Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologii săi din Suedia și Finlanda pe tema aderării celor două state la NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologii săi din Suedia și Finlanda pe tema aderării celor două state la NATO
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu / FOTO: Alexandra Pandrea - GÂNDUL
Publicat: 26/05/2022, 16:34
Actualizat: 26/05/2022, 16:34

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a avut joi, 26 mai, convorbiri telefonice cu omologul său din Suedia, Ann Linde, și cu cel finlandez, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare la Alianța Nord-Atlantică (NATO), potrivit unui comunicat al MAE. Cele două state și-au depus cererile de aderare în data de 18 mai 2022.

În cadrul discuțiilor, ministrul român al afacerilor externe a reiterat aprecierea și susținerea țării noastre pentru demersurile Suediei și Finlandei de aderare la NATO.

De asemenea, Bogdan Aurescu a mai precizat că România este convinsă că aderarea acestor state va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv a Flancului Estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său.

Totodată, a arătat că demersul celor două state reprezintă expresia atașamentului acestora la comunitatea de valori și a spiritului democratic pe care NATO le apără și le promovează.

„Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm vine în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus deja consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate practică, prin participarea la misiuni și operații aliate”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat și faptul că România sprijină un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, amintind că țara noastră este un promotor activ al politicii aliate a „Ușilor Deschise”.

El a evidențiat rolul determinant al Alianței de asigurare a păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei.

Șeful diplomației române le-a mai comunicat celor doi omologi că țara noastră va acționa pentru menținerea solidarității și unității aliate cu privire la decizia de extindere, în vederea depășirii divergențelor actuale privind candidaturile celor două state la NATO.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că acest subiect va fi ridicat inclusiv în cadrul discuțiilor pe care le va avea în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, care se va desfășura vineri, 27 mai 2022, la Istanbul.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces.

La rândul lor, miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei au informat despre stadiul și perspectivele demersurilor efectuate pentru facilitarea procesului de aderare și au mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru sprijinul acordat de România în acest proces, inclusiv în favoarea întrunirii consensului aliat și realizării unui proces de aderare rapid.

Cei trei miniștri au stabilit să rămână în contact apropiat pe acest subiect important pentru cele două state nordice și pentru Alianță.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Nicoleta Luciu și Zsolt Cergo, la un pas de divorț?! Miliardarul a rupt tăcerea, în...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
BREAKING | Primele imagini cu Florin Piersic transportat la Institutul Matei Balș din Capitală, cu...
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de...
Soluţia disperată a patronului unui restaurant din Italia în criză de personal. "Ofer 300 de euro...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Un agent de securitate al lui Drake a fost împușcat la locuința rapperului. Ce se...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Românii sunt obligați. UE a dat ordin pentru cei cu telefoane mobile
Fraudă pe internet. Noua înșelătorie cu Marele Premiu
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Cristina Spătar a suferit într-un grav accident în timp ce mergea spre casă: ”Au venit...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Universul ar putea fi plin de găuri negre care nu mor niciodată