Plicul galben se întoarce în instanțe. DNA forțează judecarea președintelui CJ Neamț cu ”documente secrete”

Plicul galben se întoarce în instanțe. DNA forțează judecarea președintelui CJ Neamț cu ”documente secrete”
Publicat: 14/12/2021, 17:35
Actualizat: 15/12/2021, 11:16

amintiți celebrele “plicuri galbene” cu informații provenite de la SRI și DNA destinate doar judecătorilor, nu și apărării? Ei bine, acele vremuri s-au întors, iar plicurile, galbene sau nu, dar cu documente secrete la care aibă acces doar judecătorii au reînceput circule prin instanțe. Un asemenea caz se petrece la Tribunalul Bacău, în dosarul în care este judecat președintele Consiliului Județean Neamț Ionel Arsene, acuzat de DNA de un pretins trafic de influență.

Concret, pe data 19 noiembrie 2021, înaintea unui termen din dosar, la Tribunalul Bacău a fost trimis un plic ce conținea un document clasificat “strict secret”. Înscrisul a ajuns la șefa structurii de securitate a Tribunalului Bacău, vicepreședinta instanței, judecătoarea Camelia Ionescu.

La rândul ei, aceasta a informat-o pe judecătoarea dosarului lui Ionel Arsene, Daniela Rusu Donighevici, căreia i-a transmis poate consulta documentul în biroul șefei structurii de securitate sau în încăperea special destinată păstrării documentelor ce conțin informații clasificate, informează luju.ro.

Iată adresa trimisă judecătoarei Daniela Rusu Donighevici de șefa structurii de securitate a Tribunalului Bacău, judecătoarea Camelia Ionescu:

”Prin prezenta aducem la cunoștință la Tribunalul Bacău a fost înregistrat, în data de 19.11.2021, un document clasificat ‘Strict secret’, privind dosarul nr. 431/110/2018 (n.r. – nr. dosarul este de fapt 431/103/2018) aflat pe rolul Tribunalul BacăuSecția Penală, cu termen de judecată la data de 25.11.2021. Acest document este păstrat în prezent în încăperea special destinată arhivarii documentelor ce conțin informații clasificate, situată în sediul principal al Tribunalului Bacău din Bacău, str. Cuza Vodă nr. 1. Pentru studierea documentului rugam luați legătura cu doamna grefier șef Secție penală Olteanu Tatiana, ce are atribuții în cadrul Structurii de securitate a Tribunalului Bacău, urmând ca studiul efectiv al înscrisului aibă loc în încăperea menționată anterior sau în biroul șefului structurii de securitate – doamna vicepreședinte Ionescu Camelia”.

Judecătoarea trebuie dea acces apărării la înscrisul “strict secret”

Documentul “strict secret” provine de la DNA – Structura Centrală și a fost trimis după ce apărătorul lui Ionel Arsene, avocatul Vladimir Ciolacu, a solicitat informații despre colaborarea dintre parchetul anticorupție și SRI în dosarul șefului Consiliului Județean Neamț. Se pune, însă, întrebarea de ce DNA a ales clasifice înscrisul fiind “strict secret” și încerce ascundă astfel informații apărării.

De altfel, fix colaborarea dintre SRI și DNA ar putea fi cauza secretizării documentului. Asta întrucât o asemenea colaborare trebuie ducă automat la achitarea lui Ionel Arsene și anularea întregului dosar, având în vedere imixtiunea SRI în anchetele penale a fost declarată nelegală de CCR.

Grav mai este însă ceva, notează luju.ro. Și anume că, până în momentul de față avocatul Vladimir Ciolacu și Ionel Arsene nu au avut acces la documentul secretizat. Or, o judecată nu se poate realiza în niciun caz pe baza unor documente secrete, la care aibă acces doar judecătorul, nu și apărarea și inculpatul.

Tocmai de aceea, pentru a asigura și respecta dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil garantat de art. 6 din Convenția Europeana a Drepturilor Omului, judecătoarea Daniela Rusu Donighevici de la Tribunalul Bacău nu are la dispoziție decât o singura opțiune legală, în opinia noastră: aceea de a pune la dispoziția lui Ionel Arsene și a avocatului Vladimir Ciolacu documentul clasificat “strict secret”.

Alți judecători au refuzat plicurile galbene

În niciun caz, judecătoarea Daniela Rusu Donighevici de la Tribunalul Bacău nu poate judeca pe baza unor documente secrete, ascunse apărării și inculpatului. Poate ia exemplul fostului judecător ICCJ Marius Foitos, care a refuzat primească un asemenea plic galben. S-a întâmplat în februarie 2018, în dosarul în care DNA solicita redeschiderea urmăririi penale față de liderul PSD Paul Stănescu.

Procuroarea de ședință a DNA Gabriela Popa, precizează sursa citată mai sus, s-a ridicat de la pupitru și s-a dus către judecătorul Marius Foitos cu un plic mare, de culoare galbenă. Procuroarea DNA i-a transmis judecătorului Foitos în plic sunt documente destinate doar informării instanței și apărarea lui Paul Stănescu nu are dreptul vadă respectivele documente.

Vizibil pus în încurcătură de situație, judecătorul Marius Foitos a realizat despre ce este vorba și a refuzat primească plicul galben. Tot la Înalta Curte, în 2019, judecătorii Dan Andrei Enescu, Marius Foitos și Rodica Cosma au refuzat judece dosarul ANRP în care a fost achitată avocata Ingrid fără vadă și fără pună la dispoziția apărării un “plic lipit (secret)”, care fusese atașat dosarului la Curtea de Apel București și ascuns inculpaților și apărării.

De asemenea, judecătoarea Daniela Rusu Donighevici de la Tribunalul Bacău trebuie țină cont și de precedentele din alte instanțe, care au anulat hotărâri de condamnare fix pe motiv inculpații au fost judecați pe baza unor documente secrete la care nu au avut acces.

Așa au stat lucrurile, spre exemplu, la Curtea de Apel Cluj, unde, în 2018, judecătoarele Delia Purice și Ioana Cristina Morar au trimis la rejudecare cauza în care fostul subprefect de Sălaj Claudiu Baican primise 3 ani de închisoare cu suspendare pe motiv judecătoarea fondului, Claudia Tomșa de la Tribunalul Zalău, a refuzat descretizeze o notă informativă a unui serviciu secret.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care Rusia l-a regăsit pe Ţareviciul Alexei, ucis de bolşevici la 14 ani