Presa italiană, despre situația sanitară din România: Este „o catastrofă”

Presa italiană, despre situația sanitară din România: Este „o catastrofă”
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 27/10/2021, 10:35

Presa italiană relatează pe larg despre situația sanitară din România, penultima țară din Europa în ceea ce privește rata de vaccinare în plin val 4. „Virusul îngenunchează România”, subliniază publicația italiană corriere.

În România, penultima țară din UE ca număr de vaccinați, infecțiile și decesele au explodat. Cele mai recente știri sunt alarmante: toate locurile la ATI sunt ocupate, iar președintele a numit situația „o catastrofă”. Pentru prima dată însă, numărul persoanelor imunizate a crescut: au trecut de la 30% la 40% în câteva zile.

Virusul îngenunchează România, penultima țară din UE ca număr de persoane vaccinate: infecțiile sunt în creștere, terapia intensivă este plină și nu mai sunt locuri nici pentru morți în morgile spitalelor. Situația este „dezastruoasă”, „o catastrofă” definită de președintele Klaus Iohannis într-un mesaj înainte de a anunța noile, severe, restricții anti-Covid, care au intrat în vigoare, potrivit corriere.it.

În doar o săptămână, între 18 și 24 octombrie, a fost depășit plafonul de 100.000 de cazuri (104.668) și 2.898 de decese. Pentru a face față situației de urgență, Biserica Ortodoxă locală a pus la dispoziția spitalelor capelele mortuare ale bisericilor. În timp ce din străinătate Polonia, Ungaria și Austria s-au mutat să preia în cele mai grave cazuri, deocamdată puțin peste cincizeci, în condițiile în care cele două mii de paturi de terapie intensivă din România sunt toate ocupate. Prin mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, țara a primit deja medicamente și echipamente din Olanda, Danemarca, Franța și din Italia.

Dar, mai ales din noile măsuri luate astăzi, autoritățile se așteaptă să poată stopa cel de-al patrulea val dramatic de infecții și decese care afectează țara balcanică: școli închise pentru cel puțin o săptămână, obligația permisului verde prelungită, la o serie de activități, chiar și pentru intrarea în centre comerciale și în toate magazinele nealimentare, este necesară o mască chiar și pe stradă. toate petrecerile private suspendate, incepand cu nunti si botezuri, seara de noapte (cu exceptia celor cu abonament verde). Măsurile vor fi valabile cel puțin 30 de zile după ce guvernul a decis mult timp să le relaxeze, mai spune publicația respectivă.

„Restricțiile par să funcționeze, sunt mai puțini oameni pe stradă” este prima evaluare fierbinte a unui taximetrist din București, Gheorghe Ion: „Stăteam aici de o oră așteptând un apel”, a spus un român pentru Reuters.

Noi restricții au intrat în vigoare începând de luni

Noile restricții stabilite de Comitetul Național pentru Situații de Urgență și aprobate prin hotărâre de guvern au intrat în vigoare începând de luni, 25 octombrie 2021. Astfel, obligativitatea prezentării certificatului verde se extinde pentru o serie de activități, inclusiv pentru intrarea în magazine neesențiale, purtarea măștii de protecție este obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, evenimentele private sunt interzise și se reintroduce carantina de noapte la nivel național. 

Activitatea cu prezență fizică se suspendă pentru preșcolari și elevi în unitățile particulare de învățământ. Prezența fizică este interzisă, nimeni nu îi oprește să facă online, dar nu cu prezență fizică.

Autoritățile vor și pentru toți angajații de la stat să impună certificatul verde pentru COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale