EXCLUSIV | Coșmarul bolnavilor non-COVID din România. O pacientă cu cancer, lăsată de ambulanță în fața blocului: „Vomitam pastilele. Mi-au spus că nu se poate pune o perfuzie”

EXCLUSIV | Coșmarul bolnavilor non-COVID din România. O pacientă cu cancer, lăsată de ambulanță în fața blocului: „Vomitam pastilele. Mi-au spus că nu se poate pune o perfuzie”
Publicat: 21/10/2021, 15:30
Actualizat: 21/10/2021, 15:46
Valul 4 al pandemiei a schimbat radical activitatea spitalelor, din cauza numărului foarte mare de pacienți cu COVID-19. Bolnavii de cancer sunt, poate, cei mai afectați. Diagnosticul întârzie, la fel și tratamentul și intervențiile chirurgicale.

Flori Achim, o pacientă oncologică, a povestit pentru Gândul prin ce a trecut când a ajuns la Spitalul Turnu Măgurele, din cauza faptului că unitatea medicală tratează exclusiv pacienții cu COVID-19. Femeia susține că cei de la ambulanță au lăsat-o în fața blocului, fără a-i administra măcar o perfuzie.

Pe 4 octombrie, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, anunța că spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe, măsura fiind luată din cauza crizei COVID. Decizia a fost contestată de reprezentanții asociațiilor pentru protecția pacienților, care au reclamat că oamenii care au boli cronicec sunt lăsați fără soluții și abandonați de sistemul medical.

Femeia a ajuns miercuri dimineață la Spitalul Turnu Măgurele, cu vărsături, diaree și frisoane, după ce a sunat la 112 pentru a cere o ambulanță. La scurt timp, patru angajați SMURD au venit să o transporte la spital.

„Ambulanța m-a adus în fața blocului și m-a lăsat acolo”

După ce a ajuns la spital, i-a fost făcut un test rapid pentru COVID-19, rezultatul fiind negativ. Ulterior, i-au fost prelevate probe pentru testul PCR. Marți, femeia făcuse rapelul cu serul de la Pfizer.

Aveam saturația 99%, pulsul 99, problema era că vărsam pastilele. Mă pun în ambulantă, mă duc la Spitalul Turnu Măgurele. Mi se face un test rapid COVID (negativ) și mi se prelevă probe pentru test PCR. Mi se spune că nu se poate pune o perfuzie deoarece spitalul este suport COVID, asta în condițiile în care eu vărsam prin curtea spitalului. Mă pun în ambulanță, mă aduc în fața blocului și mă lasă acolo, cu răul meu cu tot. Cam ăsta este serviciul de ambulanță de la noi, mărturisește femeia.

Flori Achim. Sursă: Facebook

„Pastilele le vărsam”

Flori Achim spune că a fost nevoită să apeleze la persoane apropiate pentru a-i aduce medicamente la indicația farmacistei.

„Eu am mai avut probleme în trecut, când au venit cei de la ambulanță, însă mi-au administrat acasă ceva injectabil și a fost ok. Acum, m-au dus să îmi facă un test COVID și atât, după care au spus: «Dacă vreți, vă ducem la Alexandria, la camera de gardă și vă lăsăm acolo să vă pună perfuzia, și veniți singură acasă, nu putem să vă aducem noi». Am refuzat, dar puteau să îmi injecteze niște antivomitive acasă, pentru că pastilele le vărsam. Faptul este consumat, însă voiam să scot în evidență lipsa de empatie pentru un om bolnav”, a mai spus Flori Achim, pentru Gândul.

Am întrebat oficialii Spitalului Municipal Turnu Măgurele de ce nu mai pot primi ajutor bolnavii non-COVID care ajung într-o stare acută și au nevoie urgent de ajutor. Aceștia spun că spitalul tratează acum doar pacienții infectați cu COVID-19, după ce toți bolnavii care necesitau spitalizare au fost transferați, iar cei care erau în spital și nu aveau infecție cu SARS-CoV-2 au fost externați.

80% dintre bolnavii de cancer sunt nevoiți să își cumpere medicamentele

​Programul Național de Oncologie din România este subfinanțat cronic, investigațiile medicale nu sunt decontate, bolnavii trebuie să își cumpere singuri tratamentul, iar unii pacienți mor înainte de a fi diagnosticați și tratați, deoarece există întârzieri de luni de zile de la momentul suspiciunii de cancer până la diagnosticarea certă și începerea tratamentului – sunt concluziile unui sondaj realizat printre bolnavii de cancer, în cadrul conferinței naționale a Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Pandemia a demonstrat necesitatea implementării sistemului de Home Delivery (transportul tratamentului la domiciliu), care ar oferi o şansa pacienţilor cronici nedeplasabili, în general, dar şi pacienţilor oncologici, în particular. Implementarea acestui sistem în Marea Britanie a adus economii la bugetul Sănătăţii de 5,5 miliarde lire sterline într-un an, spune reprezentați ai Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Printr-un studiu comparativ cu Marea Britanie, în perioada de urgenţă din anul 2020 au decedat cu 6.000 de pacienţi oncologici, faţă de media zilnică de 150 de pacienţi, conform Globocan.

„Pacienţii cer de urgență depolitizarea sistemului de sănătate, dar și stabilitate la conducerea Ministerului Sănătății și a celorlalte instituții din sistemul sanitar, altfel vom cere în instanță respectarea drepturilor pacienților, încălcate în mod flagrant de factorul politic, dar și în Parlamentul UE”, arată Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Citește și „M-am simțit umilită”. Calvarul Lilianei, o femeie operată de cancer, nevoită să facă 20 de ore pe drum pentru o simplă adeverință

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...