Vom plăti mai mult pentru mâncare. Care sunt estimările oficialilor și ale industriei

Vom plăti mai mult pentru mâncare. Care sunt estimările oficialilor și ale industriei
Sunt estimate noi scumpiri ale produselor alimentare / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 19/09/2021, 11:21

Prețurile produselor alimentare vor crește în următoarea perioadă, o spun și autoritățile, și reprezentanții industriei. Responsabile sunt atât scumpirile din energie, dar și ponderea importurilor, iar măririle de preț vor fi resimțite cel mai puternic de cei cu venituri modeste.

Un drum la supermarket înseamnă produse mai puține de aceiași bani sau bani mai mulți pentru aceleași produse.

„Mâncarea s-a scumpit, mergi la supermarket și te uiți că înainte cu 300 de lei luai de mâncare pentru jumătate de lună, dar acum cu 300 de lei coșul e gol, doar câteva produse”, spune doamna Ileana, o clientă întâlnită într-un magazin de jurnaliștii Digi24. „Cred ca 40-50% am observat, cu aceiași bani cumperi mai puțină marfă. Sau dai mai mulți bani”, spune femeia.

Iar cifrele se regăsesc în datele oficiale privind inflația. Produsele alimentare s-au scumpit cu 2,7% în august 2021, față de august 2020, conform celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică.

Față de august 2020, cele mai mari scumpiri au fost la categoria ulei, slănină, grasimi (18,8%), dar s-au mprit prețurile și la pește și conserve de pește (5,6%), lapte și produse lactate (3,2%) – din care la brânză, 5,2%, carne, preparate și conserve din carne (2,8%). S-au ieftinit însă legumele și conservele din legume, cu 4,3% pe categorie, cea mai mare diferență fiind la cartofi, de 31,3%.

Per ansamblu, preţurile de consum în luna august 2021 comparativ cu luna iulie 2021 au crescut cu 0,2%., iar rata anuală a inflaţiei în luna august 2021 comparativ cu luna august 2020 este 5,3%.

Carnea de porc s-ar putea scumpi chiar cu 25%

Mai mult, avertizează industria și autoritățile, prețurile nu vor merge decât în sus în perioada care vine. Creşterea preţului la energie, dar şi alţi factori, vor provoca scumpiri ale alimentelor în medie cu 10-12% în următoarele trei luni, declara, la începutul lunii, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară Sindalimenta, Dragoş Frumosu. Unele produse, precum preparatele din carne de porc, lactatele şi pâinea, se vor scumpi și mai mult, cu aproape un sfert, respectiv cu 15%, potrivit declarațiilor pentru Agerpres.

Marius Micu, secretar de stat Ministerul Agriculturii, spune că aceste scumpiri se datorează acelor factori variabili pe care îi găsim în piață, cresterea costurilor energiei, scumpiri la costurile de producție. „Gândim intervenții în acest sens, dar intervenția într-o piață economică liberă e una grea”, a spus oficialul pentru Digi24.

Potrivit datelor oficiale, România cumpără masiv produse alimentare din străinătate, iar în premieră, cei mai mari zece importatori de la noi au adus în ţară marfă de un miliard de euro.

„Anul acesta mă uitam la producția de grâu, fermierii au produs de patru ori mai mult decât are statul român nevoie și cu toate astea importăm o grămadă de produse”, a explicat Mihai Moraru, director al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Potrivit lui Nicu Vasile, președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, cât timp micile ferme funcționează la nivel de subzistență și rămân terenul necultivate agricultura nu poate deveni sursă de creștere economică. „Agricultorii trebuie susținuți să asigure nevoiel piețelor și să ofere marfa și supermarketurilor”, susține acesta.

Specialiștii avertizează însă că România va deveni tot mai dependentă de importuri. Potrivit datelor ministerului Agriculturii, citate de Digi24, ponderea produselor cu etichetă străină a crescut cu 11,4%, iar valoarea acestora a depășit deja 4,55 miliarde de euro.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc