VIDEO | La 103 ani de la Marea Unire, trupele au defilat din nou pe sub Arcul de Triumf. Cele mai importante momente ale paradei

Publicat: 01/12/2021, 09:49
Actualizat: 01/12/2021, 15:59

La 103 ani de la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România, aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice au participat miercuri, 1 Decembrie, începând cu ora 11:00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti. Cu această ocazie au evoluat și aproximativ 30 de aeronave.

UPDATE ORA 11:45: Parada Militară Națională din Piața Arcului de Triumf a luat sfârșit.

UPDATE ORA 11:12: Defilarea este deschisă de generalul-locotenent Gheorghiță VLAD, comandantul Paradei Militare Naționale, locțiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării

În Piața Arcului de Triumf a intrat primul detașament de defilare pe jos al Paradei Naționale. Militari ai Batalionului 495 Parașutiști ,,Căpitan Ștefan Soverth” poartă steagurile de identificare  ale unui număr de 25 de structuri militare care au experiența misiunilor în teatrele de operații din Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina și Angola.

Detașamentul 1 – Detașamentul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir”, condus de colonelul (rez.) Dan COSMA. Detașamentul este constituit din 35 de veterani ai Teatrelor de Operații: Angola, Somalia, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Irak și Afganistan și Asociaţia Tradiţia Militară, grupul de reconstituire istorico-militară.

Detașamentul 2: Detaşamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale, alcătuit din operatori FOS din cadrul Batalionului 51 Forțe pentru Operații Speciale și Batalionului 53 Comando.

Detașamentul 3: Detaşamentului structurilor multinaționale, format din militari români şi aliați din cadrul celor 4 comandamente multinaționale dislocate pe teritoriul national.

Detașamentele 4, 5 ale Forțelor Terestre Române: primul detașament al Forțelor Terestre Române format din militari ai Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, care, până în prezent, au executat misiuni în șase teatre de operaţii, pe trei continente, dislocând în total un număr de peste 2000 de militari. Al doilea detașament al Forțelor Terestre Române este constituit din militari ai Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada”.

Detașamentele 6, 7 ale Forțelor Aeriene Române.

Detașamentele 8, 9 ale Statului Major al Forțelor Navale.

Detașamentul 10, al Comandamentului Logistic Întrunit.

Detașamentul 11 – Detașamentul „Afganistan”, format din militari ai Batalionului 26 Infanterie „Scorpionii Roșii” din Craiova și Batalionului 634 Infanterie „Jderii” din Piatra Neamț.

Detașamentul 12 al Ministerului de Interne, deschis de un Detașament al Jandarmeriei Române.

Detașamentul  13 – MAI – blocul de paradă al Poliției Române.

Detașamentul  14 – MAI – luptătorii Brigăzii Speciale de Intervenţie “Vlad Ţepeş” a Jandarmeriei Române.

Detașamentul  15 – MAI – blocul de defilare al Pompierilor Români.

Detașamentul 16 –Blocul de defilare al Serviciului Român de Informații.

Detașamentul 17 -Reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Detașamentul 18 – detașamentul Serviciului de Telecomunicații Speciale

Ceremonia militară dedicată sărbătoririi  Zilei Naționale a României a continuat cu evoluția AVIAȚIEI MILITARE. Piața Arcului de Triumf a fost survolată de formații de elicoptere și avioane aparținând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne și  Serviciului Român de Informaţii.

. Dispozitivul de zbor este deschis, conform tradiţiei, de un elicopter IAR 330 PUMA, din dotarea Bazei 90 Aeriene, urmat de o formație de 3 elicoptere IAR 330 PUMA Socat, din dotarea Bazei 71 Aeriene, o formație de 5 elicoptere IAR 330 PUMA. A survolat Piața Arcului de Triumf o formație de 3 aeronave C-27J SPARTAN din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni.

A urmat o altă formație de aeronave, alcătuită dintr-un avion C-130 HERCULES din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni și 4 aeronave IAR-99 ȘOIM şi        IAR -99 STANDARD, din dotarea Bazei 95 Aeriene, Bacău şi din dotarea Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic, Boboc, apoi șase aeronave de vânătoare F-16 Fighting Falcon.

Au defilat vehiculele de luptă HMMWV și Transportoare Blindate pentru Trupe PIRANHA 5.

