Cum a rămas Euroins fără banii necesari pentru plata daunelor clienților? DOCUMENT

Cum a rămas Euroins fără banii necesari pentru plata daunelor clienților? DOCUMENT
Ce spune un analist financiar despre falimentul Euroins
Publicat: 17/03/2023, 18:16
Actualizat: 17/03/2023, 18:43

Aproape 2,2 miliarde de lei, deci peste 445 de milioane de euro, lipseau din conturile Euroins România încă de la jumătatea anului trecut, iar controalele și sancțiunile succesive ale Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) nu au dus la remedierea abaterilor majore constatate, ceea ce a condus la decizia Consiliului autorității de reglementare de a-i retrage autorizația de funcționare și de a constata starea de insolvență a societății unde milioane de români au încheiate polițe RCA. În timp ce ASF a numit un administrator interimar pentru a lua toate măsurile pentru protejarea intereselor asiguraților, compania-mamă a Euroins reclamă că aceasta a fost preluată ostil.

Euroins România și-a supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile privind contractele de reasigurare, iar contractul de reasigurare încheiat cu o firmă din compania – mamă îi dezavantaja pe consumatori, aceasta este esența rezultatelor controalelor specialiștilor ASF la societate pe care Consiliul a decis să o excludă de pe piață, asta după alte trei falimente răsunătoare în ultimii opt ani.

Peste 2,8 milioane de clienți din România au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din totalul contractelor în vigoare la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul. Luând în calcul cuantumul Primelor Brute Subscrise (PBS), Euroins e pe primul loc, cu aproape 2,6 miliarde de lei, respectiv 32,22% din totalul celor 7,94 de miliarde de lei.

În urma numeroaselor controale efectuate, între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Ce gaură a fost găsită la Euroins

Potrivit raportului ASF, la 30 iunie 2022 societatea nu deținea fondurile eligibile pentru acoperirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR), impusă de Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare. Aceeași problemă a fost constatată de ASF și la 30 septembrie

În plus, ASF a constatat că Euroins România nu îndeplinește condițiile privind fondurile proprii de bază eligibile care să acopere cerința minimă de capital (MCR), încălcând de asemenea Legea 237/2015.

La finalul lui septembrie, pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) era nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR, fonduri în cuantum de 1,75 miliarde de lei.

ASF subliniază că, deși societatea a beneficiat de toate termenele legale pentru restabilirea indicatorilor de solvabilitate, demersurile făcute de aceasta nu au condus la restabilirea solvabilității.

Mai mult, în documentul-sinteză privind deciziile luate, ASF precizează că în contractul de reasigurare pe care Euroins România îl încheiase cu EIG Re, companie din cadrul grupului, despre care a aflat de altfel din presă, există  clauze care creează avantaje pentru reasigurător, în detrimentul consumatorilor aflați în relație cu Euroins.

Concret, una dintre clauze arată că, dacă o parte a fost plasată sub orice formă de administrare de către un organism de reglementare, obligațiile celeilalte părți încetează. De asemenea, dacă activitatea de a tranzacționa orice clasă de asigurare este suspendată, reasigurătorul este considerat liber de obligații și toate primele sunt păstrate de reasigurător.

Prin contractul de reasigurare amintit, Euroins România cedează 97% din daunele întâmplate până la finalul lui 2022 și 87% din daunele ce urmau să se înregistreze în 2023. Euroins datora pentru acoperirea daunelor 1,58 miliarde de lei, dintre care 855 de milioane de lei lichidități și 732 de milioane de lei sume recuperabile din reasigurare. Euroins România a informat că deja a efectuat transferul drepturilor asupra activelor. În același timp, Euroins Insurance Group a precizat că active în valoare de 350 de milioane de lei vor fi transferate direct la Euroins România și alți 250 de milioane de lei vor fi disponibili sub formă de numerar în lei.

În contextul în care Consiliul ASF a decis numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului, acestuia i-a fost, prin urmare, impus să facă toate demersurile pentru încetarea contractului cu EIG Re, conform DOCUMENTULUI ASF.


CITEȘTE ȘI:

Ce trebuie să facă cei peste 2,8 milioane de clienți ai companiei Euroins după ce ASF a decis să îi retragă autorizația de funcționare? PROCEDURA

RAPORT: Opt ABATERI GRAVE, descoperite de ASF la Euroins România, între care estimări nerealiste și supraestimări ale veniturilor și cheltuielilor

EXCLUSIV | Piața RCA, destabilizată și manipulată? EIG acuză un ”atac” împotriva Euroins România și cere ASF să ia măsuri: ”O reprezentare total eronată și malițioasă a realității”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?