Care este nivelul imunității de grup în România? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Care este nivelul imunității de grup în România? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță
Sursă FOTO: Remus Badea - Mediafax Foto
Publicat: 31/05/2021, 09:12

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, susține că nivelul imunității colective în România se situează undeva între 45-50%, însă variază de la un județ la altul.

Valeriu Gheorghiță a expicat într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 30 mai, faptul că nivelul mare al imunității de grup este singura explicație „pentru care avem o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic şi ea se bazează pe de-o parte pe ratele de seroprevalenţă care la sfârşitul anului trecut era de circa 6 la mie, comparativ cu rata de incidenţă a cazurilor în perioada respectivă de 1 la mie”.

Imunitatea de grup, între 45-50%

„Practic aveam, în populaţie, de şase ori mai mulţi prezenţi anticorpi decât oamenii care erau confirmaţi în perioada respectivă, aşa încât dacă astăzi vorbim de peste un milion de persoane deja confirmate cu infecţie SARS CoV-2, probabil că în realitate avem circa 5-6 milioane de persoane. Procentul celor care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat este de circa 30-35 la sută, aşa încât astăzi avem circa 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză şi 3,5 milioane cu două doze, cu schemă completă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, acesta a precizat că în românia ar putea fi imunizate împotriva virusului SARS-CoV-2 până la nouă milioane de persoane, inclusiv cele care au suferit de boala COVID-19.

Evoluția epidemiologică depinde de procentul persoanelor imunizate

„Plecăm de la un număr estimat de 5 milioane de persoane cu un anumit grad de imunitate, obţinut prin vaccinare sau prin boală şi care poate să crească până la 8-9 milioane. Credem că suntem cam pe aici şi ne gândim dacă într-adevăr imunitatea de grup colectivă, propusă iniţial de 60-70 la sută la nivel internaţional, dacă până la nivelul respectiv putem sau nu să controlăm evoluţia epidemiologică. Este posibil ca datele recente să arate că nu este obligatorie atingerea acelui prag de imunitate colectivă pentru a controla această pandemie. Acel nivel a fost propus pe un factor bazal de reproducere al cazurilor şi pe baza căruia poţi să stabileşti care este nivelul de imunitate în populaţie de la care poţi să obţii control epidemiologic”, a mai susținut coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ia amploare

În ceea ce privește persoanele vaccinate anti-COVID-19, numărul acestora a ajuns la aproape 4,3 milioane, din care peste 3,5 milioane sunt imunizate complet iar aproximativ 790.000 de persoane au fost imunizate cu o singură doză de vaccin.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ia amploare în România, autoritățile deschizând mai multe centre drive-thru unde oamenii se pot imuniza fără programare, doar cu buletinul, așa cum se întâmplă și în cadrul maratoanelor, care au loc în București, Bihor, Botoșani, Brașov, Dolj, Ialomița, Mehedinți, Prahova și Tulcea. (Lista completă cu centrele de vaccinare drive-thru și a maratoanelor AICI).

În ceea ce privește aprovizionarea cu doze de vaccin, România a primit cea mai mare tranșă de doze cu vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech luni, 31 mai, respectiv 1.091.610, potrivit unui anunț făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

De asemenea, s-a dat startul vaccinării copiilor între 12 și 15 ani, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer pentru aceștia. Doctorul Valeriu Gheorghiță, corodonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că platforma de programare pentru vaccinare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare copiii vor putea fi programați prin contul părinților.

În București este amenajat primul centru mobil de vaccinare anti-COVID pentru copiii, situat în Parcul Lumea Copiilor (zona rotondă), în imediata apropiere a centrului de vaccinare de la Palatul Național al Copiilor. Noul centru mobil va avea două puncte de imunizare, în care se va administra serul produs de Pfizer-BionTech

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cubanez de 29 ani, prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot din Moldova...