Pentru prima dată la Parada Militară Națională, a participat detaşamentul constituit de șase lansatoare M-142 HIMARS ale Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.

De asemenea, în premieră, a defilat tehnica militare din înzestrarea Regimentului 74 PATRIOT.

UPDATE ORA 11:10: Urmează pregătirea dispozitivului pentru defilare. Parada Militară Națională organizată cu prilejul Zilei Naționale a României va începe cu defilarea detașamentelor reprezentative ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor.

UPDATE ORA 11:08: Președintele Klaus Iohannis depune o coroană de flori în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie de-a lungul timpului, urmat de un moment de reculegere.

UPDATE ORA 11:00: Șeful statului a ajuns în Piața Arcului de Triumf și începe ceremonia oficială, cu interpretarea imnului național al României. În același timp se execută 21 de salve de tun.

După un an de pauză trupele defilează din nou pe sub Arcul de Triumf, monument inaugurat acum 85 de ani, când se împlineau 18 de ani de la Marea Unire, în prezența unui numeros public, a familiei regale, a guvernului și a multor personalități marcante, singurul discurs fiind rostit atunci de către regele Carol al II-lea.

GÂNDUL transmite ceremonia în direct, într-o ediție specială a GÂNDUL LIVE, care îl are invitat pe profesorul și istoricul Bogdan Bucur:

Derularea ceremoniei

Cu ocazia ceremoniei de miercuri, președintele Klaus Iohannis va depune o coroană de flori în memoria eroilor români căzuți pe câmpurile de bătălie de-a lungul timpului, pentru reîntregirea neamului românesc, precum și a victimelor virusului SARS-CoV-2 și păstrarea unui moment de reculegere. În același timp ce se va intona imnul național, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun.  Șeful statului va rosti un discurs numai după-amiază, în cadrul recepției oferite la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei naționale a României, de la ora 17:00, la Palatul Cotroceni.

În plus, în zona Arcului de Triumf va fi amplasată o expoziție de tehnică militară care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14:00.

Evenimentul din Piața Arcului de Triumf se desfășoară în condiții pandemice, astfel că accesul în zona oficială este condiționat de vaccinarea împotriva COVID-19 sau trecerea prin boală, iar spectatorii de pe margine trebuie să respecte măsurile de distanțare socială și să poarte mască de protecție, după cum a anunțat șeful Departementului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Restricții și rute ocolitoare

Pentru buna desfăşurare a ceremoniei oficiale organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, Brigada Rutieră Bucureşti va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic și informarea conducătorilor auto asupra restricțiilor rutiere pe arterele care converg către Piaţa Arcului de Triumf.

Astfel, sunt Biogada Rutieră a Capitalei a anunțat următoaele restricții de trafic:

De marți, 30 noiembrie, până miercuri, 1 decembrie,  ora 17.00:

  • blocarea traficului rutier pe benzile I și II în Piața Arcului de Triumf(pe sensul Piața Presei Libere către Piața Victoriei) și pe Str. Alexandru Constantinescu, pe ambele sensuri de mers, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale;

De la ora  05.00-17.00:

  • blocarea traficului rutier pe Șos. Kiseleff și a străzilor adiacente, între Piața Victoriei, Piața Arcului de Triumf și Piața Presei Libere, cu specificația că în pasajul de la Piața Presei Libere se va putea permite circulația doar către Piața Montreal;
  • blocarea traficului pe B-dul Mareșal Constantin Prezan, între Piața Charles de Gaulle și Piața Arcului de Triumf, precum și pe străzile adiacente;
  • blocarea traficului pe str. Alexandru Constantinescu, între B-dul Mărăști și Piața Arcului de Triumf;
  • blocarea traficului pe B-dul Mareșal Alexandru Averescu, între B-dul Mărăști și Piața Arcului de Triumf, precum și pe străzile adiacente;
  • blocarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanțu, Str. Docenților, Str. Mahatma Gandhi și pe Str. Petofi Sandor;
  • blocarea traficului pe Str. Clucerului;
  • blocarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între Arh. Ion Mincu și Str. Docenților și a străzilor adiacente spre B-dul Aviatorilor;
  • blocarea traficului pe Str. Uruguay, între B-dul Aviatorilor și Șos. Kiseleff, și a străzilor adiacente spre cele două bulevarde;
  • blocarea traficului pe Str. Monetăriei și pe Aleea Primo Nebiolo;

