Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Semnale ÎMBUCURĂTOARE în ianuarie / FMI: Măsurile Guvernului au menținut stabilitatea macroeconomică

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu FMI: Semnale ÎMBUCURĂTOARE în ianuarie / FMI: Măsurile Guvernului au menținut stabilitatea macroeconomică
Publicat: 01/02/2024, 17:39
Actualizat: 01/02/2024, 17:47

Premierul Marcel Ciolacu a avut o întrevedere, joi după amiază, cu delegația Fondului Monetar Internațional, condusă de Jan Kees Martijn, la încheierea vizitei obișnuite dedicate analizei evoluţiei economice şi financiare şi de actualizare a perspectivelor macroeconomice ale României.

Șeful Executivului a menționat în cadrul întrevederii că investițiile masive din fonduri naționale și europene, măsurile de combatere a evaziunii fiscale prin digitalizarea ANAF și reformarea aparatului bugetar sunt soluțiile susținute de Guvernul României pentru menținerea stabilității macroeconomice și reducerea deficitului bugetar, se arată într-un comunicat de presă.

Măsurile de reformă bugetară și instrumentele digitale de combatere a evaziunii fiscale decise la finalul lui 2023 și implementate de la începutul acestui an își vor face simțite efectele în următoarele luni. Printr-o colectare mai bună în România, vom continua reducerea deficitului”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu. “Semnalele pe care le avem deja pentru luna ianuarie sunt îmbucurătoare și am dori să rediscutăm proiecțiile împreună cu echipa FMI, după încheierea primului trimestru din 2024, a adăugat premierul.

Premierul a asigurat delegația FMI că reforma aparatului bugetar continuă și se va finaliza la jumătatea acestui an, iar Guvernul va lucra „în ritm susținut pentru a elabora în termen toate reformele stabilite în Planul Național de Redresare și Reziliență”.

Concluzia reprezentanților FMI, prezentată în cadrul întâlnirii, a fost că măsurile luate de Guvernul României anul trecut au contribuit la menținerea stabilității macroeconomice, la reducerea deficitului bugetar și ale inflației peste estimările anterioare.

Delegația FMI a remarcat, de asemenea, impactul pozitiv al volumului de investiții directe în economia României și a identificat în creșterea consumului intern o potențială sursă de creștere economică pentru anul în curs.

„Tocmai am finalizat vizita obișnuită a delegației în România. Există două mesaje pe care am dori să le subliniem. În primul rând, pachetul fiscal de anul trecut a fost un pas în direcția corectă și creează venituri suplimentare. Cu toate acestea, proiectăm deficite fiscale peste 6%/PIB în următorii ani, având în vedere costurile fiscale ale noii legi a pensiilor. Vor fi necesare noi măsuri pentru reducerea deficitului. În al doilea rând, inflația este în decelerare, dar rămâne cu mult peste țintă. Politica monetară ar trebui să rămână strictă până când vor exista dovezi mai ferme că inflația va converge în timp util către banda de toleranță a Băncii Naționale a României”, au transmis reprezentanții FMI.

La ultima vizită, din septembrie-octombrie 2023, FMI preciza că pachetul fiscal adoptat de Guvern este un pas în direcţia potrivită, subliniind, însă, că este nevoie şi de alte reforme.

Estimările FMI, de la acea vreme, arătau că deficitul bugetar al României va fi de 6% în 2023 și 5% în 2024, iar creșterea economică de 2,7% anul acesta.

La întâlnire au mai participat și ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ministrul Economiei, Radu Oprea și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

CITEȘTE ȘI:

Contribuția OMV Petrom la buget, de 16 mld. lei, a scăzut cu 18%, în timp de profitul net a fost cu 61% mai mic în 2023. Cât e taxa de solidaritate

Președintele Fed TEMPEREAZĂ așteptările privind relaxarea politicii monetare /Reducerea dobânzilor nu este ”ipoteza de bază”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
A murit marea DOAMNĂ a filmului. Românii o plâng: Lumina ei ne va lipsi tuturor
Ciorbă cu afumătură și tarhon. Rețeta delicioasă din inima Ardealului
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Starea de sănătate a lui Florin Piersic s-a îmbunătățit! Actor s-a ridicat în picioare
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Marea Britanie a ieșit din recesiune cu cea mai rapidă creștere economică din ultimii ani