nivel din istorie, avertizează Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) într-un raport publicat luni. Americanii au raportat FTC că au pierdut cumulat 80 de milioane de dolari în investiţii false în criptomonede în ultimele șase luni. Numele lui Elon Musk, CEO-ul Tesla, devenit recent cel mai influent  jucător în piața cripto, este „ultimul trend” în rândul persoanelor care își iau o identitate falsă pentru a goli portofelele virtuale ale micilor investitori.

Potrivit raportului FTC, escrocii au furat în ultimele şase luni cel puţin 2 milioane de dolari în numele lui Elon Musk, prin înşelătorii cu criptomonede.

Furtul face parte din așa-numita înșelătorie cu cadouri în care escrocii pozează în celebrităţi sau personalităţi cunoscute în lumea criptomonedelor. Aceştia promit să ”multiplice” criptomonedele trimise de investitori, dar în schimb şi le însuşesc, potrivit unui articol publicat de CNBC.

Americanii au raportat în total pierderi de peste 80 de milioane de dolari din escrocherii cu criptomonede

Aproape 7.000 de persoane au raportat investiţii în criptomonede false, din octombrie până în martie, pierzând în total peste 80 de milioane de dolari, potrivit raportului FTC. Acestea reprezintă de aproximativ 12 ori numărul de rapoarte şi cu aproape 1.000% mai multe pierderi raportate decât în perioada octombrie 2019-martie 2020, a spus agenţia federală. Cifrele reale pot fi mult mai mari, deoarece datele reflectă doar escrocheriile raportate de consumatori.

„Unii spun că există o atmosferă sălbatică a culturii cripto și un element de mister. Pasionații de criptomonede se adună online pentru a discuta despre pasiunea lor comună. Și, odată cu creșterea valorii bitcoinului în ultimele luni, noii investitori au intrat în cripto abia din toamna lui 2020 și ar putea fi dornici să raporteze mai des pierderile din escrocheriile de investiții în criptomonede. Ar putea fi o explicație pentru creșterea bruscă a cifrelor. Escrocii amestecă afirmații care pot părea plauzibile, deoarece criptomoneda este un teritoriu necunoscut pentru mulți oameni. De fapt, unele dintre aceste scheme se bazează pe lanțuri de recomandări și funcționează prin aducerea de persoane care apoi recrutează noi investitori”, se arată în raportul FTC.

Tinerii și adulții cu vârste între 20 și 49 de ani, cei mai vulnerabili la „scam-uri” cripto

Reamintim că Bitcoin se tranzacționa la peste 59.000 de dolari pe 31 martie – o rentabilitate de 450% față de închiderea de 10.710 dolari pe 30 septembrie. Creşterea Bitcoin ar fi putut atrage noi investitori dornici de profit – care au căzut în mâinile escrocilor, mai ales că cripto este un teritoriu necunoscut pentru mulţi investitori, potrivit FTC.

Tinerii investitori (cei cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani) au fost de peste cinci ori mai predispuşi să raporteze pierderea banilor din escrocheriile cu investiţii în criptomonede, potrivit FTC.

Escrocii cripto nu îşi însuşesc doar identitatea lui Musk pentru a-şi înşela victimele. Aceştia imită adesea o autoritate guvernamentală sau o afacere cunoscută. Mulţi investitori au raportat că au încărcat numerar în bancomate bitcoin pentru a plăti impostori care pretind că provin de la Administraţia de securitate socială, potrivit FTC.

Elon Musk, identitatea falsă preferată de escroci în ultimele luni

Spre exemplu, profesoara Julie Bushnell a declarat pentru The Independent că a fost victima așa numitei  „înșelătorii  Musk”. Bushnell a navigat către un site web care părea a fi un articol de la BBC News, care susținea că Tesla intenționează să cedeze jumătate din participația sa de 1,5 miliarde de dolari la bitcoin. Ea a trimis 12.720 de dolari în bitcoin, înainte de a-și da seama că și-a transferat direct cripto-ul în portofelul unui escroc.

Nu este prima dată când numele lui Musk este exploatat de escroci. În 2020, escrocii cripto au vizat Twitter şi au preluat conturi de profil înalt ale reţelei sociale, inclusiv cel al lui Elon Musk.

