Ministerul Sănătății vrea să deblocheze 2.766 de posturi în a doua jumătate a lunii august

Ministerul Sănătății vrea să deblocheze 2.766 de posturi în a doua jumătate a lunii august
Publicat: 17/07/2012, 13:32
Actualizat: 17/07/2012, 13:42

Ministerul Sănătății intenționează să deblocheze, în a doua jumătate a lunii august, 2.766 de posturi din sistemul sanitar, dintre care 507 pentru medici, 1.218 pentru asistenți medicali și 928 pentru personalul auxiliar.

În acest sens, Ministerul Sănătății (MS) a lansat, marți, în dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind ocuparea posturilor vacantate după data de 1 ianuarie 2012 de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar și personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unitățile sanitare din rețeaua MS și unitățile sanitare al căror management a fost transferat la autoritățile administrației publice locale.

Din cele 2.766 de posturi care vor fi deblocate la nivel național, 507 sunt repartizate medicilor, 1.218 asistenților medicali și 928 personalului auxiliar, printre care infirmieri, ambulanțieri și brancardieri, a precizat Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

„Este vorba de posturile care s-au vacantat după data de 1 ianuarie 2012, astfel încât ocuparea acestora nu determină un impact financiar suplimentar, deoarece sunt bugetate și cheltuielile de personal aferente sunt prevăzute în bugetele de venituri și cheltuieli aprobate”, a declarat ministrul Sănătății, Vasile Cepoi.

Măsura va putea fi aplicată în a doua jumătate a lunii august, după ce proiectul de act normativ va încheia perioada de dezbatere publică și va fi aprobat de Guvern.

Această măsură urmărește diminuarea deficitului de personal deja existent în sistemul sanitar, au precizat reprezentanții MS.

Pe parcursul a trei ani, 21.216 posturi au fost vacantate. În prima jumătate a anului 2012 s-au vacantat 2.766 de posturi, astfel creându-se un spațiu bugetar care permite ocuparea acestora pentru un segment absolut necesar al categoriilor profesionale care activează în unitățile sanitare, a adăugat MS.

În primăvara acestui an, Ministerul Sănătății a mai deblocat 500 de posturi în sistemul sanitar, atât în unitățile din rețeaua proprie, cât și în cele care sunt administrate de autoritățile locale. Pentru aceste posturi, concursurile de angajare sunt în curs de desfășurare.

Premierul Victor Ponta declara, în 13 iulie, că medicii trebuie scoși de sub titulatura de bugetari, noțiune care a căpătat conotații negative în ultimii ani, el amintind și comparația făcută de președintele suspendat Traian Băsescu referitoare la „omul gras și omul slab”, care, în opinia sa, este una de sorginte fascistă.

Ponta a arătat că medicii și sistemul de sănătate în ansamblul său nu trebuie să suporte niște constrângeri pe care restul sectorului bugetar le are de înfruntat.

„Dacă un medic este foarte bun, trebuie să poți să-l plătești mai bine. Dacă ai nevoie, astăzi, de o asistentă sau de o femeie de serviciu, nu poți să intri pe regulile cu unu la șapte (de angajare-n.r.), că astăzi ai nevoie. Mor oamenii în spital dacă nu-l angajezi. Noi am pus o haină rigidă pe sănătate unde este vorba de vieți de oameni și unde e vorba de luat decizii imediat”, a apreciat Ponta.

Șeful Guvernului a precizat că spitatele rămân instituții publice, dar cadrele medicale trebuie scoase de sub reglementarea rigidă aplicată ideii de bugetar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
DECLARAȚII EXCLUSIVE | Legătura neștiută dintre Bianca Drăgușanu și Florin Piersic 😲
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Informație pentru toți românii cu BULETIN. Ești obligat să respecți dacă pleci din țară în...
Macron, din ce în ce mai înverșunat. Noi declarații alarmante
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Cui revin treburile casnice și îngrijirea copiilor?