EXCLUSIV | Coșmarul bolnavilor non-COVID din România. O pacientă cu cancer, lăsată de ambulanță în fața blocului: „Vomitam pastilele. Mi-au spus că nu se poate pune o perfuzie”

EXCLUSIV | Coșmarul bolnavilor non-COVID din România. O pacientă cu cancer, lăsată de ambulanță în fața blocului: „Vomitam pastilele. Mi-au spus că nu se poate pune o perfuzie”
Publicat: 21/10/2021, 15:30
Actualizat: 21/10/2021, 15:46
Valul 4 al pandemiei a schimbat radical activitatea spitalelor, din cauza numărului foarte mare de pacienți cu COVID-19. Bolnavii de cancer sunt, poate, cei mai afectați. Diagnosticul întârzie, la fel și tratamentul și intervențiile chirurgicale.

Flori Achim, o pacientă oncologică, a povestit pentru Gândul prin ce a trecut când a ajuns la Spitalul Turnu Măgurele, din cauza faptului că unitatea medicală tratează exclusiv pacienții cu COVID-19. Femeia susține că cei de la ambulanță au lăsat-o în fața blocului, fără a-i administra măcar o perfuzie.

Pe 4 octombrie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunța că spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe, măsura fiind luată din cauza crizei COVID. Decizia a fost contestată de reprezentanții asociațiilor pentru protecția pacienților, care au reclamat că oamenii care au boli cronicec sunt lăsați fără soluții și abandonați de sistemul medical.

Femeia a ajuns miercuri dimineață la Spitalul Turnu Măgurele, cu vărsături, diaree și frisoane, după ce a sunat la 112 pentru a cere o ambulanță. La scurt timp, patru angajați SMURD au venit să o transporte la spital.

„Ambulanța m-a adus în fața blocului și m-a lăsat acolo”

După ce a ajuns la spital, i-a fost făcut un test rapid pentru COVID-19, rezultatul fiind negativ. Ulterior, i-au fost prelevate probe pentru testul PCR. Marți, femeia făcuse rapelul cu serul de la Pfizer.

Aveam saturația 99%, pulsul 99, problema era că vărsam pastilele. Mă pun în ambulantă, mă duc la Spitalul Turnu Măgurele. Mi se face un test rapid COVID (negativ) și mi se prelevă probe pentru test PCR. Mi se spune că nu se poate pune o perfuzie deoarece spitalul este suport COVID, asta în condițiile în care eu vărsam prin curtea spitalului. Mă pun în ambulanță, mă aduc în fața blocului și mă lasă acolo, cu răul meu cu tot. Cam ăsta este serviciul de ambulanță de la noi, mărturisește femeia.

Flori Achim. Sursă: Facebook

„Pastilele le vărsam”

Flori Achim spune că a fost nevoită să apeleze la persoane apropiate pentru a-i aduce medicamente la indicația farmacistei.

„Eu am mai avut probleme în trecut, când au venit cei de la ambulanță, însă mi-au administrat acasă ceva injectabil și a fost ok. Acum, m-au dus să îmi facă un test COVID și atât, după care au spus: «Dacă vreți, vă ducem la Alexandria, la camera de gardă și vă lăsăm acolo să vă pună perfuzia, și veniți singură acasă, nu putem să vă aducem noi». Am refuzat, dar puteau să îmi injecteze niște antivomitive acasă, pentru că pastilele le vărsam. Faptul este consumat, însă voiam să scot în evidență lipsa de empatie pentru un om bolnav”, a mai spus Flori Achim, pentru Gândul.

Am întrebat oficialii Spitalului Municipal Turnu Măgurele de ce nu mai pot primi ajutor bolnavii non-COVID care ajung într-o stare acută și au nevoie urgent de ajutor. Aceștia spun că spitalul tratează acum doar pacienții infectați cu COVID-19, după ce toți bolnavii care necesitau spitalizare au fost transferați, iar cei care erau în spital și nu aveau infecție cu SARS-CoV-2 au fost externați.

80% dintre bolnavii de cancer sunt nevoiți să își cumpere medicamentele

​Programul Național de Oncologie din România este subfinanțat cronic, investigațiile medicale nu sunt decontate, bolnavii trebuie să își cumpere singuri tratamentul, iar unii pacienți mor înainte de a fi diagnosticați și tratați, deoarece există întârzieri de luni de zile de la momentul suspiciunii de cancer până la diagnosticarea certă și începerea tratamentului – sunt concluziile unui sondaj realizat printre bolnavii de cancer, în cadrul conferinței naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Pandemia a demonstrat necesitatea implementării sistemului de Home Delivery (transportul tratamentului la domiciliu), care ar oferi o şansa pacienţilor cronici nedeplasabili, în general, dar şi pacienţilor oncologici, în particular. Implementarea acestui sistem în Marea Britanie a adus economii la bugetul Sănătăţii de 5,5 miliarde lire sterline într-un an, spune reprezentați ai Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Printr-un studiu comparativ cu Marea Britanie, în perioada de urgenţă din anul 2020 au decedat cu 6.000 de pacienţi oncologici, faţă de media zilnică de 150 de pacienţi, conform Globocan.

„Pacienţii cer de urgență depolitizarea sistemului de sănătate, dar și stabilitate la conducerea Ministerului Sănătății și a celorlalte instituții din sistemul sanitar, altfel vom cere în instanță respectarea drepturilor pacienților, încălcate în mod flagrant de factorul politic, dar și în Parlamentul UE”, arată Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Citește și „M-am simțit umilită”. Calvarul Lilianei, o femeie operată de cancer, nevoită să facă 20 de ore pe drum pentru o simplă adeverință

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului