Raed Arafat: „La un moment am ajuns la zero locuri libere în București pe Terapie Intensivă”. Sunt situații când pacienții nu pot fi trasferați

Raed Arafat: „La un moment am ajuns la zero locuri libere în București pe Terapie Intensivă”. Sunt situații când pacienții nu pot fi trasferați
Sursă Foto: Dani Amariei - Mediafax Foto
Publicat: 18/09/2021, 15:35
Actualizat: 18/09/2021, 15:59

Numărul paturilor de terapie intensivă este în continuă dinamică, în funcție de îmbunătățirea stării de pacienților confirmați cu COVID-19 sau, din nefericire, de decesul acestora. Chiar dacă a fost crescută capacitatea la nivel național, s-a mărit și numărul bolnavilor din ATI, iar, în unele cazuri, transferul din localități suprasolicitate către cele cu locuri disponibile nu este posibil, a explicat sâmbătă secretarul de stat în Ministerul de Interne dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

România avea sâmbătă dimineață o capacitate de 959 de paturi de terapie intensivă, cu unele creșteri în așteptare, dintre care 176 în Capitală.

„La un moment am ajuns la zero locuri libere în București pe Terapie Intensivă, acum, totuși, s-au identificat din nou un număr de paturi la Spitalul Militar ROL 2 și probabil vom avea un număr suplimentar la Spitalul Universitar în cursul zilei de astăzi, oricând putem primi informația că au început să primească, și ata înseamnă să putem să eliberăm din Unitățile de Primiri Urgență (UPU) pacienți”, a spus Raed Arafat, sâmbătă, în cadrul primei conferințe de presă din seria eveniementelor săptâmânale ale Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) privind evoluția pandemiei de COVID-19.

„Sunt dezechilibre și presiunea crește pe Unitățile de Primiri Urgențe”

Șeful DSU a spus însă că medicii se mai confruntă cu o situație delicată în privința paturilor, respectiv disponibilitatea pacienților de a se transfera în alte localități.

„Noi putem găsi locuri, sunt locuri libere în țară, dar ne confruntăm și cu situația că dacă pacientul este într-un UPU la București și spunem că am găsit loc, de exemplu, la Constanța, familia refuză transferul. Sau pacientul, dacă e conștient, refuză transferul. Crește presiunea pe Unitatea de Primiri Urgențe, loc liber în altă parte este, de regul transportul se face pe distanță mare cu elicopertul, cu avionul, nu ambulanța de terapie intensivă, dar dacă pacientul sau familia insistă să rămână unde este și unde nu sunt locuri, normal că sunt dezechilibre și presiunea crește pe Unitățile de Primiri Urgențe”, a explicat Raed Arafat.

Numărul de paturi a crescut cu peste 100 față de cel raportat în 9 septembrie de Raed Arafat, atunci când și premierul a cerut mărirea capacității. „La acest moment, în baza informărilor pe care le avem de la Direcțiile de Sănătate Publică, spitale, pe aplicațiile din care obținem informații, zilnic și chiar în dinamică, există 848 de paturi ATI COVID la nivel național care sunt disponibile, dar, atenție, 523 deja sunt ocupate. 102 din aceste paturi sunt în București”,a precizat șeful DSU.

În același timp, și numărul paturilor ocupate cu pacienți în stare gravă. Conform datelor anunțate sîmbătă de grupul de Comunicare Strategică, detaliat de șeful DSU, privind pacienții cu COVID-19 internați, din totalul de 6.980, 798 sunt internate la ATI, iar din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 162 fiind internați în secții și 16 la ATI.

„Din păcate avem și patru decese a unor persoane care au fost vaccinate, restul fiind toate la persoane nevaccinate. Persoanele vaccinate care au decedat au avut comorbidități. Avem unul peste 60 de ani, două persoane peste 70 de ani și o persoană peste 80 de ani. Persoanele tinere decedate sunt toate nevaccinate”, a spus Raed Arafat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O pisică a trecut prin aventura vieții după ce a fost trimisă din greșeală într-un...