Prima pagină » Diverse » Desertul tradițional preferat al Regelui Charles al III-lea, atunci când a venit în România. Care este rețeta

Desertul tradițional preferat al Regelui Charles al III-lea, atunci când a venit în România. Care este rețeta

Desertul tradițional preferat al Regelui Charles al III-lea, atunci când a venit în România. Care este rețeta

Regele Charles al Marii Britanii a vizitat adeseori România și a apreciat nu numai peisajele naturale, ci și bucătăria tradițională. Unul dintre deserturile preferate ale monarhului are ca ingredient de bază o plantă, care este celebrată în luna mai în cultura românească. 

La Sachiz, în Mureș, se sărbătorește, în această perioadă, rubarba, sau rabarbărul. Gospodarii se ocupă deja de culegerea plantelor, care au rezistat, în ciuda vremii extreme, marcată de perioade capricioase.

„E crescută foarte bine, este fragedă, se poate folosi la foarte multe alimente. Am văzut că fetele de la vecinătatea femeilor au făcut chiar și sarmale. Este o plantă care a fost adusă de sași și a rămas aici în Transilvania.”, spune Ion Soare, producător rabarbăr, pentru Stirile PRO TV.

Gospodinele din Saschiz chiar organizează o sărbătoare dedicată acestei plante care a adus zonei renume.

„Saschizul are tradiția rabarbărului. Am descoperit că ceea ce pentru noi era comun și ceea ce era în grădină, pentru restul României este ceva adevărat inedit. Am zis: asta trebuie sărbătorit. Mai demult, fetele, o doamnă, a făcut baclava cu rabarbăr, prăjitură Skitels cu rabarbăr, noi am creat înghețata cu rabarbăr, care e tot așa, o rețetă unică pentru că e creată de noi.”, a afirmat Anca Călugăr, localnică, potrivit aceleiași surse.

Rețetă de prăjitură cu rubarbă

Ingrediente (24 porții)

  • 1 vârf de cuțit praf de copt
  • 300 g făină
  • 3 ouă
  • 200 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 3 esență de vanilie
  • 125 ml ulei de floarea-soarelui
  • 250 ml lapte
  • 1 praf sare
  • 1 kg rubarbă

Pentru spuma de bezea de deasupra:

  • 200 g zahăr
  • 4 albușuri

Preparare. Prăjitura cu rubarbă

Pentru o prăjitură mai pufoasă, merită efortul să baţi separat o spumă tare din albuşuri cu zahăr.

Separat, cu ajutorul unei linguri de lemn freci bine, bine gălbenuşurile cu zahărul vanilat, un praf de sare şi esenţă de vanilie. Uneşti într-un bol mai mare cele două compoziţii.

Peste spuma de ouă torni puţin câte puţin laptele amestecând bine. Apoi torni uleiul, puţin câte puţin, şi amesteci repede, ca fiecare picătură de ulei să fie încorporată bine în aluat. Adaugi în ploaie făina, în care ai pus praful de copt şi amesteci continuu.

Torni compoziţia în tava tapetată cu unt şi făină.

Pui cuburile de rubarbă din loc în loc în compoziţie şi laşi în cuptor timp de 25-30 de minute până se rumenesc.

Truc. Cuptorul trebuie să fie încălzit înainte, iar când introduci tava reglezi temperatura la 180° sau dai focul mai mic. Apoi, ideea e să nu deschizi curios cuptorul în timp ce prăjitura se coace.

Când se răceşte o tai pătrate şi o pudrezi cu zahăr pudră.

Pentru reţeta de Prăjitură cu rubarbă şi bezea reduci la jumătate cantitatea de zahăr din compoziţia de aluat. În rest… procedezi la fel. Scoţi tava din cuptor, o laşi puţin să se răcească şi torni albuşurile bătute spumă peste ea. O pui din nou la cuptor şi laşi să se coacă încă cinci minute la foc mic.

FOTO: Envato

Rețetă de socată tradițională aromată cu un ingredient secret. Cum o pregătești acasă

Rețetă de varză călită pe care s-o pregătești în 40 de minute. Ingredientul care face preparatul să se topească în gură!

De unde provine obiceiul de a mânca tort la aniversări, de fapt. Cum erau folosite lumânările

Recomandarea video

Mediafax
Ce companii de stat au oferit prime de sărbători în 2025 și cât de mari au fost acestea. Care sunt campionii generozității
Digi24
Casetă metalică cu documente, descoperită sub talpa Cavalerului de pe acoperişul Castelului Corvinilor. Ce ascundea aceasta
Cancan.ro
Alex Bodi pune tunurile pe Ramona Olaru după ce a spus că fuge de săraci: 'Trecutul ei nu e prea wow'
Prosport.ro
FOTO. Natalia Mateuț, spectaculoasă de ziua ei. Apariție rară a tatălui ei, legendarul Dorin Mateuț
Adevarul
Gest disperat al unui cabanier: „Plătiți cât vă permiteți. E primul an în care nu am oaspeți de Crăciun”
Mediafax
Visul unei femei, distrus de judecători: Nu poate avea copilul soțului decedat
Click
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători
Digi24
Rusia ar putea amplasa noi rachete hipersonice la o fostă bază aeriană din Belarus: „Extinde raza de acțiune în Europa”
Cancan.ro
Larisa Iordache, cu inima frântă de sărbători. Crăciun cu lacrimi și dor pentru fosta gimnastă
Ce se întâmplă doctore
Mihai Voropchievici avertizează: Această zodie este vizată de o forță malefică, pe final de 2025
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Prezentare video Renault Clio 6. Dacia Sandero va primi același motor de 1,8 litri ca și modelul francez
Descopera.ro
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – M-a pus dracu' să-mi iau păpușă gonflabilă inteligentă!
Descopera.ro
O companie din Rusia vrea să construiască o stație spațială capabilă să producă gravitație artificială