Prima pagină » Diverse » Secretul lui Sorin Bontea pentru cel mai pufos cozonac de Paște

Secretul lui Sorin Bontea pentru cel mai pufos cozonac de Paște

Secretul lui Sorin Bontea pentru cel mai pufos cozonac de Paște

Când vine vorba de preparate tradiționale reinterpretate cu rafinament, Sorin Bontea este unul dintre cei mai apreciați chefi din România. Iar în apropierea sărbătorilor de Paște, celebrul jurat de la „Chefi la Cuțite” a decis să împărtășească cu fanii săi rețeta pentru cel mai pufos cozonac, așa cum îl face în fiecare an în propria bucătărie.

Chef Sorin Bontea a povestit că secretul nu stă neapărat în ingrediente sofisticate, ci în răbdare, tehnică și respectarea pașilor tradiționali, așa cum a învățat de la bunica lui. Secretul stă în frământarea aluatului, un pas căruia trebuie să-i fie acordat multă atenție.

Ingrediente pentru doi cozonaci mari

  • 1 kg făină cernută de două ori
  • 6 gălbenușuri
  • 300 g zahăr
  • 500 ml lapte călduț
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 200 g unt (topit)
  • 50 ml ulei
  • Coaja rasă de la o lămâie și o portocală
  • 1 lingură esență de rom
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Pentru umplutură:

  • 400 g nucă măcinată
  • 5 linguri cacao
  • 5 linguri zahăr
  • 100 ml lapte
  • 1 linguriță esență de rom
  • stafide (opțional)

Mod de preparare:

  1. Activarea drojdiei: Într-un bol mic, amestecă drojdia cu 1 lingură de zahăr, 2 linguri de lapte călduț și puțină făină. Lasă să dospească 10-15 minute.
  2. Prepararea aluatului: Într-un bol mare, pune făina, sarea, coaja de citrice, zahărul, zahărul vanilat și esența de rom. Adaugă gălbenușurile și drojdia activată, apoi începe să torni laptele călduț treptat, frământând energic.
  3. Frământarea: Aici e secretul lui Bontea. Frământatul trebuie făcut manual, cel puțin 30 de minute, alternând untul topit și uleiul pentru a da elasticitate și finețe aluatului. „Aluatul trebuie să se desprindă ușor de pe mâini, dar să rămână moale și aerat”, spune chef-ul.
  4. Dospirea: Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc cald, ferit de curent, timp de 1,5 – 2 ore, până își dublează volumul.
  5. Umplutura: Amestecă nuca măcinată cu cacao, zahăr, esență de rom și lapte cald, până obții o cremă groasă. Poți adăuga stafide pentru un plus de savoare.
  6. Asamblarea cozonacului: Împarte aluatul în patru bucăți. Întinde fiecare bucată într-o foaie, pune umplutura, rulează și împletește câte două. Așază-i în tăvi tapetate cu hârtie de copt.
  7. Coacerea: Lasă cozonacii la dospit în tăvi încă 30-40 de minute. Unge-i cu ou bătut, presară puțin zahăr și coace-i la 170°C pentru 45-50 de minute, până devin aurii și mirosul îți umple toată casa.
  8. Răcirea: Lasă-i să se răcească lent, acoperiți cu un prosop, pentru a rămâne moi și aromați.

„Cozonacul trebuie făcut cu răbdare și cu drag. Dacă ești grăbit, mai bine cumperi. Dar dacă pui suflet în el, n-ai cum să dai greș”, a spus Sorin Bontea într-un live recent pe rețelele sociale.

Așa că, dacă vrei un cozonac pufos, aromat și demn de o masă de sărbătoare, încearcă rețeta lui Bontea.

FOTO: Instagram

Citește și:

Rețeta de drob de miel a lui Sorin Bontea. Ce secret are celebrul jurat de la „Chefi la cuțite”

Ingredientul secret utilizat de chef Sorin Bontea pentru o porție de sarmale autentice. Este un real deliciu

PRO TV, Sorin Bontea și Florin Dumitrescu câștigă PROCESUL cu Antena 1. Compania TV trebuie să le plătească cheltuielile de judecată

Recomandarea video

Mediafax
Cel mai lung pod feroviar și rutier din lume a devenit o atracție turistică. Podul supraetajat care leagă cinci insule pare că „se înalță spre cer”
Digi24
Șeful diplomației maghiare lansează avertismente similare cu cele ale Kremlinului: liderii UE împing Europa spre un război cu Rusia
Cancan.ro
Primele REZULTATE ale necropsiei Rodicăi Stănoiu, după ce a fost deshumată. Ce au descoperit medicii legiști
Prosport.ro
FOTO. Gafă vestimentară fără precedent! Ce a pățit vedeta a pus-o într-o ipostază mai mult decât jenantă
Adevarul
Trump ar fi dispus să ofere Ucrainei o „garanție de securitate NATO”. Expert: „Un precedent relevant este cazul Suediei și Finlandei”
Mediafax
Trei români au virat câte peste 200.000 de lei la Pilonul 2 într-o singură lună. Care este cea mai mare contribuție într-un cont de pensie obligatorie administrată privat
Click
Irinel Columbeanu s-a botezat, înainte de Sărbători. Fostul milionar și-a schimbat religia la 68 de ani: „E cea mai importantă decizie din viața lui”
Digi24
Rodica Stănoiu a fost deshumată. Trupul fostei ministru al Justiției urmează să fie dus la INML la cerea procurorilor
Cancan.ro
Celebrul fotbalist la Steaua a ajuns boschetar: ”N-are casă, doarme pe străzi”
Ce se întâmplă doctore
Cât de mult s-a schimbat Elena Băsescu! Nu o mai recunoști! Cum arată acum, la 45 de ani
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Decembrie: Începe o nouă sesiune Rabla 2025. Câți bani primești pentru o mașină nouă
Descopera.ro
Cele mai periculoase locuri de pe Pământ!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Iubi, tu mă mai iubesti? – Da, cum să nu, draga mea!
Descopera.ro
De ce bărbații sunt mai expuși la probleme ale inimii și creierului în cazul bolilor renale?