De la ora 07.00-13.00:

interzicerea accesului pietonal, astfel :

  • pe Șos. Kiseleff, între Str. Primo Nebiolo și Piața Arcului de Triumf, cu excepția invitaților, cu mențiunea că trotuarul din partea stângă va fi blocat complet;
  • pe Str. Alexandru Constantinescu, între B-dul Mărăști și Piața Arcului de Triumf;
  • pe B-dul Mareșal Constantin Prezan, între Piața Charles de Gaulle și Piața Arcului de Triumf, pe trotuarul din partea dreaptă în sensul de mers spre Piața Arcului de Triumf, cu excepția reprezentanților mass-media;
  • în parcul Regele Mihai I între Aleea Michael Jackson (porțiunea cuprinsă între Piața Arcului de Triumf și zona aleii de acces spre Muzeul Satului) –Aleea Grădina Japoneză – Aleea Aventura Parc și B-dul Constantin Prezan;

restricționarea accesului pietonal, astfel :

  • pe Șos. Kiseleff, pe ambele trotuare, între Piața Arcului de Triumf – Str. Uruguay și B-dul Mareșal Alexandru Averescu;
  • pe B-dul Mareșal Alexandru Averescu, între B-dul Mărăști și Piața Arcului de Triumf;
  • pe B-dul Mareșal Constantin Prezan, (pe trotuarul din partea stânga pornind de la Piața Charles de Gaulle) de la Str. Mr. Gheorghe Șonțu până la Piața Arcului de Triumf.

Rute ocolitoare recomandate:

  • 1. Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – Bd. I Mihalache – Piața Victoriei;
  • 2. Șos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – Str. Turda – Podul Grant;
  • 3. Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Nicolae  Caramfil – Bd. Aerogării – DN1;
  • 4. Șos. Stefan cel Mare – Str. Barbu Văcărescu – Bd. Aerogării – D.N.1.

Polițiștii rutieri solicită conducătorilor auto să evite deplasarea în zona de desfăşurare a evenimentului, să circule cu maximă atenţie, să folosească rutele ocolitoare, să nu parcheze autovehiculele în apropierea zonelor restricţionate pentru circulaţie şi să opteze, în perioada menţionată, pentru transportul public. De asemenea, solicită respectarea semnalelor polițiștilor rutieri aflaţi în trafic pentru devierea acestuia. Pentru pietoni, polițiștii recomandă să circule cu atenţie şi să traverseze strada numai prin locurile special amenajate.

Traseul retragerii cu torțe

Înaintea paradei militare, tot în Bucureşti a fost programată, de la ora 9.00, o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I.

Aici au depus coroane premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

După-amiază, de la ora 19.00, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Deplasarea se va face exclusiv pe Banda I de circulație, pe sensul normal de mers(excepție făcând Breteaua Parchet) – între orele 19.00-22.00, cu ocazia retragerii cu torțe pe itinerarul:   Palatul Cercului Militar Național, Calea Victoriei, Splaiul Independenței, B-dul Unirii, Bretea Parchet(sens opus), Piața Constituției, B-dul Libertății, B-dul Națiunilor Unite, Str. Bogdan Petriceicu Hașdeu, Splaiul Independenței, B-dul Eroii Sanitari, Str. Prof. Dr. Gheorghe Marinescu, Palatul Cotroceni, Șoseaua Cotroceni. B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Vasile Milea, B-dul Timișoara, sediul Brigăzii 30 Gardă.

Potrivit MApN, în garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15:00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari și specialiști din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

Ceremoniile militare din cele două orașe vor putea fi urmărite și online, accesând pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal și tehnică, precum și de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori. De asemenea, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz, precizează MApN.

Și militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

De amintit că în zilele de miercuri, 1 decembrie, și joi, 2 decembrie, Ministerul Apărării Naționale organizează un maraton de vaccinare, acțiune menită să sprijine efortul național privind combaterea COVID-19. Maratonul se va desfășura în centrele de vaccinare din cadrul a șase spitale militare din țară, care sunt și centre regionale de depozitare a vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Trafic restricționat în Capitală, în weekend, de Florii: Ce a transmis Arhiepiscopia Bucureștilor
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Decizia finală privind pensiile românilor. Ciolacu a dat ordin: Din respect față de seniori
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine