Pe parcursul zilei de ieri și al nopții, structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost sesizate cu privire la 50 de posibile incidente electorale în legătură cu alegerile prezidențiale printre care 34 de semnalări de continuare a propagandei electorale și două cazuri de corupere a alegătorilor, a anunțat MAI.
Din totalul sesizărilor adresate structurilor MAI, 19 au fost transmise pentru competentă soluţionare birourilor electorale.
În ceea ce privește alegerile locale parțiale, au fost înregistrate nouă sesizări de posibile incidente electorale.
Președinții birourile electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, având atribuții și în afara secției de vot, în jurul secției, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție.
Duminică, peste 43.000 de angajați ai MAI acționează în misiuni conexe procesului electoral, în principal protecția secțiilor de vot, verificarea incidentelor electorale și menținerea gradului de siguranță publică.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat personalului MAI să își îndeplinească misiunile cu profesionalism și imparțialitate, indiferent de calitatea persoanelor implicate.
Reprezentanții MAI au reamintit că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin un document valabil, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor a recomandat serviciilor publice comunitare locale de evidență ca și astăzi, în ziua votului, între orele 07.00 și 21.00, să asigure program de lucru cu publicul.
Pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
Totodată, purtătorul de cuvânt al MAI, comisarul șef Monica Dajbog, a anunțat că „nu au fost înregistrate incidente privind votul cu urna mobilă, iar până la ora 8.00 au votat cu urna mobilă 43 de persoane.
Din datele colectate la nivel național rezultă că numărul cererilor de urnă mobilă este mai mic cu aproximativ 11.000 decât la procesul electoral anterior.