ALTCEVA cu Adrian Artene. Părintele Teologos, despre Taina Postului: „Retrage-ți mintea din simțuri!”

ALTCEVA cu Adrian Artene. Părintele Teologos, despre Taina Postului: „Retrage-ți mintea din simțuri!”
Publicat: 17/03/2024, 14:48

Părintele Teologos de la Muntele Athos a fost invitatul lui Adrian Artene la ediția podcast-ului ALTCEVA, difuzată sâmbătă, 16 martie.

În cadrul acestei ediții, una specială, înainte de începutul Postului Paștelui, părintele ne explică de ce este important să „ne retragem mintea din simțuri”, nu doar în perioadele de post.

„Întâi de toate, principiul de bază este cel pe care îl spune Sfântu Isaac Sirul, care spune „retrage-ți mintea din simțuri”.  Pentru că dacă-ți lași mintea în simțuri, mintea se îmbucățește, se rupe și decade. Adică dacă eu acum îmi pun mintea în simțuri, acum mintea mea este concentrată pe discuția cu tine, este concentrată pe persoană. Este este un gest nobil. Dar dacă eu mă duc în simțul văzului, de exemplu și adică mă concentrez pe fâșul tău, de exemplu, este decădere. Adică întâi de toate te neglijez pe tine, neglijez persoana. Și dincolo de asta, în clipa în care mintea cade în simțuri, adică în materie, datorită faptului că materia are principiul excluziunii, adică în materie, până aici e al meu, de acolo în colo e al tău, ce al meu, nu e al tău. Ăsta este principiul excluziunii. Acest principiu al excluziuni este principiul războiului. De ce? Pentru că eu vreau să-ți iau fâșul tău și după aceea n-o să mai fie al tău, o să fie al meu și tu vrei înapoi, să-l recuperezi. Apare această tensiune și din cauza asta, primul lucru este să-ți retragi mintea din simțuri. Dincolo de asta, omul nu este animal. Asta este foarte important. Dacă îi spui cuiva că este o maimuță evoluată, acest lucru este jignitor. Deci omul simte în conștiința lui, știe în conștiința lui că nu este provenit din maimuță, nu este animal.

Și dacă îi spui iarăși unui om, mai ales unei doamne, că e o grămadă de celule, iar este foarte jignitor, nu se poate treaba asta. Deci omul întâi de toate este suflet, spirit, duh. Diferența principală dintre om și animal, om și maimulță, de unde vine și această conștiință a jignirii, în clipa în care pe om îl cobor la nivelul animalelor, provine din faptul că sufletul uman este total diferit de sufletul animalic, nu trupul. Pentru că trupul, da, OK, avem toți, adică nu toți, dar avem două membre superioare, două membre inferioare și așa mai departe. Diferența esențială este faptul că sufletul uman este făcut de Dumnezeu ca să supună materia și să se îndrepte către perfecțiunea duhovnicească personală, veșnică”, spune părintele.

Părintele Teologos, de pe Muntele Athos, la ALTCEVA cu Adrian Artene

Cu doar câteva zile înainte să înceapă Postul Paștelui, cea mai puternică perioadă în care oamenii au ocazia să se lepede „de dulce”, fie că vorbim din perspectivă culinară sau din perpectivă emoțională, jurnalistul Adrian Artene propune spectatorilor „Altceva cu Adrian Artene” o întâlnire puternică cu Părintele Teologos, prin intermediul unui interviu realizat pe Muntele Athos.

„Vocea lui Dumnezeu este în interiorul nostru”, spune Părintele în deschiderea acestei discuții pe care, ascultând-o, vei avea ocazia să descoperi adevăruri absolut fabuloase despre ceea ce înseamnă, în esență, o viață dreaptă, în spiritul Domnului.

Fost IT-ist, Părintele Teologos a înțeles, la un moment dat, că viața lui dreaptă poate fi doar cea trăită în slujba credinței și a procedat în consecință. De mai bine de 30 de ani trăiește astfel și ori de câte ori are ocazia, povestește lumii despre Bine. Același lucru s-a întâmplat în timpul discuției pentru „Altceva”. Alături de Adrian Artene, Părintele dezvăluie care este cea mai mare bucurie a Raiului, cum se ține corect postul alimentar, care este cea mai puternică rugăciune, ce tipuri de antrenament trebuie să facem pentru suflet și care sunt, cu adevărat, adevăratele minuni ale vieții noastre.

Premiera acestui episode absolut special va avea loc sâmbătă, 16 martie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube Altceva cu Adrian Artene.

ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu să anunți. Termen până pe 27 Mai
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Noi cercetări arată că polenul poate modifica vremea
×