Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS printr-o tranzacție colosală de miliarde de dolari

Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS printr-o tranzacție colosală de miliarde de dolari
Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 29/08/2023, 09:00

Comisia pentru Concurenţă din Elveţia a anunţat că este în plin proces de examinare a achiziţionării Credit Suisse de către UBS care a anunțat că se pregătește să afișeze rezultatele în această săptămână, în timp ce investitorii și angajații așteaptă cu nerăbdare indicii despre cum se descurcă cea mai mare bancă din Elveția după ce și-a „înghițit” rivalul din piață.

În urmă cu câteva luni, guvernul elveţian, banca centrală şi autoritatea de reglementare financiară au colaborat rapid pentru a stabili un acord de salvare pentru Credit Suisse, conducând astfel la fuziunea celor mai mari două bănci din ţară.

Vicedirectorul comisiei a confirmat că „Comisia Elveţiană pentru Concurenţă analizează preluarea Credit Suisse de către UBS şi că va furniza rezultatele acestei analize.

UBS anunță urmează să publice joi dimineață declarația de venituri pentru al doilea trimestru, primele rezultate prezentate de la megafuziunea care a zguduit scena bancară elvețiană în martie anul trecut, potrivit Barrons.com

O atenție deosebită va fi acordată planurilor de concediere și soartei diviziei elvețiene a Credit Suisse, care au fost în centrul unor zvonuri învolburate în ultimele luni.

UBS a indicat deja că rezultatele ar trebui să includă un câștig contabil excepțional de aproape 35 de miliarde de dolari, datorat diferenței dintre prețul de achiziție și activele nete recunoscute ale Credit Suisse.

Credit Suisse, care acum operează sub umbrela UBS, a înregistrat o pierdere semnificativă de 3,5 miliarde de franci elveţieni în al doilea trimestru al anului 2023, conform unei surse din interiorul băncii citată într-un articol publicat de Sonntagszeitung.

În data de 11 iunie, UBS a anunţat oficial finalizarea preluării Credit Suisse, o acţiune care a fost facilitată de guvernul Elveţiei într-o mişcare de urgenţă. Această preluare în valoare de 3,2 miliarde de dolari a fost rezultatul unui weekend agitat în luna martie, când îngrijorările legate de pierderile semnificative ale Credit Suisse au creat temeri privind destabilizarea sistemului bancar, ceea ce a condus la implicarea esenţială a autorităţilor de reglementare elveţiene.

Pentru a face tranzacţia mai atractivă, guvernul elveţian a fost de acord să acopere pierderi de până la 9 miliarde de franci elveţieni (10 miliarde de dolari), după ce UBS a preluat iniţial primele 5 miliarde de franci elveţieni în cadrul tranzacţiei. Această mişcare a fost justificată prin faptul că Credit Suisse a adus cu sine un portofoliu care nu se potrivea complet cu profilul de afaceri şi riscurile asumate de UBS.

Această preluare, care vine în urma mai multor scandaluri şi a unor ani de scădere a valorii acţiunilor Credit Suisse, a stârnit controverse din cauza eliminării activelor în valoare de 16 miliarde de franci elveţieni (17 miliarde de dolari) deţinute de investitorii în obligaţiuni AT1 ai băncii.

UBS a recent anunţat finalizarea unui acord pentru protecţie împotriva pierderilor în valoare de 9 miliarde de franci elveţieni (10,27 miliarde de dolari) şi a primit sprijin de lichiditate în valoare de 100 de miliarde de franci elveţieni din partea statului. Acest sprijin a fost stabilit de guvernul Elveţiei la momentul preluării Credit Suisse în luna martie, potrivit Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
A murit bărbatul cu primul transplant de rinichi de porc modificat genetic din lume
×