Financial Times: Uniunea Europeană este TIMIDĂ în proiectarea puterii economice

Financial Times: Uniunea Europeană este TIMIDĂ în proiectarea puterii economice
Publicat: 30/01/2024, 07:30

Uniunea Europeană este ”extrem de reticentă” în utilizarea forței extrateritoriale în aplicarea sancțiunilor internaționale, preferând o abordare strict politică, cu potențial impact asupra securității colective, comentează cotidianul Financial Times, cerând acțiuni de consolidare a autonomiei.

”Securitatea se referă la putere – puterea de a-i împiedica pe alții să te atace, puterea de a extinde opțiunile disponibile și, în ultimă instanță, puterea de a-i presa pe alții pentru a-ți proteja interesele. Cu toate acestea, cuvântul «putere» își găsește cu greu loc în discuțiile tot mai frecvente din Europa pe tema securității economice”, constată editorialistul Martin Sandbu, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul: ”Europa este prea timidă în folosirea puterii sale economice”.

Europa are de ales între ”a domina și a fi dominată”

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a publicat o serie de măsuri în sensul consolidării securității economice, prin monitorizarea investițiilor, prin controlul exporturilor sensibile și a tehnologiilor de uz dublu.

”Uniunea Europeană trebuie să poată face colectiv aceste lucruri, fără de care prioritățile politice europene rămân un element fluctuant la nivel mondial (…). Însă, deși sunt demne de salutat, pârghiile politicii de securitate economică rămân departe de ceea ce este necesar. (…) Cele mai multe state membre UE au preferat să perceapă ordinea globală bazată pe reguli ca fiind un model de gestionare a comportamentelor pe cale pașnică. Motivul istoric se referă la modul în care națiunile europene au depășit moștenirile războaielor. Motivul structural este că cele mai multe state europene sunt mici și chiar și cele mai mari înțeleg că au un statut redus. UE a avut tendința de a percepe lumea după modelul său. Dar lumea nu este ca UE și devine din ce în ce mai puțin în acest fel”, argumentează editorialistul, atrăgând atenția că Europa va avea de ales ”între a domina și a fi dominată”.

Autorul articolului subliniază că Uniunea Europeană are nevoie de o poziție puternică pentru a a gestiona relațiile cu Rusia și China, inclusiv în privința implementării sancțiunilor.

”Spre deosebire de Statele Unite, Uniunea Europeană este extrem de reticentă să aplice forță extrateritorială sancțiunilor și să mobilizeze toată forța sa economică împotriva companiilor din națiuni terțe care încalcă sancțiunile. Guvernele se concentrează pe interesele propriilor companii, lăsând securitatea colectivă victimă a tragediei geopolitice”, constată editorialistul FT.

Uniunea Europeană trebuie să exercite ”putere economică”

Autorul consideră că UE ar trebuie să se mobilizeze mai eficient pentru utilizarea activelor ruse în valoare de 200 de miliarde de euro blocate prin sancțiunile aplicate ca ripostă la invazia din Ucraina.

”Uniunea Europeană ar trebui să considere macroeconomia ca instrument de putere. Ar putea trece de la surplusuri structurale în materie de exporturi, care generează dependență, la investiții interne mai mari. Ar putea condiționa discuțiile privind regulile bugetare de necesitatea cheltuielilor pentru securitate”, insistă editorialistul, cerând ca dezbaterile pe tema extinderii, a tratatelor și a Comunității Politice Europene să intre ”sub umbrela securității”, pentru atragerea mai multor state în orbita europeană și îndepărtarea de influența Chinei și chiar de Statele Unite, considerat un partener ”tot mai puțin de încredere”.

”Este necesară voința de a proiecta putere economică. (…) Dacă acest lucru va fi făcut fără a uita de idealurile multilaterale ale Europei, va fi bine și pentru lume”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

UE va dezvolta cooperarea cu AFRICA în materie de energie și infrastructură /Ursula von der Leyen: ”Nu sunt aliniate doar destinele, ci și interesele”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
FOTO. I-a luat actriței din filmele pentru adulți un inel de logodnă de 1.000.000 de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Cum poţi calcula când ieşi la pensie. Vârsta de pensionare se va modifica în funcţie...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Detaliul controversat ce a atras atenția la pomenirea de 40 de zile a lui Mădălin...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Marea Britanie. Premierul Rishi Sunak face o mişcare surpriză: alegerile generale vor avea loc în...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Ungaria, la ani lumină de România. Ungurii vor cuceri totul
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
×