GÂNDUL LIVE. Daniela Vișoianu, specialist în educație: Sistemul de admitere la liceu este vechi și ridică semne de întrebare

Publicat: 24/06/2021, 20:03
Actualizat: 24/06/2021, 22:18

Daniela Vișoianu, specialist în educație, a declarat, la Gândul Live, că subiectele la matematică la Evaluare Națională 2021 nu a avut un grad foarte mare de dificultate. „Sistemul de admitere la liceu e vechi și ridică semne de întrebare”, a mai spus ea.

„Sunt multe voci care spun că subiectele nu au avut un grad extrordinare de dificultate. Acel 5 celebru după care ne uităm noi ca să vedem dacă copiii au un prag minim de competențe va putea fi obținut. Deci, subiectele nu au avut o dificultate foarte mare, va fi usor de luat 5. Examenele au fost cu foarte multă presiune și foarte mari emoții, dar, din punctul meu de vedere, în marile orașe, momentul dificil va fi cel al admiterii. Este o gerenație atipică, ca volum e mai mică decât generația anterioară. Este prima generație pe care o avem la pragul de Evaluare Națională după implementarea unor noi programe școlare și au unui nou curriculum”, a declarat Daniela Vișoianu.

„Este o generație specială”

„Și elevii, și părinții merită felicitați că au terminat acest proces. Este generația care nu a avut aproape niciodată manuale. Anul acesta s-a luat decizia ca elevii de clasa a VIII – a și a XII – a să fie aduși mai devreme la școală, adică atunci când alți copii, de exemplu, în anumite șcenarii erau încă acasă. Acum s-a avut o decizie destul de discutată, a mai fost și incidentul din aprilie, când ba era vacanță, ba au fost două săptămâni de învățare online”, a mai spus specialistul.

„Sigur, au fost subiecte care să permită departajare”

„Examenul nu a avut un grad foarte mare de dificultate. Sigur, au fost subiecte care să permită departajare. Nu există așteptarea unor note multe de 10. E nevoie să fie o grila de note mai deșirată, ca să se poată face repartizări pentru admitere mai aproape de nivelul elevilor. Va fi dificil cu specializările. Acești părinți încercați mai au un hop, cel al completării formularelor pentru liceele teoretice, tehnologice, vocaționale. Din păcate, încă nu se comunică suficient de mult despre alternativele pe care le reprezintă învățământul profesional/dual/tehnic, astfel încât să avem o reală orintare școlară și profesională a copiilor. Acești copii nu știu la ce sunt buni și este posibil să nu facă alegeri în funcție de ceea ce li se potrivește.

Deseori, familia are nevoie de un profesionist, care să se uite la copil un pic mai obiectiv. Noi, ca părinți, suntem tentați să ne uităm la copil ca fiind cel mai frumos, cel mai deștept sau să proiectăm asupra lui un set de aspirații care nu i se potrivesc. Nu avem urechea pregătită să auzim și alte opinii. Acești copii vor ajunge într-un liceu și se vor întreba: «Ce caut eu aici?». Anul acesta am văzut un număr mare de elevi care nu se mai regăsesc înscriși la examenul de Bacalaureat”, a mai declarat aceasta.

„Sistemul de admitere la liceu este vechi”

„Sistemul de admitere la liceu e vechi și ridică semne de întrebare, eu cred că este epuizat. E un sistem prin care filtrezi copiii care au acces la resurse materiale (bani de meditații), astfel să ajungă la Colegii de top. Nici efortul cadrelor didactice nu este foarte mare, filtrul este puterea economică a familiei. Un procent infim de copii ajung în Colegii de top exclusiv prin relația lor cu școala, prin munca pe care a avut-o cu profesorul de la clasă. Ipocrizia este că familiile și elevii știu. Clasa a VIII-a nu este sfârșitul învățământului obligatoriu. Toți acești copii care au terminat clasa a VIII-a, s-au înscris sau nu la Evaluare Națională, sunt obligați să se înscrie într-o clasa a IX-a, undeva”, a mai precizat Daniela Vișoianu, specialist în educație.

CITEȘTE ȘI…

VIDEO| Evaluare Națională 2021. Cum trebuia rezolvat subiectul care face diferența în notare la Matematică

Evaluare Națională 2021. Baremul la Matematică a fost publicat. Care sunt răspunsurile corecte și cum sunt notate

Evaluare Națională 2021. Când se depun contestațiile la Limba română și Matematică și cum se face recorectarea lucrărilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Bărbații cu nivel scăzut de testosteron, mai predispuși la moarte prematură
×