UE trebuie să AVANSEZE integrarea, pentru a face față problemelor geopolitice și transformărilor tehnologice

UE trebuie să AVANSEZE integrarea, pentru a face față problemelor geopolitice și transformărilor tehnologice
Publicat: 14/02/2024, 16:55

Uniunea Europeană trebuie să continue avansarea integrării pe piața unică, prin uniformizarea reglementărilor și intensificarea competiției, în contextul schimbărilor climatice, al transformărilor geopolitice și modificărilor tehnologice.

”Piața unică a Uniunii Europene, una dintre cele mai mari zone comerciale integrate din lume, se află în centrul competitivității noastre. Cu peste 440 de milioane de consumatori și economii mari, a făcut posibil ca UE să devină cel mai mare bloc comercial din lume – cu activități de afaceri reprezentând un sfert din exporturile globale la nivel de servicii și 20% în materie de produse tehnologice -, fiind și o destinație dezirabilă pentru investițiile străine. Cadrul meacroeconomic stabil și infrastructura de calitate susțin un mediu favorabil de investiții, în contextul unui model puternic al economiei sociale de piață. Recentele crize succesive au evidențiat importanța consolidării rezilienței pieței unice”, arată ”Raportul din 2024 privind Piața Unică și Competitivitatea”, elaborat de Comisia Europeană.

În contextul pandemiei și al invaziei Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a lansat o serie de inițiative pentru menținerea integrității pieței comunitare și pentru consolidarea bazei industriale.

”Uniunea Europeană are avantaje puternice: ingineri calificați, excelență în cercetare, infrastructură de calitate, o bază de producție puternică, un sector al serviciilor foarte eficient, superioritate competitivă în dezvoltarea tehnologiilor ecologice, computere foarte performante, tehnologii cuantice și pentru transformarea digitală și, bineînțeles, rampa de lansare prin piața unică. Cu toate acestea, economia europeană se confruntă cu provocări, unele de lungă durată, altele recente, asociate schimbărilor climatice, transformărilor geopolitice, accelerării tehnologice, prețurilor mari la energie, demografiei, lipsei forței de muncă, dependențelor strategice și competiției internaționale incorecte”, subliniază Comisia Europeană.

Experții europeni cer intensificarea cooperării între Comisia Europeană și statele membre, în special prin aplicarea în totalitate a reglementărilor comunitare și eliminarea ”barierelor naționale”, spre exemplu în sectorul serviciilor. De asemenea, sunt necesare investiții strategice, reducerea riscurilor asociate investițiilor străine și intensificarea rezilienței economice, inclusiv prin avansarea tranziției ecologice și digitale.

Vestager: ”Sunt necesare eforturi suplimentare pentru accelerarea investițiilor”

”Raportul confirmă numeroasele forțe competitive ale Europei și faptul că piața unică rămâne un element central pentru dezvoltarea companiilor și exploatarea noilor oportunități. Dar sunt necesare eforturi suplimentare pentru accelerarea investițiilor, pentru avansarea tehnologiilor strategice și asigurarea competențelor corecte pentru forța noastră de lucru”, afirmă Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.

Breton: Trebuie accelerată coordonarea între UE și statele membre

La rândul său, Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă, a amintit că, pentru susținerea competitivității UE, este necesar ca funcționarea pieței comunitare să fie compatibilă cu politicile industriale.

”Raportul prezintă date care evidențiază numeroasele avantaje ale economiei UE – piața unică, potențialul de inovare, cadrul de reglementare în domeniile ecologic și digital. În pofida acestor capabilități puternice, sunt necesare mai multe eforturi pentru abordarea costurilor energiei, pentru evitarea înlocuirii vechilor dependențe în materie de combustibili fosili cu noi dependențe și pentru asigurarea unei mai bune coordonări între UE și investițiile naționale în tehnologiile viitorului, pentru creșterea calității locurilor de muncă în spațiul UE”, subliniază Thierry Breton.

Citește și:

MILIARDE de lei pentru modernizarea sistemului energetic. Ministerul a semnat alte 21 de contracte pentru extinderea rețelelor de distribuție

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina în care zăcea fără suflare un tânăr în vârstă...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se schimbă regulile în școlile din România. Decizie la Ministerul Educației: Esențial
Plata pensiilor. Perioada în care banii pot fi ridicați de la ghișee, dacă beneficiarii nu...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Scene şocante la vila lui Drake! Agent de securitate rănit grav într-un atac armat. Un...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Secretul pentru obținerea de electricitate din umezeală