GÂNDUL LIVE, ediție specială de Ziua națională. „Ce este România, până la urmă?”. Răspunsul istoricului Bogdan Bucur

Publicat: 01/12/2021, 15:00
Actualizat: 01/12/2021, 15:59

Bogdan Bucur, istoric și profesor universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), a fost invitatul lui Bogdan Pavel în ediția special GÂNDUL LIVE dedicată Zilei naționale a Românei.

Ziua națională găsește societatea românească în 2021 cu un tonus bun și entuziasm rezonabil, după încă un an în care autoritățile au fost nevoite să gestioneze pandemia de COVID-19 și în care contextul economic s-a deteriorat puțin, consideră istoricul Bogdan Bucur, invitat la GÂNDUL LIVE.

„România este o diversitate extremă de grupuri sociale”

„De ce trebuie să arătăm că ne iubim țara doar de 1 Decembrie?”, a fost întrebarea la care Bogdan Bucur a răspuns în emisiunea realizată de Bogdan Pavel. „România, ca orice altă țară din lumea asta, este într-o anumită măsură și o construcție abstractă. Noi nu suntem toți la fel. Ce este România, până la urmă? În această țară avem oameni în regiunea București – Ilfov, avem suficient de multe persoane care au venituri la nivelul unora dintre cele mai prospere capitale europene, regiunea București – Ilfov, la momentul la care noi discutăm, este în primele zece poluri de dezvoltare din Uniunea Europeană, media PIB-ului pe cap de locuitor depășește Berlinul și cele mai multe capitale ale Europei occidentale – acestea sunt datele economice reale – și în aceeași țară avem, știți, bine, poluri de sărăcie. România este o diversitate extremă de grupuri sociale, etnice mai puțin, dar de grupuri sociale, de capacitate de consum diferită, inclusiv în ceea ce privește consumul cultural. Este evident că și raportul cu identitatea națională este diferit”, a explicat istoricul și profesorul universitar.

„Toate cele patru identități ale românilor – locale, regionale, naționale și eruropene – joacă așa, ca într-un cocktail reușit, pe o terasă, vara, la mare, multicolor și ne provoacă senzații și reacții diferite și atunci evident, de Ziua națională, oameni diferiți celebrează diferit și o simt diferit”, a explicat profesorul universitar.

În același timp, istoricul a făcut un apel ca românii să fie mai toleranți. „Trebuie să exersăm toleranța și trebuie să exersăm din ce în ce mai mult a trăi și a ne fi bine împreună. (…) De Ziua națională, trebuie să ne îngăduim unii pe alții cu problemele noastre, cu lispsurile și poate și erorile noastre, pentru că una dintre lecțiile acestei pandemii este că atunci când mne este rău sau când sunt probleme rămânem singurei și când rămânem singurei acasă e bine să gestionăm cât putem noi de bine probleme pe care le avem”, a a subliniat Bogdan Bucur.

GÂNDUL a transmis parada militară națională în direct, în ediția specială a GÂNDUL LIVE, care l-a avut invitat pe profesorul și istoricul Bogdan Bucur.

La 103 ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, și militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice au participat miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11:00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?