Salariul mediu net a crescut în luna martie cu aproape 5%. În ce industrii s-au înregistrat cele mai mari creșteri salariale

Salariul mediu net a crescut în luna martie cu aproape 5%. În ce industrii s-au înregistrat cele mai mari creșteri salariale
Publicat: 07/05/2012, 10:15
Actualizat: 31/07/2014, 15:23

Câștigul salarial mediu net a crescut în luna martie cu 4,8% (71 lei), la 1.543 lei, cele mai mari valori fiind înregistrate în industria tutunului, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, potrivit datelor anunțate luni de Institutul Național de Statistică (INS), citate de Mediafax.

Astfel, în fabricarea produselor din tutun câștigul mediu a fost de 5.075 lei, iar în hoteluri și restaurante de 838 lei.

„În luna martie 2012, în majoritatea activităților din sectorul economic nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna februarie 2012 ca urmare a acordării de premii ocazionale, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou), de realizările de producție ori încasările mai mari (funcție de contracte)”, se arată într-un comunicat al INS.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (cu 38%), în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii, cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale (între 15% și 19%), în fabricarea băuturilor, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, extracția petrolului brut și a gazelor naturale, telecomunicații (între 10% și 14%) și în captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, colectarea și epurarea apelor uzate, fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (între 7% și 10%).

Ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă au fost determinate de realizări de producții ori încasărilor mai mici (funcție de contracte). Astfel, au fost consemnate scăderi între 2% și 4% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută (cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite) și activități de editare.

În sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna februarie. În învățământ de exemplu câștigurile au avansat cu 3,1%, ca urmare a plății cu ora a cadrelor didactice, în domeniul sănătății și asistenței sociale cu 1,5%, ca urmare a plății drepturilor salariale cuvenite salariaților din unele unități din domeniul asistenței sociale care s-au confruntat în lunile anterioare cu dificultăți financiare, iar în administrație publică majorarea a fost de 0,3%, determinată de acordarea de sume pentru diferite sporuri sau a plății concediilor de odihnă.

În cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Indicele câștigului salarial real pentru luna martie 2012 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 104,4%.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 122,1%, cu 5,1 puncte procentuale mai mare față de cel înregistrat în luna februarie 2012.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,3%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 100,9%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...