Numărul turiștilor străini care au venit în România e în creștere în primul semestru din 2021, la fel și sumele cheltuite. Care a fost principalul motiv al călătoriilor

Numărul turiștilor străini care au venit în România e în creștere în primul semestru din 2021, la fel și sumele cheltuite. Care a fost principalul motiv al călătoriilor
Aproape 80% din turiștii străini au venit în România cu avionul / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 16/09/2021, 14:59
Actualizat: 16/09/2021, 15:04

Date Institutului Național de Statistică indică o evoluție pozitivă a turismului de incoming, numărul străinilor cazați în România fiind în continuă creștere în ultimele trei trimestre analizate.

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective în semestrul I 2021 a fost de aproape 200.000 de persoane (195.800), iar cheltuielile lor în România au însumat peste 500 de miloane de lei (503,7 milioane de lei), potrivit cifrelor centralizate de INS, date publicității joi.

Numărul de turiști și suma chletuită în prima jumătate din 2021 reprezintă mai puțin de 50% din datele pe tot anul trecut, respectiv 452.100 de nerezidenți cazați și 1,17 miliarde de lei cheltuite în țară. Totuși, evoluția din ultimele trei trimestre arată că acești indicatori sunt în creștere.

Astfel, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în trimestrul II 2021 a fost de 131.600 persoane, față de 64.100 de persoane în trimestrul I din 2021 și 59.800 de persoane, în trimestrul IV din 2020.

În privința cheltuielilor, acestea au însumat, în trimestrul II din 2021, 332,2 de milioane de lei, față de 171,5 de milioane de lei în trimestrul I din 2021 și 139,2 de milioane de lei, în trimestrul IV din 2020.

Scopul călătoriilor în România

Potrivit INS, călătoriile pentru afaceri, inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 59,6% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în semestrul I 2021. Cheltuielile acestei categorii au reprezentat 62,0% din totalul cheltuielilor.

O pondere semnificativă, de 40,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, în semestrul I 2021, au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (55,0%), pentru evenimente culturale și sportive (22,6%) și pentru vizitarea prietenilor și rudelor (10,7%).

Conform metodologiei INS, călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.

Cei mai mulți nerezidenţilor sosiţi în România în semestrul I 2021, respectiv 38,6%, şi-au organizat singuri sejurul, 33,1% prin agenţii de turism, 22,0% prin alte modalităţi de organizare a călatoriei, în timp ce 6,3% și-au organizat călătoria atât pe cont propriu cât și printr-o agenție de turism.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România, în semestrul I 2021, a fost avionul, folosit de 78,2% din numărul total de turişti, în timp ce 19,4% au utilizat autoturisme proprii, 1,4% autocare și autobuze, iar 1,0% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Pe ce și-au cheltuit străinii banii

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, în semestrul I 2021, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,8%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (89,0% din totalul cheltuielilor pentru cazare).

În restaurante şi baruri turiștii nerezidenți au cheltuit 18,2% din sume, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,4% din totalul cheltuielilor pentru afaceri.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 48,2% au fost destinate cumpărării alimentelor şi băuturilor, iar 29,6% cumpărării de cadouri și suveniruri.

Străinii și-au închiriat și autoturisme pentru deplasări, iar aceste cheltuieli au avut o pondere de 74,5% din totalul cheltuielilor pentru transport.

Cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 25,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana