Oficial BCE: Conflictul din Orientul Mijlociu creează o „situație periculoasă” / UE s-ar putea confrunta cu stagflație

Oficial BCE: Conflictul din Orientul Mijlociu creează o „situație periculoasă” / UE s-ar putea confrunta cu stagflație
Publicat: 31/10/2023, 17:17
Actualizat: 31/10/2023, 17:20

Conflictul dintre Israel și militanții islamiști din Fâșia Gaza reprezintă o sursă puternică de ”incertitudine”, ”o situație periculoasă”, care poate genera brusc creșterea inflației sau chiar stagflație în Uniunea Europeană, afirmă Yannis Stournaras, guvernatorul Băncii Greciei și membru al Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE).

Guvernatorul Băncii centrale a Greciei a explicat, într-un interviu acordat publicației germane Handelsblatt, că Banca Centrală Europeană a decis să întrerupă seria majorărilor dobânzii de referință din cauza actualului context incert.

”În primul rând, am majorat deja semnificativ componentele ratei dobânzii. Ne aflăm pe un teren profund restrictiv, din orice perspectivă am privi: fie că ne referim la nivelul dobânzilor, la evoluția valorii obligațiunilor, la condițiile financiare ale familiilor și companiilor sau la creditare”, afirmă Yannis Stournaras.

Decizia Băncii Centrale Europene privind menținerea actualului nivel al ratei dobânzilor ”a fost rezultatul unei dezbateri simple: avem o nouă sursă de incertitudine – conflictul din Orientul Mijlociu”, a subliniat Stournaras.

”Acest conflict este un factor important. Incertitudinea piețelor resurselor este foarte mare. De aceea, am stabilit să fim mai prudenți. Noi am observat reacțiile piețelor financiare și piețelor energiei, nu au fost dramatice. Dar problema este că nu știm ce se poate întâmpla și câte țări pot fi implicate. Am experimentat efectele altor crize și știu că în acest moment piețele pur și simplu așteaptă, se opresc. Pentru noi, în Consiliul Guvernatorilor BCE, această criză este o sursă puternică de incertitudine”, a subliniat Yannis Stournaras.

Uniunea Europeană s-ar putea confrunta cu stagflație

Guvernatorul Băncii Greciei a amintit că statele din Orientul Mijlociu sunt surse importante de petrol. Fluctuațiile prețurilor la petrol pot genera, pe termen scurt, creșterea inflației, iar pe termen mediu ar putea apărea o situație de stagflație, inflație mare și stagnarea activităților economice, avertizează guvernatorul Băncii Greciei.

”Știm că o criză majoră în Orientul Mijlociu, unde sunt mari producători de petrol, va avea efecte majore pe piețele energiei. Pe termen scurt, o astfel de situație poate genera inflație. Pe termen mediu, există pericolul stagnării economice, ca să nu mai menționez afluxul de refugiați în Europa. Este o situație cu adevărat periculoasă”, a atras atenția Yannis Stournaras.

Inflația în zona euro a scăzut, în octombrie, la nivelul de 2,9%, dar economia spațiului monetar unic a încetinit, reducându-se cu 0,1% în trimestrul al treilea, pe fondul tensiunilor internaționale și al înăspririi condițiilor financiare, potrivit datelor raportate marți de Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene (Eurostat).

Liderii statelor din zona euro au admis, la summitul de săptămâna trecută, că activitățile economice încetinesc, în contextul diverselor crize internaționale, și au cerut intensificarea rezilienței la nivelul Uniunii Europene, inclusiv prin aprofundarea uniunii fiscale. Banca Centrală Europeană (BCE) a întrerupt seria majorărilor dobânzii de referință, dar a semnalat continuarea liniei rigide în materie de politică monetară, în eforturile de stabilizare a inflației. Christine Lagarde, președintele BCE, a afirmat că ”economia zonei euro rămâne slabă”, pe fondul scăderii producției ”ca urmare a reducerii cererii externe și a înăspririi condițiilor financiare”, dar a apreciat că situația economică se va îmbunătăți semnificativ în următorii ani.

Foto: Profimedia

Citește și:

Inflația a scăzut la 2,9% în zona euro, în contextul înăspririi politicii monetare / Activitățile economice încetinesc

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
FOTO EXCLUSIV | Decizie de urgență luată de medici. Ce se întâmplă acum cu Florin...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Anunţul dimineţii! Este vorba despre Florin Piersic
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ioana Ancuța Popoviciu, judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, continuă seria gafelor. A întrebat-o pe...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Putin a dat ORDIN. Militarii ruşi se RETRAG. Decizia zilei de 9 mai
Vremuri tulburi pentru aceste zodii. Curg problemele
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Când ar putea fi construită prima cale ferată pe Lună?