Retailerul online românesc a avut în anul fiscal încheiat în martie 2025, clienți mai mulți, comenzi mai numeroase, coșuri mai consistente de cumpărături, ceea ce s-a tradus într-o creștere susținută a cifrei de afaceri și aplicarea unui scenariu „realist” pentru investițiile programate în anul fiscal care a început recent, au transmis executivii Grupului eMAG, miercuri, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare.
Cifra de afaceri a Grupului eMAG – prezent în România, Ungaria și Bulgaria – a fost de 11,4 miliarde de lei, în anul fiscal 2024-2025, ceea ce reprezintă o creștere cu 12% mai mare decât în anul precedent.
În România, veniturile realizate de eMAG în 2024 au atins 7,3 miliarde de lei, o creștere de 17% comparativ cu anul precedent. Dante International SA, compania care include eMAG România, Fashion Days România, vânzările eMAG Bulgaria și o parte din vânzările eMAG Ungaria, a realizat o cifră de afaceri de 9 miliarde de lei, în creștere cu 16% față de 2023.
„Anul 2024 a fost un an bun pentru noi, ca grup de e-commerce. Am avut o creștere bună a veniturilor, am ajuns la 11,4 miliarde de lei cifră de afaceri. Alte lucruri notabile ce s-au întâmplat anul trecut: am mai reușit să creștem destul de mult și numărul de comenzi, am avut clienți care au comandat mult mai mult de la noi, din mult mai multe categorii”, a explicat Tudor Manea, CEO eMAG Grup.
Peste șapte milioane de clienți au făcut cumpărături de la eMAG anul trecut, conform cifrelor consolidate.
„În 2024, la nivel de regiune am avut 7,1 milioane de clienți, dintre care în România 4,7 milioane. Cele mai comandate categorii tradițional, la noi se comanda foarte mult electro-IIT, că așa am pornit și încă se comandă foarte multe produse din zona de electro-IT, dar ce am observat a crescut foarte mult în în ultimii ani zona de fashion, zona de consumabile și zona de produse pentru casă. Asta se vede – și avem o metrică internă, câți clienți au comandat la noi din mai multe categorii. Metrica asta a avut-o creștere destul de mare anul trecut, adică aveam 18% dintre clienți care comandau din șapte categorii, anul trecut am avut 25% de clienți”, a detaliat directorul executiv al grupului.
Creșterea comerțului online al eMAG în România a fost de 17% pe anul fiscal și chiar mai mare pe anul calendaristic,
„Uitându-ne mai departe, noi cred că vom avea în continuare o creștere de două cifre a comerțul online și implicit a business-ului nostru în România”, apreciază Tudor Manea.
Investițiile pe care grupul și le-a programat în anul fiscal 2025-2026 sunt menite să îmbunătățească experiența de shopping ale clienților.
„Pentru anul viitor suntem impulsionați de aceste rezultate bune și, cum ne-am crescut planul de investiții, pentru anul viitor vrem să investim în jur de 1,2 miliarde de lei în România și în regiune pentru dezvoltarea e-commerce-ului. Mare parte în aceste investiții se vor duce către infrastructura de e-commerce. Credem foarte mult în a le oferi clienților o livrare cât mai rapidă, o experiență cât mai bună de retur, servicii financiare mai bune și asta e zona în care ne propunem să investim”, a detaliat directorul general al Grupului eMAG.
Antreprenorii români au exportat produse de peste 552 milioane de lei prin eMAG Marketplace
În 2024, peste 10.000 de antreprenori români au vândut produse în afara țării prin eMAG Marketplace, în Bulgaria și Ungaria, marcând o creștere de 38% a numărului de selleri romani activi în programul cross-border. Valoarea totală a vânzărilor generate de aceștia s-a ridicat la 552 milioane de lei, în creștere cu peste 40% față de anul precedent.
În total, comunitatea eMAG Marketplace a ajuns la peste 64.000 de selleri în 2024, contribuind la un total de peste 28 milioane de oferte disponibile în România, 15 milioane în Bulgaria și 17 milioane în Ungaria.
Rolul AI pentru îmbunătățirea experienței clienților și sellerilor
Potrivit companiei, inteligența artificială a transformat experiența pe care o au clienții online, iar câteva dintre aplicațiile sale sunt:
Căutarea pe eMAG a devenit mai relevantă și mai ușor de folosit, inclusiv prin opțiuni vizuale precum eMAG Snap, care permite identificarea produselor dintr-o simplă fotografie. Faptul că utilizatorii găsesc rapid ceea ce caută se reflectă direct în comportamentul de cumpărare: în 2024, un client a achiziționat, în medie, 7 produse găsite prin metodele inteligente de căutare disponibile în platformă.
Algoritmii AI îi ajută pe clienți să descopere mai ușor produsele dorite și prin recomandările personalizate, care au generat 16,6% din totalul comenzilor plasate pe eMAG.
Dana, charbotul eMAG, a fost ajutată să devină mai „empatică”. Astfel, spun oficialii companiei, interacțiunea cu clienții este acum mai rapidă și mai clară: 65% dintre solicitările clienților sunt gestionate de chatbotul Dana cu ajutorul AI, într-un limbaj simplu și personalizat, iar satisfacția clienților a crescut semnificativ, depășind 85%.
Simplificarea procesului de listare îi ajută pe antreprenorii din eMAG Marketplace, să adauge mai rapid și mai ușor produse în platformă. Astfel, clienții pot găsi într-o singură destinație online o gamă diversificată de oferte pentru orice nevoie. În 2024, peste 20 de milioane de produse au fost listate cu ajutorul AI, de cinci ori mai multe decât în urmă cu 2 ani.
Potrivit oficialilor eMAG, cu ajutorul algoritmilor AI, numărul clienților care beneficiază de o limită de credit în check-out a crescut cu 50% în 2024. 7 din 10 clienți eMAG pot opta pentru opțiunile de plată flexibilă disponibile în MyWallet, iar serviciul a înregistrat un scor de satisfacție de 92%, unul dintre cele mai mari din domeniul serviciilor financiare digitale.
Freshful a livrat 1,2 milioane de comenzi și a realizat o creștere cu 28% a vânzărilor, până la 357 milioane lei. În noiembrie 2024, a fost lansat programul Verde cu Freshful prin care, până în prezent, a colectat opt milioane de ambalaje SGR direct de la ușa clienților.
Flip a înregistrat o cifră de afaceri de 408 milioane de lei în anul fiscal încheiat în martie 2025, cu o creștere de 46% față de anul anterior și a depășit 660.000 de clienți unici. Începând cu luna iunie a acestui an, Flip devine a cincea aplicație disponibilă în Genius, alături de eMAG, Fashion Days, Freshful și Wolt.
Fashion Days a generat 58% din volumul vânzărilor prin utilizatorii Genius, 20% dintre comenzi au fost achitate prin MyWallet, iar 76% dintre comenzile din România au fost livrate la easybox.
Grupul eMAG are în portofoliu brandul eMAG, magazinul online Fashion Days, hipermarketul 100% online din România Freshful, magazinul specializat în produse IT şi electronice PC Garage, compania românească de curierat rapid, național și internațional Sameday, atelierul de reparații Depanero, cea mai relevantă platformă de recommerce din Europa de SE Flip și compania de servicii financiare HeyBlu.
Citiți și: