Ministerul Economiei a făcut sesizare penală după ce Corpul de control a descoperit chirii de 0,1 euro pe metrul pătrat la SC IPROCHIM SA

Ministerul Economiei a făcut sesizare penală după ce Corpul de control a descoperit chirii de 0,1 euro pe metrul pătrat la SC IPROCHIM SA
Ministrul Economiei, Claudiu Năsui / Foto: Mediafax
Publicat: 05/07/2021, 18:39
Actualizat: 05/07/2021, 20:11

Echipa desemnată de ministrul Economiei a identificat, în urma unui control la SC IPROCHIM SA, o serie de neconformități legate în principal de încheierea și derularea unor contracte închiriere a unor spații – teren și construcție – aflate în proprietatea societății din subordinea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Este vorba despre clădirea din Calea Plevnei, unde funcționează clinica Romgermed.

Aspectele constatate cu privire la încheierea, conținutul și derularea acestor contracte fac obiectul formulării unei sesizări penale ce va fi înaintată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în temeiul art. 291 alin. (1) din Codul de procedură penală, arată reprezentanții Ministerului Economiei într-un comunicat de presă.

Chirii subevaluate și prețuri de circa 40 de ori mai mici decât prețul pieței

„Aceste contracte au fost semnate în luna iunie 2011, de către factorii decizionali de la acea vreme, pentru o perioadă de 10 ani, angajând astfel, societatea într-o relație contractuală defavorizată sub mai multe aspecte, în special cu privire la prețul la care au fost închiriate bunurile societății respectiv 0,1 euro pe metrul pătrat pentru teren și 0,6 euro pe metrul pătrat pentru clădire. Menționăm că locațiile sunt pe Calea Plevnei, unde prețul aproximativ de închiriere în zonă varia, în 2011, între 4 și 8,5 euro pe metrul pătrat în clădire, se arată într-un comunicat al autorităților.

Părțile au estimat că la data semnării contractului suprafața utilă a spațiului închiriat era de 3.000 de metri pătrați suprafață utilă, însă suprafața exactă, urma să fie determinată exact, printr-o expertiză.

Astfel, la încheierea contractelor respective, conducerea nu a urmărit introducerea unor clauze, care să apere interesul legitim al societății, mai cu seamă că acest Institut își desfășoară activitatea ca societate pe acțiuni, ce ar fi trebuit să se orienteze spre maximizarea profitului, în scopul eficientizării activității și a creșterii valorii activelor deținute.

Investiții asumte de 756.000 de euro în termen de 5 ani

Societatea comercială care a obținut spațiile respective s-a obligat la efectuarea unei investiții în cuantum de 756.000 de euro în termen de 5 ani, constând în lucrări de amenajare, decopertări, demolări, refacerea instalațiilor etc. Cu toate acestea, la finalizarea lucrărilor respective s-a constatat de către Corpul de control lipsa diligențelor depuse de SC IPROCHIM SA, prin nedesemnarea unor persoane, care să constate pe baza unui proces verbal realitatea/valoarea lucrărilor de amenajare/renovare efectuate de locatar.

Astfel SC IPROCHIM SA și-a asumat un raport de expertiză încheiat de un expert cooptat la solicitarea și pe cheltuiala locatarului investitor, și implicit consecințele juridice generate de aici.

În acest context, constatările ce vizează aspectele de natură penală nu pot face obiectul informării de presă, întrucât faza de urmărire penală este o fază nepublică a procesului penal în conformitate cu prevederile art. 285 alin. (2) din Codul de procedură penală.

IPROCHIM anunță, într-un raport din 2017, că societatea e nevoită să închirieze activele din cauza situației economice dificile

„Situaţia economică şi politică marcată de criză, diminuarea activităţilor din domeniul industrial în general, reducerea lucrărilor de investiţii în domeniul specific, cât şi probleme interne de organizare, conducerea managerială schimbată la 1-2 ani, au făcut ca societatea să se confrunte cu dificultăţi majore după anul 201 1.
Reducerile succesive de personal (…),pensionările şi migrarea unor salariati către alte firme ce ofereau conditii salariale mai avantajoase au determinat reducerea numarului de salariati, pănă la 95 de salariaţi în anul 2017, ceea ce a determinat eliberarea clădirilor sediilor secundare ale IPROCHIM în decursul timpului.
Costurile cu întretinerea activelor au crescut astfel că societatea a fost obligată să găsească o altă utilitate pentru proprietățile imobiliare deținute, respectiv s-a hotărât închirierea acestora”, se arată într-un raport al societății din 2017.

Potrivit procurorilor DIICOT, la data de 25 martie 2021, directorul general adjunct al IPROCHIM a depus o plângere la Poliţie, în care a reclamat o infracţiune de şantaj, comisă de un grup de interlopi, asupra angajaţilor institutului. Anchetatorii  au arătat că administratorul clinicii Romgermed, care funcţionează în incinta IPROCHIM, într-un spaţiu închiriat în imobilul de pe Calea Plevnei nr 137C, ar fi apelat la serviciile unei grupări de interlopi pentru a dărâma, în mod abuziv, un gard exterior, a relatat GÂNDUL.RO.

Reprezentanţii Romgermed ar fi făcut la acel moment în curtea IPROCHIM o parcare cu plată, considerată ilegală de către proprietar, şi aveau nevoie de demolarea gardului exterior pentru a putea permite accesul autoturismelor.

În mod evident este vorba despre locațiile de pe Calea Plevnei, unde prețul aproximativ de închiriere în zonă varia, în 2011, între 4 și 8,5 euro pe metrul pătrat în clădire, așa cum au notat reprezentanții ministerului Economiei din comunicatul de luni, 5 iulie.

Potrivit biroului de presă a Ministerul Economiei, citat de puterea.ro contractele de locațiune încheiate în iunie 2011 între SC Improchim SA și societatea St Lukas Clinic S.R.L. (de care aparține clinica susmenționată) au termen de încetare 27 iunie 2021, respectiv 01 iulie 2021.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Sappho, cea mai cunoscută lesbiană din istorie, s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