Prima pagină » Actualitate » Rețeta de drob de miel a lui Sorin Bontea. Ce secret are celebrul jurat de la „Chefi la cuțite”

Rețeta de drob de miel a lui Sorin Bontea. Ce secret are celebrul jurat de la „Chefi la cuțite”

Rețeta de drob de miel a lui Sorin Bontea. Ce secret are celebrul jurat de la „Chefi la cuțite”

Dintre toate preparatele culinare aflate pe masa de Paște, drobul este printre cele mai apreciate. Alături de friptura de miel, stă la loc de cinste, iar musafirii așteaptă să guste din ce au pregătit gazdele.

Drobul se prepară simplu, dar pentru a avea un gust perfect trebuie să respecți întocmai rețeta.

În acest sens, Gândul.ro are pentru dumneavoastră rețeta de drob de miel a lui Sorin Bontea, îndrăgitul jurat de la „Chefi la cuțite”.

Rețeta de drob a lui Sorin Bontea

Pentru ca drobul să iasă suculent și fraged, trebuie să respecți întocmai câțiva pași. Astfel, garantat vei avea un produs care o să-i mulțumească pe toți invitații la masa de Paște.

În Moldova, de exemplu, drobul de miel copt la cuptor în prapur se mai numește și „cighir”. Tradițional, drobul de miel trebuie învelit într-un prapur, care îl ține ferm și nu-i permite să se sfărâme atunci când este tăiat.

Pentru cine nu știe, prapurul este acea membră din grăsime foarte fină care învelește organele interne ale mielului.

Sorin Bontea folosește multă ceapă, mărar și pătrunjel când prepară drobul de miel. Dar, cel mai important, el pune în rețeta sa organele a doi miei, ca să fie sigur că are consistență și gust pe măsură.

Celelalte ingrediente sunt prapurul, ceapa, ouă, mărarul, pătrunjelul și, bineînțeles, nelipsitele condimente sare și piper.

În interiorul drobului se pot pune și câteva ouă fierte.

Mod de preparare

Organele se taie în cuburi mici și se pun la fiert.

Într-o tigaie, se călește ceapa, iar organele se amestecă și el împreună cu ceapa, pentru că vor sta și în cuptor, așa că nu trebuie fierte foarte mult. Se pare că acesta secretul pe care Sorin Bontea a acceptat să-l dezvăluie fanilor săi.

Ingredientele se toacă mărunt și se amestecă împreună cu mărarul, pătrunjelul, ceapa călită și ouăle crude. După gust, se presară sare și piper, iar dacă mai este nevoie, pentru a evita o textură uscată, se mai adaugă din zeama în care au fiert organele.

Compoziția obținută se pune în tăvi acoperite cu prapur și se bagă în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-40 de minute, la o temperatură de 180 de grade.

Ce se întâmplă când mănânci prea mult drob

Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic explică în detaliu ce vitamine și nutrienți regăsim în drobul pe care mulți români îl adoră. Deși este nelipsit de pe masa de Paște, drobul de miel nu-i un aperitiv recomandat anumitor oameni.

Mihaela Bilic spune la ce trebuie avut grijă atunci când consumăm drob de miel.

„Drobul de miel, un preparat tradițional pentru masa de Paște, un fel de cozonac din carne, făcut din organe de miel și multe verdețuri. Ficatul și ficățeii, creierul, pipota, inima și rinichii, splina sunt organe cu o valoare nutritivă crescută. Le considerăm o carne de categoria a doua, iar în unele țări ele nici măcar nu se consumă, însă mă bucur că la noi sunt prețuite. Drobul de miel stă mărturie.

Ce avantaje au organele? Sunt accesibile ca preț, au un conținut crescut de proteine și puține grăsimi, sub 5%, sunt bogate în vitamine A și D, tot grupul de vitamina B, zinc și seleniu.

Dezavantajele? Avem mult colesterol în ficat și creier, mult acid uric în rinichi, plus eventuale urme de toxine și antibiotice. Cu 100 de grame de ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și până la 300% din vitamina B, are un aport de vitamina A de 15-30 de ori mai mare decât zona zilnică recomandată, totul cu numai 135 de calorii și 4 grame de grăsime.

Nu e recomandat să consumăm ficat în exces, din cauza aportului mare de colesterol, 300 de miligrame la suta de grame. Există și riscul de acumulare de vitamina A, care poate duce la hepatite cronice. Și la femeile gravide consumul trebuie limitat la maximum o dată pe săptămână.

Atenție la colesterol!

Creierul este campion la aportul de colesterol: 2.000 de miligrame la suta de grame și are purine din belșug, care cresc riscul de gută. Rinichii au sub 4% grăsime, dar conțin mult colesterol și acid uric. Inima este organul cu cea mai puțină grăsime.

Drobul este un preparat dietetic ce are la bază organe fierte, ouă și multă verdeață, totul gătit la cuptor. Acest chec hrănitor și sățios poate fi făcut din carne de miel sau și din carne sau organe pui, vită sau porc. Una sau două felii de drob, alături de o porție generoasă de salată verde sau alte legume este o masă delicioasă, recomandată chiar și în cura de slăbire. Suntem sătui și nici risc de îngrășare nu avem. Singurul regret este că nu putem mânca drob tot timpul”, a explicat Mihaela Bilic, în trecut, în emisiunea „Doctor de bine”, de la Pro TV.

CITEȘTE ȘI:

Rețetă pentru un DROB de miel cu prapur gătit perfect. Secretul pe care îl știu doar cei mai mari chefi bucătari

Laurențiu Teodorescu este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si ... vezi toate articolele

Citește și