Secretul pentru a avea un ȘORICI fraged pe masa de Crăciun / Ce fac măcelarii pentru a fi ușor de mâncat

Secretul pentru a avea un ȘORICI fraged pe masa de Crăciun / Ce fac măcelarii pentru a fi ușor de mâncat
Publicat: 20/12/2023, 09:20
Actualizat: 20/12/2023, 09:22

Șoriciul este unul dintre deliciile cele mai apreciate de români în perioada iernii. De obicei, el este consumat atunci când se tare porcul, dar iată ce trebuie să faci pentru a avea acest aperitiv pe masa de Crăciun.

Măcelarii cei mai iscusiți și-au dezvăluit secretele. Iată cum poți obține un șorici fraged și gustos.

În primul rând, esențial este modul în care este pârlit porcul. Există două variante: fie folosind paie, fie utilizând un arzător. Există o tradiție conform căreia porcul făcut cu paie va avea un șorici cu o textură mult mai moale.

După această etapă urmează curățarea părului, care se face cu lama unui cuțit, până când șoriciul atinge stadiul în care pare pregătit să se desprindă de pe slănină. În continuare, procedezi la frecarea porcului cu sare amestecată cu două căni de apă clocotită.

Ce mai trebuie să faci pentru un șorici moale și gustos. Secretul măcelarilor

Apoi, se rade suprafața cu lama cuțitului, până când șoriciul capătă o nuanță alb-rozalie. Există o tradiție care afirmă că cel mai moale șorici provine de pe burta porcului.

Una dintre modalitățile eficiente de a obține un șorici moale și delicios este să începeți prin a înveli porcul, după ce l-ați spălat și curățat corespunzător. Următorul pas constă în turnarea de apă fierbinte amestecată cu sare peste el, după care îl acoperiți cu o pătură groasă.

Explicația este aceea că apa va ajunge în șorici și îl va face fraged. Această procedură se repetă timp de 10 minute, după care curățați meticulos șoriciul până când capătă o nuanță plăcută de galben, conform Play Tech.

Etapa următoare constă în frecarea șoriciului cu o amestecare de sare, mălai, sânge și râcâiți-l bine, asigurându-vă că formați un strat cât mai fraged. Finalizați procesul prin spălarea șoriciului cu apă fiartă în cantități generoase.

După ce ați tăiat șoriciul, următorul pas este să-l așezați într-un borcan de saramură și să-l lăsați timp de 3-4 zile la frigider. Saramura este preparată din apă, 4-5 linguri de sare și 4-5 căței de usturoi, pentru a conferi șoriciului un gust bine echilibrat și aromat.

O informație mai puțin cunoscută este că pentru a obține un șorici fraged și gustos, îl puteți frige la flacăra aragazului sau pe grătar. Începeți prin a rade fin șoriciul, curățați-l de excesul de grăsime și fierbeți-l în apă ușor sărată. După fierbere, scurgeți excesul de apă, uscați-l și tăiați-l în bucăți potrivite pentru a fi prăjite pe un grătar încins.

Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău, atunci când consumi șorici

Șoriciul, consumat cu moderație, poate fi chiar benefic pentru sănătate, contrar unor mituri.

Este bogat în grăsimi sănătoase și oferă energie pentru întreaga zi. Consumul moderat poate fi adoptat de fanii dietelor bogate în grăsimi sănătoase, scrie adevărul.ro.

De ce e bun șoriciul

Șoriciul conține cantități semnificative de fosfor și calciu, minerale esențiale pentru sănătatea oaselor și a dinților.

Elementele ajută la menținerea densității masei osoase și previn riscul apariției osteoporozei.

Șoriciul asigură nutrienții necesari, grăsimi, proteine, vitamine și minerale esențiale. Consumul moderat poate ajuta la îmbunătățirea aportului nutrienților necesari pentru funcționarea optimă a organismului tău.

Consumul excesiv de șorici duce însă la creșterea colesterolului LDL (cel „rău”).

Cheie stă în moderație, iar consumul excesiv nu va aduce decât drumuri la spital, îngrășare și boli de inimă.

Iată cum șoriciul este o „sabie cu două tăișuri” în alimentația noastră. Furnizează nutrienți esențiali, dar poate duce la probleme medicale, din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, avertizează medicii.

Citește și care sunt cele 15 alimente care nu îngrașă absolut deloc. Poți să le mănânci în orice cantitate!

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS?
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Filmul morții președintelui Iranului. Cadavrele, găsite carbonizate. Ce se va întâmpla după moartea lui Raisi
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
×