Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologii săi din Suedia și Finlanda pe tema aderării celor două state la NATO

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologii săi din Suedia și Finlanda pe tema aderării celor două state la NATO
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu / FOTO: Alexandra Pandrea - GÂNDUL
Publicat: 26/05/2022, 16:34
Actualizat: 26/05/2022, 16:34

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a avut joi, 26 mai, convorbiri telefonice cu omologul său din Suedia, Ann Linde, și cu cel finlandez, Pekka Haavisto, pe tema procesului de aderare la Alianța Nord-Atlantică (NATO), potrivit unui comunicat al MAE. Cele două state și-au depus cererile de aderare în data de 18 mai 2022.

În cadrul discuțiilor, ministrul român al afacerilor externe a reiterat aprecierea și susținerea țării noastre pentru demersurile Suediei și Finlandei de aderare la NATO.

De asemenea, Bogdan Aurescu a mai precizat că România este convinsă că aderarea acestor state va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv a Flancului Estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său.

Totodată, a arătat că demersul celor două state reprezintă expresia atașamentului acestora la comunitatea de valori și a spiritului democratic pe care NATO le apără și le promovează.

„Decizia autorităților de la Helsinki și Stockholm vine în continuarea contribuției substanțiale a celor două state în cadrul Alianței, în calitate de Parteneri cu Oportunități Sporite ai NATO. Acest statut a presupus deja consolidarea dialogului politic și creșterea nivelului de interoperabilitate practică, prin participarea la misiuni și operații aliate”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat și faptul că România sprijină un proces rapid de aderare a Finlandei și Suediei la NATO, amintind că țara noastră este un promotor activ al politicii aliate a „Ușilor Deschise”.

El a evidențiat rolul determinant al Alianței de asigurare a păcii și securității în spațiul euroatlantic, mai ales în actualul context securitar afectat de agresiunea ilegală a Rusiei contra Ucrainei.

Șeful diplomației române le-a mai comunicat celor doi omologi că țara noastră va acționa pentru menținerea solidarității și unității aliate cu privire la decizia de extindere, în vederea depășirii divergențelor actuale privind candidaturile celor două state la NATO.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a menționat că acest subiect va fi ridicat inclusiv în cadrul discuțiilor pe care le va avea în cadrul reuniunii Trilaterale pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, care se va desfășura vineri, 27 mai 2022, la Istanbul.

Nu în ultimul rând, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că decizia privind apartenența la această organizație reprezintă o opțiune pe care fiecare stat este liber să o asume, în baza deciziei sale suverane și prin îndeplinirea criteriilor stabilite pentru acest proces.

La rândul lor, miniștrii de externe ai Suediei și Finlandei au informat despre stadiul și perspectivele demersurilor efectuate pentru facilitarea procesului de aderare și au mulțumit ministrului Bogdan Aurescu pentru sprijinul acordat de România în acest proces, inclusiv în favoarea întrunirii consensului aliat și realizării unui proces de aderare rapid.

Cei trei miniștri au stabilit să rămână în contact apropiat pe acest subiect important pentru cele două state nordice și pentru Alianță.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....