Prima pagină » Diverse » „Substanța ETERNĂ” din hârtia igienică. Pericolul ascuns din banalul produs de la toaletă

„Substanța ETERNĂ” din hârtia igienică. Pericolul ascuns din banalul produs de la toaletă

„Substanța ETERNĂ” din hârtia igienică. Pericolul ascuns din banalul produs de la toaletă

Hârtia igienică ar conține substanțe potențial cancerigene, avertizează cercetătorii din cadrul Universității din Florida.

Cercetătorii au găsit urme ale acestor substanțe chimice în hârtia igienică vândută în toată lumea și în probele de nămol de la opt stații de tratare a apelor uzate din Florida, scrie Daily Mail.

Pericolul ascuns din hârtia igienică

PFAS – sau substanțele per – și polifluoroalchilice – sunt substanțe chimice care rezistă mii de ani și care au fost asociate cu cancere testiculare și renale.

Nu este prima dată când această substanță a fost depistată în hârtia igienică. În 2023, oamenii de știință au descoperit niveluri ridicate de fluor în cazul a 4 dintre cele mai mari branduri.

Atunci când hârtia igienică este aruncată la toaletă, substanțele chimice se infiltrează în sistemul de canalizare.

Pe lângă anumite tipuri de cancer, substanțele PFAS au fost asociate cu o multitudine de alte afecțiuni, inclusiv insuficiență renală, boli ale tiroidei, astm și fertilitate redusă.

Substanțele PFAS se găsesc cel mai frecvent în produsele cosmetice și în alte produse de îngrijire personală, în pesticide și în spuma de stingere a incendiilor.

Cercetătorii americani au strâns role de hârtie igienică vândute în America de Nord, de Sud și Centrală, în Africa și în Europa de Vest și a colectat mostre de nămol de la stațiile de epurare a apelor uzate din SUA.

Ulterior, aceasta a extras PFAS din hârtie și din nămol a efectuat teste pentru 34 de compuși chimici.

Cel mai răspândit a fost un produs chimic cunoscut sub numele de polifluoroalchil fosfați disubstituiți (diPAP), substanță care se pot transforma în alte PFAS mai cancerigene.

Au fost comparate rezultatele cu datele obținute în urma altor studii care au măsurat nivelurile de PFAS din apele reziduale și utilizarea hârtiei igienice pe cap de locuitor în mai multe țări.

Ei au conchis că în cazul hârtiei igienice, procentul de diPAPs este de aproximativ 4% în SUA și Canada, 35% în Suedia și până la 89% în Franța.

Concluziile au fost făcute publice în revista Enviromental Science & Technology Letters. Cifrele relativ mici din SUA pot fi puse pe seama altor surse de PFAS în apele uzate, cum ar fi detergenții și produsele de curățare, care, totodată, ajung direct în sistemele de apă uzată.

PFAS reprezintă o clasă de circa 12.000 de substanțe chimice artificiale utilizate în produsele de consum din toată lumea încă din 1940, în special pentru a obține produse rezistente la căldură, apă și pete, scrie sursa citată.

Sursa foto: Pixabay

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
NU E O GLUMĂ! Cât costă o cameră la Iaki, hotelul lui Gică Hagi din Mamaia Nord, în iulie 2025
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
„Ceaușescu, Ceaușescu!”. Scandări la „Beach, Please!”. IICMER: „Un gest profund îngrijorător”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
BREAKING | O jucătoare de tenis a fost împușcată mortal de propriul tată. Avea doar 25 de ani
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Ucigașul din Mureș, de negăsit de aproape o săptămână. Poliția verifică piste în trei județe
StirileKanalD
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
KanalD
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Specia din Insulele Galapagos care pare să EVOLUEZE în sens INVERS
Capital.ro
Cristela Georgescu a făcut totul public. Ce i s-a întâmplat: Mă aștepta la marginea pădurii...
Evz.ro
Cutremur în SUA. Secret Service, greșeli în lanț la atentatul asupra lui Trump
A1
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Cercetările au continuat și s-au făcut noi descoperiri cu privire la posibilă cauză care a dus la accidentul aviatic din India! Ce s-a întâmplat, de fapt?
RadioImpuls
Cât costa să cumperi un apartament în CRAIOVA? Prețurile pornesc de la 90 000 de euro pentru o locuință cu 2 camere
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Recuperarea unor fragmente de proteine ​​vechi de 24 de milioane de ani de la animale dispărute deschide un „nou capitol” al biologiei