Oare de unde provine obiceiul de a mânca tort la aniversări și cum erau utilizate lumânările, în trecut, de fapt? Iată câteva detalii interesante legate de prăjitura cu blat în straturi și cremă consumată la petreceri, sărbători sau momente importante.
Obiceiul de a mânca tort la aniversări este adânc înrădăcinat în Egiptul Antic. Este momentul în care a apărut conceptul de tort aniversar. Atunci, era utilizat pentru a comemora încoronarea unui nou faraon care era considerat, de altfel, un zeu. Evenimentul era vizualizat precum o sărbătoare, așa că egiptenii pregăteau o masă bogată pentru noul faraon, incluzând și un desert care, ulterior, a devenit „tortul aniversar”. Pe de altă parte, cei care au fost mai aproape de ideea tortului aniversar au fost grecii. Pregăteau prăjituri în formă de lună, acoperite cu lumânări, fiind folosite în ritualuri dedicate Zeiței Artemis.
Ulterior, ideea tortului servit la aniversări a căpătat o altă valență, în perioada romană. Când o persoană ajungea la vârsta de 50 de ani, exemplu, se pregătea un desert cu miere și nuci. De cele mai multe ori, bărbații erau cei sărbătoriți, atunci. Apoi, venind pe o treaptă istorică mai apropiată, în secolul al XVIII-lea, germanii au venit cu iidea unui „Kinderfeste”, un festival dedicat copiilor. Atunci, tortul se decora cu lumânări (numărul lor depindea de vârsta celui mic). Se adăuga și o lumânare în plus, care se numea „lumina vieții”, arată Fanatik.
Ce conține „COLIVA de lux” și cum a ajuns în restaurantele de renume
Rețeta de tort Kinder fără coacere. Desertul perfect și rapid pentru orice ocazie
Ce conținea sucul CICO, băutura răcoritoare de altădată, care trebuia consumată în 7 zile
Sursă foto: colaj Shutterstock