CEO Tesla a devenit un jucător de temut pe piața cripto după ce declarațiile sale pe Twitter au creat, în repetate rânduri, turbulențe majore în piață.  Aceasta după ce și-a făcut o intrare spectaculoasă în piața cripto după ce Tesla a dezvăluit în februarie 2021 că a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari. În martie, Musk a anunțat că Tesla va accepta bitcoin pentru achizițiile de vehicule electrice pentru ca în mai să revină asupra deciziei și să renunțe la tranzacțiile în bitcoin, invocând preocupări pentru mediu. Toate aceste mutări au avut un impact major pe înteraga piață a criptomonedelor.

Comisia Federală pentru Comerţ  avertizează cu privire la mai multe tipuri de escrocherii criptografice

„Dacă vă gândiți să plătiți cu criptomonede, să știți că este diferit de plata cu cardul de credit sau alte metode tradiționale de plată”, arată raportul FTC.

Agenția federală enumeră câteva dintre caracteristicile tranzacțiilor cripto care ar trebui luate în considerare de investitorii neexperimentați. Iată care sunt acestea:

  1. Plățile cu criptomonedă nu vin cu protecție legală. Cardurile de credit și cardurile de debit au protecție legală dacă ceva nu merge bine. De exemplu, dacă trebuie să contestați o achiziție, compania dvs. de carduri de credit are un proces care vă va ajuta să vă recuperați banii. Criptomonedele de obicei nu.
  2. Plățile cu criptomonedă nu sunt de obicei reversibile. După ce plătiți cu criptomonedă, puteți obține de obicei banii înapoi numai dacă persoana pe care ați plătit îi trimite înapoi. Înainte de a cumpăra ceva cu criptomonede, trebuie să cunoașteți reputația vânzătorului, unde este localizat vânzătorul și cum să contactați pe cineva dacă există o problemă. Confirmați aceste detalii făcând câteva cercetări înainte de a plăti.
  3. Unele informații despre tranzacțiile dvs. vor fi probabil publice. Oamenii vorbesc despre tranzacțiile cu criptomonede ca fiind anonime. Dar adevărul nu este atât de simplu. Unele criptomonede înregistrează unele detalii ale tranzacției pe un registru public, numit „blockchain”. Aceasta este o listă publică a fiecărei tranzacții cu criptomonede – atât partea de plată, cât și partea de primire. În funcție de criptomonedă, informațiile adăugate la blockchain pot include detalii precum suma tranzacției și adresele portofelului expeditorului și destinatarului. O adresă de portofel este un șir lung de numere și litere legate de portofelul dvs. digital. Chiar dacă puteți utiliza un nume fals pentru a vă înregistra portofelul digital, este posibil să utilizați informații despre tranzacții și portofel pentru a identifica persoanele implicate într-o anumită tranzacție. Și când cumpărați ceva de la un vânzător care colectează alte informații despre dvs., cum ar fi o adresă de expediere, aceste informații pot fi folosite pentru a vă identifica ulterior.

Agenția americană dă câteva indicii pentru a identifica persoanele și companiile de evitat

  1. Escrocii garantează că veți câștiga bani. Dacă promit că veți obține profit, este o înșelătorie. Chiar dacă există o susținere a unor vedete sau mărturii. (Acestea sunt ușor falsificate.)
  2. Escrocii promit câștiguri mari, cu randamente garantate. Nimeni nu poate garanta o rentabilitate stabilită, să zicem că dublați banii. Cu atât mai puțin într-un timp scurt.
  3. Escrocii promit bani gratis. O vor promite în numerar sau criptomonedă, dar promisiunile  de bani gratis sunt întotdeauna false.
  4. Escrocii cer sume mari fără detalii sau explicații. Oamenii de afaceri inteligenți vor să înțeleagă cum funcționează investiția lor și unde se îndreaptă banii. Și consilierii buni în investiții doresc să împărtășească aceste informații. Înainte de a investi, verificați brokerul. Căutați online numele companiei și numele criptomonedei, plus cuvinte precum „recenzie”, „înșelătorie” sau „reclamație”. Vezi ce spun alții. Și citiți mai multe despre alte escrocherii de investiții obișnuite, se mai arată în raportul FTC.
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii